Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 25 juli 2021 @ 21:56 door Travelboy , 404 keer bekeken


Tienduizenden deelnemers aan Boedapest Pride

 

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest hebben tienduizenden holebi's, transgenders en sympathisanten een protestmars door de stad gehouden. De Pride stond dit jaar volledig in het teken van de recente anti-homo wet van premier Viktor Orban.

 

"De mars is dit jaar niet alleen een viering en een herinnering aan de strijd van de  LGBTQ+-beweging in het verleden, maar ook een protest tegen de politiek van Orban die het gemunt heeft op holebi's en transgenders",  zegt een woordvoerder van de Pride. "Veel LGBTQ+-mensen zijn bang en hebben het gevoel dat ze geen plaats in dit land zullen hebben in de toekomst."

 

bron: www.vrt.be

-------------------------------------------------------

 

D66-Kamerlid Van Ginneken loopt mee in de Gay Pride in Boedapest

 

Onder Premier Orbán komen de rechten van de LHBTI-gemeenschap in Hongarije steeds verder onder druk te staan. Toch wordt in Boedapest vanaf vandaag het grootste LHBTI-evenement van het jaar gehouden: de Gay Pride. D66-Kamerlid Lisa van Ginneken is de eerste transgenderpolitica in de Tweede Kamer en loopt mee om de gemeenschap in Hongarije steunen.

 

Beluister geluidsfragment / interview bij de NOS

 

------------------------------------------------

 

LGBTQI in Hongarije: ‘De propagandawet is een poging om banden met het buitenland te versterken’

 

Dat de Hongaarse LGBTQI-gemeenschap het hard te verduren heeft onder het beleid van Victor Orbán, is geen geheim. Luca Dudits werkt voor Háttér, een Hongaarse organisatie die al meer dan een kwarteeuw opkomt voor de rechten van LGBTQI-personen in dat land. In deze blog vertelt ze waarom ze de straat opgaan voor de 26ste Budapest Pride March.

 

Op 10 juni introduceerde de Hongaarse regeringspartij Fidesz een verbod op “de voorstelling en promotie van genderidentiteit die verschilt van het geslacht bij de geboorte, de aanpassing van geslacht en homoseksualiteit” voor jongeren onder de 18 jaar. Voor publieke diensten is dit volledig verboden, voor alle leeftijden.

 

Deze bepaling kwam tot stand via amendementen op de wetten ter bescherming van kinderen en de familie, op de media, bedrijfsadvertenties en het publiek onderwijs. In mensentaal: LGBTQI-thema’s kunnen niet meer aan bod komen op plaatsen waar kinderen kunnen zijn: op school, in reclame, op tv, in boeken, in de cinema, … en zelfs op straat.

 

Voor Háttér, de Hongaarse organisatie die opkomt voor de rechten en het welzijn van LGBTQI-personen, betekende het dat ze voor de zoveelste keer een versnelling hoger moesten schakelen.


Doelbewuste discriminatie

 

De maatregelen van de regering Orbán zijn bijna een kopie van de propagandawet die in 2013 werd ingevoerd in Rusland. De wet in Rusland zette aan tot (extra) haat en woede tegenover de LGBTQI gemeenschap en zorgde voor een toenemende homo- en transfobie.

 

LGBTQI-personen in Rusland kunnen niet openlijk spreken over hun seksuele of genderidentiteit. Het stigma, de stereotypen, de onzichtbaarheid en discriminatie van seksuele en genderminderheden is toegenomen; een stijging die zich ook weerspiegelt in de zelfmoordcijfers.

 

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg oordeelde in 2017 dat de Russische propagandawet in strijd is met Europese wetgeving over vrijheid van meningsuiting en non-discriminatie.

 

We zien in de Hongaarse propagandawet dan ook een poging van Fidesz om haar banden met het Oosten te versterken en haar economische belangen in het buitenland te dienen. Wetende dat zo’n maatregel in strijd is met Europese mensenrechtennormen en als we zien wat de menselijke gevolgen zijn in Rusland, kan niemand ontkennen dat dit nefast is voor de Hongaarse LGBTQI-gemeenschap.

 

In tegenstelling tot wat premier Orbán beweerde op de EU-top eind juni, garandeert de Hongaarse staat allesbehalve hun rechten. Integendeel. Sinds haar aantreden in 2010 ondergraaft de Fidesz-KDNP regering en haar meerderheid in het Hongaarse parlement op een systematische manier de rechten van seksuele en genderminderheden.

 

De resem anti-LGBTQI- maatregelen die sindsdien zijn ingevoerd, spreken voor zich.

 

Anti-LGBTQI in wet en woord

 

In 2011 nam het Parlement een nieuwe grondwet aan die een huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht grondwettelijk uitsloot. Het voerde ook de Wet ter Bescherming van de Familie in met een erg beperkte definitie van erfrecht en familie.

 

Het Hongaars Grondwettelijk Hof oordeelde dat deze beperkte definities ongrondwettelijk waren, maar de Hongaarse regering legde dit oordeel naast zich neer. Sterker nog, het parlement voegde de discriminerende definitie van familie zelfs toe aan de grondwet.

 

De Boedapest Pride die dat jaar gepland stond, werd verboden door de nationale politie. Ook dit gebeurde in strijd met een rechterlijke uitspraak die het verbod onwettelijk en discriminerend oordeelde. Hetzelfde herhaalde zich in 2012.

 

In 2013 vaardigde Fidesz’ regeringspartner KDNP een statement uit waarin het zich verzette tegen het akkoord tussen Hátter en de Hongaarse voetbalfederatie waardoor ook homoseksuele koppels en hun kinderen familietickets konden kopen voor matchen van het nationale team.

 

Een jaar later verklaarde de vertegenwoordiger van de Eerste Minister de oorlog aan de ‘homo-agenda’. Een parlementair initiatief in 2016 om geregistreerde partners hun rechten te ontzeggen, werd uiteindelijk ingetrokken

 

bron: www.mo.be

 

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.