Blogposts
Blog
Geplaatst op vrijdag 03 september 2021 @ 00:20 door Travelboy , 495 keer bekeken
Nu de Taliban al een kleine drie weken de macht in Afghanistan hebben overgenomen, wordt het lot van de LGBT+-gemeenschap steeds duidelijker. Noodkreten van homoseksuelen over de gruweldaden van de nieuwe machthebbers bereiken nu ook de internationale media. Een overzicht.
Nu de Amerikanen officieel al hun troepen uit Afghanistan hebben teruggetrokken lijkt de mogelijkheid om aan het Jihadistische regime te ontsnappen klein. Toch probeert onder andere de Canadese organisatie Rainbow Railroad LGBT+-Afghanen in veiligheid te brengen. “We hebben een aanzienlijke piek gezien in verzoeken van mensen die vrezen voor hun leven, en we hebben onze capaciteit om deze te beoordelen vergroot,” zegt de organisatie. “We hebben nauw samengewerkt met contacten op de grond om een aantal LGBT+-mensen door de luchthavenpoorten te krijgen – sommige van deze mensen zijn nu het land uit geëvacueerd. Verder hebben we meer dan 200 extra personen geïdentificeerd die gevaar lopen.”
Toch schetst ook Rainbow Railroad een angstaanjagend beeld van de situatie op de grond in Kaboel en in de rest van het land. Zo zouden er dodenlijsten rondgaan met de namen van LGBT+-personen. Van deur tot deur zouden Talibanstrijders deze lijsten afwerken.
De gruweldaden van de Taliban boezemen angst in bij de Afghaanse LGBT+-bevolking. Zo vertelt een homoseksuele man tegen de Daily Mail dat de Taliban “er plezier in heeft” om homoseksuelen te mishandelen en om het leven te brengen. “Ze vermoorden ons op brute wijze. Niet zoals de anderen, die ze doden met een pistool of een kogel. Ze zullen vuur gebruiken, ze zullen ons onthoofden of ze stenigen ons.”
Dat homoseksuelen nergens veilig zijn bewijst een ander verhaal opgetekend door het Britse ITV. Een homoseksuele man, met schuilnaam Hanan, had via social media met een andere homoseksuele man afgesproken. Althans, dat dacht hij, want toen Hanan aankwam stond hij oog in oog met twee Talibanstrijders. Hanan werd verkracht en geslagen. Vervolgens vroegen de Talibanstrijders het telefoonnummer van zijn vader, zodat ze konden vertellen dat zijn zoon homo is.
In Afghanistan was homoseksualiteit ook in de afgelopen 20 jaar verboden, al zijn er nooit aanwijzingen geweest dat er homoseksuelen door de regering gestraft werden voor hun daden. Maar de chaotische terugtrekking van de Amerikaanse troepen kwam voor LGBT+-Afghanen als een schok. Een lesbische vrouw vertelt tegen NBC News dat ze dat de Amerikanen kwalijk neemt. “Ik snap dat ze ooit moesten vertrekken, maar op deze manier is gewoon niet eerlijk. Met name voor vrouwen en kinderen, die vol zaten met dromen en hoop – ik ook. Maar nu willen we gewoon weg uit deze situatie.”
Voor homoseksuelen veranderde alles toen de Taliban Kaboel binnentrok. Het Australische ABC sprak met een homoseksuele man met de alias Ahmadullah, wiens vriend door de Taliban werd onthoofd. “We waren in een restaurant aan het ontbijten toen we hoorden over de Taliban [die Kaboel was binnengetrokken],” vertelt hij. “Ik zei tegen [mijn vriend]: ‘Ga naar huis en bel me als je thuis bent', maar ik heb zijn telefoontje nooit ontvangen." Even later moest Amahdullah van zijn vrienden horen dat de Taliban hem op straat hadden onthoofd.
Dat homoseksuelen niet gespaard zouden worden door de Taliban was al een lange tijd duidelijk. Een Talibanrechter had al voor de complete verovering van het land een beeld geschetst van de straffen die wat hem betreft passend zouden zijn: een metershoge muur laten omvallen op de “schuldigen” of steniging.
Canada heeft als een van de weinige landen ter wereld expliciet gemeld LGBT+-Afghanen te willen opvangen. Toch wordt het momenteel lastig om Afghanen nu nog te kunnen evacueren. Rainbow Railroad heeft duizenden verzoeken ontvangen, maar tegelijkertijd moeten LGBT+’ers uit gevaar voor eigen leven zo anoniem mogelijk blijven. Hoeveel LGBT+’ers er tot nu toe geëvacueerd zijn is niet bekend.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.