Blogposts
Blog
Geplaatst op dinsdag 31 december 2024 @ 01:05 door Travelboy , 23 keer bekeken
Oud-president van de VS Jimmy Carter overleden op 100-jarige leeftijd (Drew Angerer/Getty Images)
De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter, die op 100-jarige leeftijd overleed, zal worden herinnerd als een LGBTQ+-bondgenoot en voorvechter van vrede, mensenrechten en milieukwesties.
De 39e president, die tussen 1977 en 1981 één termijn in het Witte Huis zat, overleed zondag (29 december) in zijn huis in Plains, Georgia. Zijn vrouw Rosalynn overleed in 2023 .
Carter, een Democraat, was de langstlevende president en laat zijn kinderen Jack, Chip, Jeff en Amy achter, evenals 11 kleinkinderen en 14 achterkleinkinderen.
"Mijn vader was een held, niet alleen voor mij, maar voor iedereen die gelooft in vrede, mensenrechten en onzelfzuchtige liefde," zei Chip in een verklaring die werd gepubliceerd op The Carter Center. "Mijn broers, zus en ik deelden hem met de rest van de wereld door deze gemeenschappelijke overtuigingen.
“De wereld is onze familie vanwege de manier waarop hij mensen samenbracht, en we danken u dat u zijn nagedachtenis eert door deze gedeelde overtuigingen te blijven naleven.”
Jimmy Carter won het presidentschap na het Watergateschandaal. (Foto door Hulton Archive/Getty Images)
President Joe Biden noemde Carter een "buitengewone leider, staatsman en humanist" en voegde toe: "Met zijn medeleven en morele helderheid werkte hij aan het uitroeien van ziekten, het smeden van vrede, het bevorderen van burgerrechten en mensenrechten, het promoten van vrije en eerlijke verkiezingen, het huisvesten van daklozen en het altijd opkomen voor de minsten onder ons. Hij redde, verhief en veranderde de levens van mensen over de hele wereld.
“Hij was een man met een groot karakter en moed, hoop en optimisme. We zullen hem en Rosalynn altijd samen koesteren. Hij liet zien dat we een geweldige natie zijn omdat we een goed volk zijn: fatsoenlijk en eervol, moedig en meelevend, nederig en sterk.”
Aankomend president Donald Trump zei: "De uitdagingen waar Jimmy als president mee te maken kreeg, kwamen op een cruciaal moment voor ons land en hij deed er alles aan om de levens van alle Amerikanen te verbeteren. Daarvoor zijn we hem allemaal veel dank verschuldigd."
Carter was een evangelische christen en was op een aantal vlakken sociaal liberaal. Hij sprak openlijk zijn steun uit voor de queergemeenschap in een tijd waarin veel politici de rechten van LGBTQ+-personen niet steunden.
In 1977 hief hij het verbod van de Buitenlandse Dienst op homo- en lesbisch personeel op, een overblijfsel uit het McCarthy-tijdperk van de jaren vijftig.
Hoewel Carter zelf niet bij de bijeenkomst aanwezig was, was zijn regering de eerste die homo- en lesbische activisten ontmoette in het Witte Huis . Leden van de National Gay Task Force werden in 1977 uitgenodigd om hun ongenoegen te bespreken over de manier waarop ze door de federale wet werden behandeld. Een van de aanwezigen, George Raya, richtte zich op gezondheidsproblemen en zei dat hepatitis de gemeenschap het meest trof, met mensen die in een hoog tempo stierven, met weinig of geen steun van de autoriteiten.
De bijeenkomst leidde tot de oprichting van een hepatitis-onderzoeksproject in San Francisco en later konden wetenschappers de gegevens beoordelen voor gebruik in HIV/Aids-onderzoek.
De historische bijeenkomst werd geprezen door Kierra Johnson, nu voorzitter van de National LGBTQ Task Force, omdat ze “verandering teweegbracht op het hoogste niveau en op lokaal niveau”.
Het ging echter niet allemaal van een leien dakje. Tijdens zijn ambtsperiode gaf Carter toe aan politieke kritiek en in 1980 gaf hij toe aan het uitvaardigen van een uitvoerend bevel dat discriminatie op de werkvloer tegen homo's zou verbieden.
De regering van Jimmy Carter was de eerste die homoseksuele activisten uitnodigde naar het Witte Huis. (Arne Knudsen/Getty Images)
Hoewel Carters presidentschap door velen over het geheel genomen als onsuccesvol wordt beschouwd, voornamelijk vanwege de falende economie en de gijzeling van de Amerikaanse ambassade in Teheran, staat het buiten kijf dat zijn jaren na het presidentschap de meest succesvolle waren van alle voormalige presidenten.
In 2002 ontving hij de Nobelprijs voor de Vrede voor ‘zijn decennialange onvermoeibare inzet om vreedzame oplossingen te vinden voor internationale conflicten, om de democratie en de mensenrechten te bevorderen en om de economische en sociale ontwikkeling te bevorderen’, waaronder het toezicht op de historische vredesovereenkomst tussen Egypte en Israël.
Drie jaar later, toen hem werd gevraagd waarom hij als christen LGBTQ+-mensen niet negatief bekeek, antwoordde Carter dat Jezus “homoseksuelen op geen enkele manier heeft genoemd, zeker niet op een schadelijke manier.”
In 2015, na de uitspraak van het Hooggerechtshof in de zaak Obergefell vs. Hodges, die het homohuwelijk in de hele VS invoerde, sprak Carter positief over de beslissing en zei dat Jezus deze zou hebben goedgekeurd .
"Ik denk dat Jezus elke liefdesaffaire zou aanmoedigen als die eerlijk en oprecht was en niemand anders zou schaden," zei HuffPost Live. "Ik zie niet in dat het homohuwelijk iemand anders schaadt... Ik geloof dat Jezus het zou goedkeuren. Dat is gewoon mijn persoonlijke mening."
Mensenrechten- en LGBTQ+-groepen blijven eerbetonen aan de voormalige president brengen.
Kelley Robinson, de president van de Human Rights Campaign, zei: "Wij voelen allemaal [hier] een immens verlies met het overlijden van voormalig president Jimmy Carter. De afgelopen jaren werd hij een prominente stem ter ondersteuning van LGBTQ+-rechten, en sprak hij zich uit voor het homohuwelijk in een tijd dat de meeste nationale leiders in de VS er nog steeds tegen waren.
“Tientallen jaren nadat hij het Witte Huis had verlaten, bleef hij van publieke dienstverlening zijn blijvende prioriteit maken via zijn werk met Habitat for Humanity en het Carter Presidential Center, waarmee hij zijn reputatie als voorvechter van de mensenrechten en als een van de beste voormalige presidenten aller tijden verstevigde.
“Wij betuigen ons diepste medeleven aan zijn familie en aan allen die om hem rouwen.”
Deel je gedachten! Laat het ons weten in de reacties hieronder, en vergeet niet om het gesprek respectvol te houden.
bron: www.pinknews.com
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.