Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 09 februari 2024 @ 00:00 door Travelboy , 269 keer bekeken

In Jemen zijn dertien personen ter dood veroordeeld voor “homoseksuele praktijken”. Dat heeft een rechtbank in handen van de Houthi-rebellen beslist, zo bevestigt een juridische bron dinsdag aan persagentschap AFP.

 

Het proces vond plaats in Ibb, een zuidwestelijke provincie die wordt geleid door de pro-Iraanse rebellengroep. Het is ook vandaaruit dat de aanslagen op schepen in de Rode Zee uitgevoerd worden. 

 

In totaal zaten zestien personen op de beklaagdenbank, van wie drie een gevangenisstraf kregen. Volgens de bron, die anoniem blijft omdat praten met de pers niet mag, werden de laatste tijd nog 35 andere personen opgepakt in Ibb voor gelijkaardige aanklachten.

 

AFP kreeg beelden te pakken uit de rechtszaal, al kan de echtheid daarvan niet onafhankelijk bevestigd worden. De video’s tonen hoe de rechter alle beschuldigingen opsomt: homoseksualiteit, “onfatsoenlijke aanranding”, “aanzetten tot losbandigheid” en “verspreiding van beelden die in strijd zijn met de goede zeden”.

 

De veroordeelden kunnen nog in beroep gaan tegen het vonnis. Uitgesproken doodstraffen worden ook niet altijd uitgevoerd. Volgens een rapport uit 2022 van het Euro-Mediterraanse Mensenrechtenobservatorium werden in het land 350 personen ter dood veroordeeld sinds de Houthi’s aan de macht kwamen in de dichtstbevolkte gebieden van Jemen. Elf daarvan werden al geëxecuteerd.

 

De Houthi’s leggen zeer strenge sociale en religieuze regels op, waarmee ze voornamelijk vrouwen viseren.

 

bron: www.nieuwsblad.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.