Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 05 juli 2021 @ 00:03 door Travelboy , 482 keer bekeken

Bezoekers van de vertoning van de documentaire ‘March for Dignity’in de Khidi Club in Tbilisi in Georgië zijn bekogeld met flessen en eieren. De vertoning was de start van de Pride Week.

 

Een vertegenwoordiger van de Amerikaanse ambassade werd geraakt, maar bleef ongedeerd. De politie pakte 23 tegendemonstranten op, drie zitten er nog vast. Zij zouden met stenen hebben gegooid.

 

Het filmvertoning werd bijgewoond door de ambassadeurs van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland. De politie begeleidde de gasten om ervoor te zorgen dat ze na de vertoning weer veilig naar huis konden.

 

De documentaire volgt een aantal LHBTI-activisten tijdens de Pride in 2019.

 

bekijk hier de video



Reacties

  • Travelboy
    woensdag 7 juli 2021, 02:44

    LHBTI-demonstranten en politiemensen gewond in Tbilisi

     

    In Tbilisi zijn dinsdagavond demonstranten en politiemensen gewond geraakt door stenen en ijzeren staven die gegooid werden door rechtse tegendemonstranten. Dat melden media in Georgië.

     

    LHBTI’ers verzamelden zich dinsdagavond om acht uur voor het parlementsgebouw aan de Rustaveli Avenue in de hoofdstad van Georgië om te protesteren tegen de gebeurtenissen van maandag, waarbij twee kantoren van de organisatoren van Pride werden aangevallen en journalisten werden mishandeld door tegendemonstranten.

     

    Ze droegen regenboogvlaggen en EU-vlaggen bij zich. Ook werden er fakkels ontstoken in de kleuren van de regenboogkleuren, zo is te zien op beelden.

     

    Vervolgens werden ze bekogeld met stenen en staven door tegendemonstranten. De politie probeerde de groepen uit elkaar te houden.

     

    Hoeveel mensen dinsdagavond gewond zijn geraakt, is niet bekend.

  • Travelboy
    maandag 5 juli 2021, 13:52

    Kantoor lhbti-organisatie in Georgië bestormd en vernield

     

    Lhbti-haat Vlak voor een Pride-mars zou plaatsvinden, is het kantoor van een lhbti-organisatie bestormd en geplunderd in de Georgische hoofdstad Tbilisi.

     

     

    Een groep mensen heeft in de Georgische hoofdstad Tbilisi het kantoor van een lhbti-organisatie bestormd, geplunderd en overhoop gegooid. Dat meldt Tbilisi Pride maandag op Twitter. De actie gebeurde voordat een geplande Pride-mars zou plaatsvinden.

     

    De organisatie deelde meerdere foto’s en video’s waarop te zien is hoe groepen mensen inbreken in het kantoor en opgehangen regenboogvlaggen van een balkon gooien. Volgens Tbilisi Pride werden ramen ingegooid en spullen vernield. Ook zouden de inbrekers hebben gedreigd het pand in brand te steken. Tbilisi Pride noemt de relschoppers „extreem-rechts” en roept de autoriteiten op om in te grijpen.

     

    Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft de acties maandag veroordeeld. VVD-Kamerlid Hatte van der Woude noemde de beelden „schokkend” en riep Europese leiders op zich in te zetten voor vrijheden en gelijke rechten in Georgië.

     

    Voorafgaand aan de mars werden al meerdere journalisten aangevallen, melden Georgische media. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt de aanvallen te onderzoeken.

     

    bron: www.nrc.nl

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.