Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 24 februari 2024 @ 00:04 door Travelboy , 165 keer bekeken

,Waarom ben je homo? Denk je nou echt dat je zo wordt geboren?” Bijna een halfuur lang werden de 21-jarige Justin Hermsen en zijn vriend Esad Demir (20) afgelopen weekend lastiggevallen door een groepje jongeren in de trein naar Rhenen. Niemand schoot hen te hulp, ook de NS niet.

 

Justin Hermsen (rechts) uit Rhenen en zijn vriend Esad Demir zijn zaterdagavond in de trein naar Rhenen belaagd door een groep jongens. Voor de zoveelste keer.

Zaterdagavond, kwart over acht. Na een geslaagd feestje in Amsterdam de avond ervoor, stappen Hermsen en Demir op het station in Utrecht in de sprinter naar Rhenen. ,,We waren ontzettend brak en wilden bij mij thuis gaan chillen”, vertelt Hermsen, inwoner van en raadslid in het Grebbestadje. ,,We keken in de trein samen een filmpje op Youtube. Ik had mijn arm om Esad heengeslagen.”
 

Als de trein al eventjes onderweg is, passeren er twee jongens. Bij het zien van het stelletje, draaien ze om en nemen ze plaats in de vierzitter aan de andere kant van het gangpad.

 

,,Ze spraken ons aan”, zegt Demir. ,,Begonnen vervelende vragen te stellen en kleinerende opmerkingen te maken. Waarom we homo waren. Of we echt geloofden dat we zo waren geboren, want zij hadden onderzoeken gelezen die het tegendeel zouden bewijzen. En ze zeiden meermaals dat homoseksualiteit niet mocht van hun geloof.”

 
 

Voor we het wisten stonden er zes jongens om ons heen, scheldend en schreeu­wend

Justin Hermsen

 

‘Kom , er zitten hier twee homo’s’

 

Hermsen en Demir besluiten de jongens te negeren. Maar dan pakt een van de twee belagers zijn telefoon. Hermsen: ,,Hij belde zijn vrienden op, die blijkbaar verderop in de trein zaten. Zo van: kom hierheen, er zitten hier twee homo’s.”

 

,,Voor we het wisten stonden er zes jongens om ons heen, scheldend en schreeuwend. Vieze homo’s, noemden ze ons. En ze speelden pornogeluiden af op hun telefoons. We zijn toen ergens anders gaan zitten, maar ze bleven doorgaan. We voelden ons onveilig en machteloos, konden niets doen.”

 

Dat ze worden lastiggevallen in de trein, is niet nieuw voor Hermsen en Demir. Ze zijn wel wat gewend in de negen maanden dat ze samen zijn. Een dag eerder nog, op de heenweg naar Amsterdam, dreigde een man hen zelfs de trein uit te schoppen.

 

Het baart hen zorgen. Hermsen: ,,Het gebeurt zo vaak, het lijkt zelfs toe te nemen. Vooral ’s avonds. Er is in Nederland een opkomende conservatieve groep die steeds mondiger wordt en die ons, al dan niet vanuit een bepaalde levens- of geloofsovertuiging, wil laten weten dat wat wij zijn slecht is. Dat ze dat afkeuren.”

 

Geen hulp

 

Wat de twee deze keer ook extra raakt, is dat niemand hen helpt. Hoewel de trein allesbehalve leeg is, schiet geen enkele medepassagier hen te hulp. ,,Iedereen keek weg. Het werd gewoon genegeerd. Ik snap dat mensen angstig zijn, maar het is wel schrijnend dat er niemand zijn mond opentrekt.”

 

Ook als het stel contact opneemt met het incidentennummer van de NS, in 2020 in het leven geroepen om reizigers bij te staan in onveilige situaties, gebeurt er niets. ,,De persoon aan de andere kant vroeg ons of we weg konden lopen. Dat was het wel zo’n beetje.”

 

Als ik een arm om mijn vriend heen wil slaan in de trein, dan moet ik dat gewoon kunnen doen. Net als iedereen

Het lukt hen uiteindelijk om veilig weg te komen op station Rhenen. Eenmaal thuis deelt Hermsen zijn ervaring op sociale media. Het levert hem reacties op van onder meer burgemeester Hans van der Pas. En van de NS. Demir: ,,Maar dat voelde meer als goedpraten van het niet functioneren van het servicenummer. Er werd gezegd dat er onvoldoende tijd was om op te treden vanwege andere urgente meldingen.”

 

Adequaat optreden

 

Ook vrienden en kennissen reageren op de berichten. Veelal ondersteunend, maar soms ook niet. ,,Er wordt dan gezegd dat we moeten uitkijken met intimiteit in het openbaar”, vertelt Hermsen.

 

Dan, strijdbaar: ,,Maar dat is een hele rare gedachtegang. Moet ik me dat recht dan gewoon laten ontnemen? Ik ga mezelf toch niet verloochenen? Wij gaan niet uit de weg wie wij zijn. Als ik een arm om mijn vriend heen wil slaan in de trein, dan moet ik dat gewoon kunnen doen. Net als iedereen. Er zou juist adequaat opgetreden moeten worden tegen de mensen die je uitschelden om wie je bent of van wie je houdt. Punt.”

 

 
Justin Hermsen (rechts) uit Rhenen en zijn vriend Esad Demir zijn zondagavond in de trein naar Rhenen belaagd door een groep jongens.
 

Justin Hermsen (rechts) uit Rhenen en zijn vriend Esad Demir zijn zondagavond in de trein naar Rhenen belaagd door een groep jongens. © Elly Molenaar

Belangenvereniging spreekt van ‘beduidende toename’ aantal meldingen

 

Het verhaal van Justin en Esad heeft inmiddels ook LHBTQI-belangenorganisatie COC bereikt. ,,We zijn bekend met de situatie”, vertelt Laura van Nieuwenhuijze, voorzitter van de afdeling Midden-Nederland. ,,We gaan dit verhaal onder de aandacht brengen bij het veiligheidsoverleg. Daarin zitten onder meer veel Utrechtse gemeenten en het Openbaar Ministerie.”

 

Van Nieuwenhuijze herkent het beeld dat Hermsen schetst. ,,Wij merken ook dat mensen mondiger worden richting onze gemeenschap, dat ze vaker eerst doen en dan pas nadenken. Op ons meldplatform #Weblijvenonszelf zien we ook een beduidende toename van het aantal incidenten. In heel 2022 waren dat er nog maar enkele tientallen, maar dat aantal hadden we halverwege 2023 al bereikt.”

 

Of het, zoals Hermsen beweert, zo is dat er vooral vanuit de conservatieve hoek sprake is van een toename van homofobie, durft Van Nieuwenhuijze niet met zekerheid te zeggen. ,,Eigenlijk zie je een toename over de gehele linie. Zowel uit de conservatieve als de niet-conservatieve hoek. Wel merken we dat het gesprek met de conservatieve hoek steeds lastiger te voeren is.

 

bron: www.ad.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.