Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 21 juni 2021 @ 21:06 door Travelboy , 521 keer bekeken

Afgelopen weekend vond de eerste Pride in twee jaar plaats in Warschau, Polen. De Nederlandse fotograaf Kris Oosting was erbij en volgde de 17-jarige Maciej tijdens zijn Pride. 

 

De LHBT-gemeenschap in Polen lag de afgelopen jaren flink onder vuur van de regering en de kerk. Tijdens de presidentsverkiezingen van 2020 zei president Duda dat ‘LHBT geen mensen zijn, maar een ideologie’, verschillende steden en en regio’s verklaarden zichzelf een LHBT-vrije zone en de aartsbisschop van Krakau zei dat Polen werd geteisterd door een ‘regenboogplaag’. In 2019 werd de eerste Pride in BiaÅ‚ystok aangevallen door duizenden tegenstanders.

 

Voor Maciej (17) was het een moeilijke tijd. De aanvallen op de LHBT-gemeenschap hadden invloed op zijn mentale gezondheid. In de buurt waar hij woont verscheen zelfs graffiti met de tekst ‘We zullen alle LHBT doden’. De situatie zorgde bij hem voor veel stress en angst, maar het maakte hem ook strijdbaar om iets te veranderen. Hij sloot zich afgelopen najaar aan bij de grote anti-regeringsdemonstraties die uitbraken nadat de abortuswet werd aangescherpt en waarbij ook veel LHBT-demonstranten betrokken waren.

 

Het was niet Maciejs eerste Pride. In 2019 kwam hij toevallig terecht in de parade. Hij vond het prachtig, het gaf hem het gevoel dat hij niet alleen is. Dit jaar had Maciej zich voorbereid. Een maand van tevoren kocht hij al een vlag, die sindsdien voor zijn slaapkamerraam hangt.

 

De Pride, door de pandemie de eerste sinds 2019, was een ontlading van de boosheid en spanning die de afgelopen jaren zijn opgebouwd in de Poolse LHBT-gemeenschap. De stemming in de straten was uitgelaten. Ondanks een hittegolf kwamen vele duizenden mensen op de been in Warschau, en in tegenstelling tot eerdere jaren waren er geen grote tegendemonstranties. 

 

Ook voor Maciej was het een perfecte dag. De grote politieinzet maakte hem aan het begin nog wat gespannen, maar de solidariteit die hij tijdens de parade voelde was heel belangrijk voor hem. ‘Al die verschillende mensen om me heen, die allemaal voor elkaar vechten, dat vind ik zo mooi om te zien.’

 

bron: www.expreszo.nl

 

Lees ook: http://gaynieuws.blogspot.com/2021/06/polen-warschau-pride-duizenden-polen-op.html

 

 

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.