Blogposts
Blog
Geplaatst op dinsdag 19 november 2024 @ 11:22 door Travelboy , 36 keer bekeken
Waarom zou je dit doen? Dat is de belangrijkste vraag die blijft hangen bij Ryan en Erik nadat een groep jongeren vrijdagavond een raam opblies van de anti-kraakwoning waar het lhbti-koppel woont. Belangenvereniging COC wijst erop dat de lokale politiek in Montfoort in 2022 nog beloofde zich in zetten voor inclusief beleid. ,,Laat zien waar je voor getekend hebt!”
De twee slachtoffers, Ryan Jacobs (20) en Erik Dusselaar (18), zijn nog lang niet van de schrik bekomen, laten ze weten. Vrijdagavond plakte een groepje jongeren zwaar knalvuurwerk op het raam van een anti-kraakwoning in de G. van Dammestraat en stak het aan. ,,Waarom doe je dit?” vragen Ryan en Erik zich af. Ze hebben sterke vermoedens dat het om homohaat ging. ,,Dat kon je opmaken uit wat ze riepen.”
Lichamelijk hebben de twee niets overgehouden aan de explosie, maar met het mentale aspect ligt het anders. ,,Ik ben al bij de huisartsenpost geweest, omdat ik sinds het gebeurde hartkloppingen heb en in een staat van hyperventilatie verkeer”, zegt Jacobs. ,,Iedere keer als ik iets hoor buiten, schrik ik me rot.” Zijn vriend Erik heeft soortgelijke klachten, vult hij aan.
Het verbrijzelde raam, net na de explosie. © Ryan Jacobs
Het probleem met hangjongeren die de boel op stelten zetten, bestaat in Montfoort al langer. ,,Toen ik nog thuis woonde, hier in de buurt, was het ook altijd raak met knallen”, zegt Ryan. ,,Ik denk dat het dezelfde jongeren zijn die hier dat knalvuurwerk op ons raam plakten. We hebben ze niet gezien, maar kom op, hoe groot is Montfoort?” Ze hebben inmiddels aangifte gedaan. De politie Midden Nederland roept getuigen op zich te melden.
Een buurtbewoner uit de Rakkerstraat bevestigt dat er regelmatig vuurwerk wordt afgestoken op en rond het schoolplein aan de G. van Dammestraat. ,,’s Nachts en op elk mogelijk tijdstip eigenlijk. Dus die knal van afgelopen vrijdag verbaasde ons niet echt.”
Saillant detail: vijf lokale politieke partijen tekenden in 2022 het Regenboog Stembusakkoord van de belangenvereniging COC Midden-Nederland. Hierbij beloofden ze zich in te zetten voor de rechten van de lhbtiq+-gemeenschap. In het Montfoortse coalitieakkoord zouden concrete plannen moeten komen om die te versterken. Maar vier van de vijf ondertekenaars kwamen niet in het nieuwe bestuur, de vijfde, het CDA, wel.
,,Daarom zou ik een oproep willen doen aan de lokale politiek in Montfoort om hier gehoor aan te geven”, zegt Laura van Nieuwenhuizen, voorzitter van COC Midden-Nederland. ,,Dit is zo triest, dit mag niet gebeuren. Als partijen dan beloven op te komen voor deze kwetsbare groep, laat dan ook zien waar je voor getekend hebt, zou ik zeggen.”
Dat zou geen overbodige luxe zijn, legt ze uit. ,,Dit is helaas aan de orde van de dag. En het gebeurt niet alleen in Montfoort, maar in heel Nederland. We zien onszelf graag als een progressief landje, maar dat valt in de praktijk vaak vies tegen.”
De tijdelijke anti-kraak woningen aan de G. van Damstraat. © Dennis l'Ami
Wat kun je als gemeentebestuur? ,,Dit is gewoon heel lastig dit uit te bannen”, denkt Erwin Verweij, raadslid van coalitiepartij CDA. ,,Maar het begint ermee te zeggen dat het verschrikkelijk is dat dit anno 2024 nog altijd plaatsvindt.”
Hij ziet wel wat in meer informatievoorziening, wellicht in samenwerking met het COC. ,,We hebben niet voor niets onze handtekeningen gezet onder het Regenboog Stembusakkoord. Misschien is een gezamenlijk statement maken nog wel het meest effectief. Maar ook kennis delen helpt.”
Ondertussen zoeken Ryan en Erik naar een oplossing. ,,We hopen dat de woningbouwcorporatie ons een urgentieverklaring gunt, zodat we ergens anders binnen de gemeente een vast huis kunnen krijgen.” En, na enige aarzeling: ,,Het liefst zouden we Montfoort verlaten. Maar dat is moeilijk op dit moment door de krapte op de woningmarkt.”
bron: www.ad.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.