Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 06 augustus 2021 @ 00:46 door Travelboy , 451 keer bekeken

Voor lange tijd in de geschiedenis van de popmuziek hielden de meeste niet-heteroseksuele artiesten hun geaardheid ambigu of geheim. Anno 2020 lijkt het tij gekeerd. Dat is niet alleen belangrijk voor de muziekindustrie, maar ook voor de jongeren die met die muziek opgroeien, betoogt journalist Tim van Erp (30).

Met Queen-biopic Bohemian Rhapsody vers in het geheugen, kun je je nauwelijks voorstellen dat Freddie Mercury in het echte leven nooit publiekelijk heeft erkend homoseksueel te zijn. Freddie Mercury, misschien wel het grootste homo-icoon ooit! David Bowie, die riep even dat ‘ie biseksueel was maar trok dat later weer in. Ricky Martin kwam uit de kast toen hij al in geen jaren een hit had gehad. George Michael? Die werd ge-out in de media na een arrestatie wegens publieke ontucht in 1998.



Natuurlijk: ook vroeger waren er heus wel queer artiesten die daar open over waren. Elton John is de bekendste. Die vertelde in 1976 al in een interview niet heteroseksueel te zijn. Daarnaast hadden we Boy George, Bronski Beat, Melissa Etheridge, Frankie Goes To Hollywood, k.d. lang, Billie Joe Armstrong van Green Day… maar dat lijstje met muzikanten uit de jaren 70, 80 en 90 droogt snel op in vergelijking met de waslijst hedendaagse LHBTQIA+ artiesten. Lil Nas X, Sam Smith, Hayley Kiyoko, frontman Olly Alexander van Years & Years, girl in red, Orville Peck, Arca, Frank Ocean, King Princess, Troye Sivan, Halsey, MNEK, The Japanese House, Kim Petras, Adam Lambert, Lionstorm, Miley Cyrus, Janelle Monáe… Zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar het zit ‘m niet eens alleen in de hoevéélheid artiesten - het gaat ook om de ondubbelzinnigheid waarmee ze over zaken als liefde en seks zingen. Ze zijn stukken uitgesprokener dan de meesten van hun voorgangers waren. Of, in de woorden van King Princess in een eerder interview met 3voor12: ‘You can not just look gay, you can also say you're gay.



Hoewel velen uit genoemde waslijst in de alternatieve hoek vallen, behoren anderen tot de grootste en bekendste artiesten van dit moment: Frank, Miley, Lil Nas, Halsey - en natuurlijk Sam. Diens derde album Love Goes zag eind oktober het levenslicht en is uitgesprokener queer dan Smiths eerdere werk, schreef BuzzFeed: ‘[Deze plaat] is een momentopname van een nieuwe, vrijere Smith, als persoon en als popster. (…) Het is een vuistslag tegen de diepgewortelde cis-normativiteit in popmuziek.’ Smith is een van de weinige internationaal gevierde popsterren die zich openlijk identificeert als non-binair: hen voelt zich net zo vrouwelijk als mannelijk. Vorig jaar maakte de zanger publiekelijk bekend zich niet thuis te voelen bij de voornaamwoorden ‘hij’ en ‘zijn’ en aangesproken te willen worden met ‘hen’ en ‘hun’. Zo’n grote, Grammy-winnende artiest die zó uitgesproken is over genderidentiteit en geaardheid (Smith maakte in 2014 al bekend op mannen te vallen): ik vind het een verademing. Vooral omdat ik pakweg twaalf jaar geleden nog niet zo snel zag gebeuren dat een artiest van hun kaliber hier, op het hoogtepunt van diens carrière, mee naar buiten treedt.

 

https://3voor12.vpro.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.