Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 26 december 2021 @ 00:01 door Travelboy , 355 keer bekeken

De omstreden afsluiting van de homo-ontmoetingsplek bij Son wordt deels teruggedraaid. Tegelijkertijd verdedigt burgemeester Hans Gaillard juist de maatregel en het laten controleren van bezoekers door boa's. De gemeenteraad is kritisch. ,,Die logica snap ik niet.

 

Dat bleek donderdagavond, tijdens een ingelast debat over de kwestie. Gaillard kreeg het vuur daar stevig aan de schenen gelegd door met name de fracties van PvdA/GroenLinks en D66.

 
 

De partijen vuurden een waslijst van vragen af over de homo-ontmoetingsplek aan de Hoberglaan. Die bestond al ruim veertig jaar, tot de gemeente deze in 2019 afsloot door de slagbomen bij vier parkeerhaventjes te verplaatsen. De reden: ‘toenemende druk op het gebied en zwerfafval’ en ‘signalen van prostitutie en drugshandel’. 

 

Vraagtekens bij verhaal burgemeester

 

,,Maar bij dat laatste hebben wij grote vraagtekens”, aldus Joris van Dam (PvdA/GroenLinks) en Monique van Zwieten (D66) tijdens het debat. Zij voelen zich gesterkt door openbaar geworden stukken van gemeente, politie en Rijkswaterstaat. Die werden opgevraagd door de belangenorganisatie Stichting Keelbos. 

 

‘Waarom komen de 'signalen' daar niet in terug?’ en ‘waarom zijn de besluiten dan genomen, op basis van welke argumenten en met welk bewijs?’, wilden ze onder meer van de burgemeester weten. Alsook: waarom werden de afgelopen tijd boa's ingezet, die diverse bezoekers van de plek op de bon slingerden voor bijvoorbeeld het betreden van het bos na zonsondergang? 

 

 

De gemeente kiest er bewust voor om alle bezoekers te criminali­se­ren. Dat is niet de tolerantie die thuishoort in onze gemeente.

Joris van Dam, PvdA/GroenLinks
 

Van Dam: ,,Seks hebben met elkaar waar geen andere mensen geen zicht op hebben, is niet illegaal. Maar de gemeente kiest er hiermee bewust voor om alle bezoekers te criminaliseren door boa's de opdracht te geven te gaan bekeuren. Dat is niet de tolerantie die thuishoort in onze gemeente.”

 

Gaillard schermde als antwoord op alle vragen onder meer met ‘mondelinge signalen’ en een geheim rapport van de politie. Volgens hem waren de maatregelen ‘proportioneel'. ,,Het is niet onze bedoeling geweest de plek te sluiten. Wel om de signalen en de overlast terug te dringen. Want er is daar echt wel wat aan de hand.”

 

Twee van de vier inhammetjes weer open

 

Opmerkelijk was dat de burgemeester tegelijkertijd meldde dat is besloten om het afsluiten weer deels terug te draaien. Twee van de vier inhammetjes gaan weer open. De geplande afsluiting van een vijfde - waar juist  recreanten parkeren - is definitief van de baan. Na het verplaatsen van de slagbomen betraden bezoekers van de ontmoetingsplek juist vanaf die plek het bos. Gaillard: ,,Hiermee willen we ervoor zorgen dat er geen wederzijdse overlast is.”

 

Dat alles riep veel vragen op bij andere raadsleden. ,,Zijn die ernstige signalen nu opeens niet meer aan de orde?”, klonk het. ,,Wie heeft er nu wel en niet gelijk?” CDA’er Camille Limpens stelde ‘niet overtuigd te zijn van de feitelijkheid van het relaas van de burgemeester’. ,,En de logica snap ik niet helemaal.”

 

Op verzoek van het gros van de partijen gaat de raad binnenkort daarom in gesprek over het beleid rond de homo-ontmoetingsplek. 

 

bron: www.ed.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.