Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 17 april 2024 @ 00:08 door Travelboy , 48 keer bekeken

Vertoning van queer film loopt uit de hand in Brussel: homofobe opmerkingen vanuit publiek leiden tot vechtpartij

De vertoning van ‘Love lies bleeding’, een queer thriller met Kristen Stewart in de hoofdrol, is zaterdagavond omwille van schermutselingen even stilgelegd moeten worden tijdens het Brussels International Fantastic Film Festival (BIFFF).

Zaterdagavond om 19 uur stond ‘Love lies bleeding’ op het BIFFF-programma in Paleis 10 van Brussels Expo. De film van regisseur Rose Glass zal pas later in de Belgische bioscoopzalen verschijnen, maar een officiële releasedatum is nog niet bekend. Er waren zaterdag dus heel wat geïnteresseerden opgedaagd om de queer thriller toch al te kunnen bekijken. “Sommigen waren zelfs uit Parijs gekomen om de film te kunnen zien”, getuigt Naé, een vrouw die zaterdag aanwezig was, aan La Dernière Heure.

 

De vertoning liep echter al snel uit de hand. Hoewel het vaste BIFFF-publiek erom bekendstaat wel vaker “grappige” opmerkingen te maken tijdens films, werden er deze keer ook homofobe opmerkingen geschreeuwd. “Het begon met gewoon boegeroep”, aldus Naé. “Geen probleem, want we weten dat dit deel uitmaakt van de festivalsfeer, maar de toon verergerde vrijwel meteen. Al snel hoorden we bah of verwijten als vuile lesbiennes, er waren zelfs mensen die applaudisseerden bij aanrandingsscénes.”

 

Volgens Naé leidden de opmerkingen tot felle discussies in de zaal. “De projectie werd stilgelegd en er werden zelfs klappen uitgedeeld. Niemand raakte gewond, maar de apparatuur raakte wel beschadigd.”

 

De zaal werd op een gegeven moment volledig afgesloten en de politie verscheen ook ten tonele om het protest van tientallen aanwezigen in toom te houden. Na verloop van tijd kon de vertoning toch nog worden hervat. “Dit hebben we in 42 jaar nog nooit meegemaakt”, luidt het bij BIFFF-woordvoerder Jonathan Lenaerts. “We proberen een nieuw publiek aan te trekken dat niet noodzakelijkerwijs gewend is aan BIFFF en deze sessies, maar uiteraard veroordelen we alle soorten discriminerende opmerkingen. Humor mag, maar respect boven alles. Onze oprechte excuses aan alle getroffenen.”

 

bron: www.nieuwsblad.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.