Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 28 april 2024 @ 00:02 door Travelboy , 45 keer bekeken

De regering van Kosovo is van plan in mei homoseksuele relaties in te voeren, maakte premier Albin Kurti donderdag (25 april) bekend. De maatregel maakt deel uit van de inspanningen van zijn land om lid te worden van de Raad van Europa.

 

Momenteel is Montenegro het enige land in de Westelijke Balkan dat burgerlijke unies tussen mensen van hetzelfde geslacht toestaat, aangezien een eerdere poging om deze in Kosovo in te voeren in 2022 in het parlement werd weggestemd.

 

“Kosovo zal ernaar streven binnenkort het tweede land op de Westelijke Balkan te worden (…) dat zijn burgers het recht biedt op burgerlijke unies van hetzelfde geslacht. We zullen hard werken om dit in de zeer nabije toekomst door te voeren”, zei Kurti tegen de aanwezigen op een evenement van de regerende Duitse SPD-partij van bondskanselier Olaf Scholz in Berlijn.

 

De introductie van verbintenissen tussen mensen van hetzelfde geslacht zou een belangrijke stap zijn, omdat het Kosovo ook het eerste land met een moslimmeerderheid zou maken dat dit zou legaliseren. Volgens de laatste volkstelling in 2011 identificeerde 95,6% van de bevolking zich als moslim, terwijl de huidige volkstelling aan de gang is.

 

Anders dan in 2022 heeft Kurti de steun van de meeste parlementsleden van zijn partij voor een stemming die gepland staat voor mei, vertelde hij aan Euractiv.

 

Hij is er zeker van dat het zal doorgaan, ook al moet hij ook elf wetgevers van de oppositie overtuigen.

 

Maar hoewel de politieke opvattingen zijn veranderd, blijft het voorstel relatief impopulair, aangezien volgens  een enquête uit 2023 slechts 20% van de Kosovaren voorstanders van homoseksuele relaties is, een stijging van 8% ten opzichte van 2015.

 

De aankondiging was een van de twee concessies die Kurti donderdag schetste, waarmee hij de balans hoopt te doen doorslaan ten gunste van de toetreding van zijn land tot de Raad van Europa.

 

Hij beloofde ook “openstaande kwesties met betrekking tot (…) de Kosovo-Servische minderheid op te lossen” na de spanningen  in het noorden van het land.

 

“We werken samen met leden van de Duitse Bondsdag om nieuwe maatregelen te schetsen”, zei hij

.

De toetreding tot het in Straatsburg gevestigde mensenrechtenorgaan heeft de eerste twee hindernissen gepasseerd en moet nu worden goedgekeurd door het comité van ministers, bestaande uit de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten.

 

In dit stadium is een tweederdemeerderheid nodig. Een insider van de Raad van Europa vertelde Euractiv dat de stemming waarschijnlijk in mei zal plaatsvinden als Kosovo er zeker van is dat het de benodigde meerderheid zal krijgen. Als er twijfel bestaat dat het niet zal lukken, zullen ze waarschijnlijk proberen het later in het jaar te plannen.

 

Euractiv begrijpt dat Kurti's reis naar Duitsland – inclusief zijn aankondigingen – bedoeld was om de steun van de centrale Duitse regering te bezegelen terwijl hij onderhandelde met SPD-leiders en kanselarijfunctionarissen.

 

“De regering van Kosovo moet [onderstrepen] dat we gemeenschappelijke waarden en mensenrechten koesteren en respecteren”, zei Kurti tegen de aanwezigen.

 

De pan-Europese Raad van Europa omvat een parlementaire vergadering en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, dat het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens handhaaft.

 

Toetreding zou een belangrijke erkenning voor Kosovo betekenen, aangezien verschillende landen de staat van de voormalige Servische provincie nog steeds niet erkennen.

 

Eerder deze maand werd het lidmaatschapsbod van Kosovo met overweldigende meerderheid goedgekeurd door de vergadering, tot grote woede van Servië, dat dreigde de organisatie te verlaten als Kosovo lid zou worden

 

dit is een google translate vertaling

 

bron: www.euractiv.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.