Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 31 maart 2024 @ 00:49 door Travelboy , 99 keer bekeken

Oekraïense wetshandhavingsfunctionarissen hebben een reeks mensenrechtenschendingen gedocumenteerd door Russisch militair personeel tegen LGBTQ-personen in het bezette gebied op de rechteroever van de Oblast Kherson, volgens een recent rapport van de Oekraïense NGO Projector , uitgebracht op 27 maart.

 

Projector heeft, in samenwerking met de liefdadigheidsinstelling Insha en ondersteund door Outright International, een uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de schendingen van LGBTQ-rechten, gendergerelateerde misdaden en oorlogsmisdaden gericht tegen LGBTQ-mensen in Oekraïense gebieden die onder bezetting zijn geweest.

 

Het rapport geeft aan dat individuen het doelwit waren vanwege hun seksuele geaardheid en genderidentiteit, wat leidde tot martelingen en seksueel geweld. Tijdens het hele onderzoek interviewde het juridische team van Projector 51 leden van de LGBTQ-gemeenschap en stelde 18 gedetailleerde onderzoeksrapporten op, waarin acht persoonlijke verhalen over marteling werden belicht.

 

“Onder de gepleegde misdaden die in de schriftelijke verklaringen worden beschreven, bevonden zich martelingen, gevangennemingen, seksueel geweld en ernstige ontneming van de fysieke vrijheid, wat schendingen van de basisnormen van het internationaal recht vormden”, aldus het rapport.

 

Eén zo'n geval is dat van de 22-jarige burger Oleksii, die tijdens de bezetting in Cherson verbleef. Russische soldaten bij een controlepost onderzochten zijn telefoon, ontdekten LGBTQ-gerelateerde inhoud, en arresteerden hem vervolgens en vielen hem brutaal aan omdat hij patriottische Oekraïense tatoeages had. Tijdens zijn gevangenschap werd hij tijdens ondervragingen door de Russische FSB gedwongen een rode jurk te dragen

 

 

Het rapport werpt ook licht op de bredere behandeling van gedetineerden, waaronder fysiek misbruik, elektrocutie, gedwongen inname van de Oekraïense vlag, minimaal levensonderhoud en beperkte toegang tot hygiëne, waarbij doucheprivileges willekeurig worden toegekend. Sommige gedetineerden werden gedwongen seksuele handelingen te verrichten in ruil voor basisbehoeften.

 

Naast het verhaal van Oleksii beschrijft het rapport de gruwelijke ervaringen van verschillende andere leden van de LGBTQ-gemeenschap, evenals de misdaden die Russen begingen tegen de organisatie Insha.

 

Er zijn verhalen over ernstig seksueel misbruik, waaronder verkrachting, waarbij één persoon naar verluidt zelfmoord heeft gepleegd na de beproeving.

 

 

bron: https://english.nv.ua



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.