Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 04 juni 2024 @ 02:25 door Travelboy , 285 keer bekeken

Het Indonesische parlement stelt wijzigingen in de uitzendwet voor die onderzoeksjournalistiek en LGBT-inhoud zouden verbieden, wat aanleiding geeft tot kritiek van maatschappelijke groeperingen en filmmakers over beperkingen van de persvrijheid en creatieve expressie.


Wijzigingen in de omroepwet uit 2002 werden voor het eerst besproken in 2020, maar de details van de laatste herzieningen hebben tot bezorgdheid geleid, waarbij de Indonesische Persraad zegt dat dit de onafhankelijkheid van de media zou ondermijnen.

 

“De impact op de persvrijheid is zeer ernstig”, zegt Arif Zulkifli, hoofd van de afdeling wet- en wetgeving van de raad. “De Indonesische perswet zegt dat er geen sprake mag zijn van censuur of verbod op journalistiek. Dit is dus tegenstrijdig.”

 

De regering moet het wetsontwerp nog ontvangen, zei minister van Communicatie Budi Arie Setiadi tegen Reuters, eraan toevoegend dat de herzieningen de mediavrijheid niet mogen belemmeren.

 


De geplande beteugeling van de journalistiek in de op twee na grootste democratie ter wereld zou de vrijheid van meningsuiting en de zwaarbevochten vrijheden schaden sinds Indonesië in 1998 uit tientallen jaren van autoritair bewind tevoorschijn kwam, zeggen de journalistiek en maatschappelijke organisaties.

 


Het wetsvoorstel geeft geen details over het voorgestelde verbod op onderzoeksjournalistiek en hoe het zou kunnen werken, maar journalistengroepen waren bezorgd over censuur.


“Het zal betekenen dat wij als journalisten niet langer in staat zullen zijn om belangrijke verhalen te onthullen, zoals over corruptie, nepotisme en milieucriminaliteit”, zegt Bayu Wardhana, hoofd van de vereniging van onafhankelijke journalisten, over het wetsvoorstel.


“Als het wetsvoorstel wordt geïmplementeerd, zal er geen personafhankelijkheid zijn”, zei de voorzitter van de Indonesische Raad voor de Journalistiek, Ninik Rahayu, en voegde eraan toe dat de raad niet was geraadpleegd tijdens het opstellen van het wetsvoorstel.


Het wetsvoorstel heeft ook kritiek gekregen omdat het tot doel heeft inhoud te verbieden die geweld, mystiek, LGBT of "negatief gedrag of levensstijlen die mogelijk schadelijk zijn voor het publiek" weergeeft.


Prominente filmmaker Joko Anwar hekelde het voorstel en beschreef het als "gevaarlijk" en "onmogelijk" om uit te voeren.


“Het verbod op dergelijke inhoud belemmert niet alleen de creativiteit van de creatieve industrie en de persvrijheid, maar ondermijnt ook het vermogen van mensen om te filteren waar ze naar kijken”, zei hij.


Wetgevers van commissie 1, die toezicht houdt op het wetsvoorstel, hebben benadrukt dat de herzieningen van het wetsvoorstel zich in de beginfase bevinden en aan verandering onderhevig zijn.


“We willen niet de indruk wekken dat we homofoob zijn en excessief toezicht houden”, zegt Nico Siaaan, lid van commissie 1, eraan toevoegend dat de wet heftig bediscussieerd zou worden.


Homoseksualiteit is een taboe-onderwerp in Indonesië, een van 's werelds meest bevolkte landen met een moslimmeerderheid, waar het illegaal is in de door de sharia geregeerde provincie Atjeh.


Als de wijzigingen worden aangenomen, zouden ze van toepassing zijn op alle inhoud die in Indonesië wordt uitgezonden, inclusief online streamingplatforms.
Het Indonesische parlement heeft de afgelopen weken een reeks controversiële juridische herzieningen besproken, waaronder wijzigingen in de wet van het constitutionele hof die de regering meer macht zouden geven om zittende rechters te ontslaan.


dit is een google translate vertaling

 

bron: www.reuters.com

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.