Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 11 augustus 2021 @ 00:01 door Travelboy , 454 keer bekeken

Het Arnhemse slachtoffer van homohaat Henrie Wolbrink is in shock nadat een medewerker van Slachtofferhulp Nederland hem had verweten dat hij provoceerde met een foto op Facebook van de Pride Walk. ,,Ik ben echt in alle staten. Zaterdag was ik nog zo trots dat ik mee liep en dan krijg ik nu dit te horen.” Slachtofferhulp Nederland is zich rot geschrokken van de kwestie.

 

Henrie Wolbrink (rechts met vlag) liep zaterdag mee in de Pride Walk in Amsterdam. Deze foto plaatste hij op zijn Facebookpagina. Een  medewerker van Slachtofferhulp Nederland noemde de foto provocerend.Henrie Wolbrink (rechts met vlag) liep zaterdag mee in de Pride Walk in Amsterdam. Deze foto plaatste hij op zijn Facebookpagina. Een medewerker van Slachtofferhulp Nederland noemde de foto provocerend. © Eigen foto


Daar bleef het niet bij. Nadat Wolbrink een klacht had ingediend over de handelswijze van de medewerker Slachtofferhulp Nederland, antwoordde het secretariaat van de hulpverlenende instantie: ‘Wow…. lijkt me iets voor jou. Succes ermee. Beetje lastig mannetje. (deze mail vernietigen na lezen haha)’.  


Per abuis gemaild

 

De mail was per abuis geretourneerd aan Wolbrink in plaats van doorgestuurd naar degene bij Slachtofferhulp voor wie de klacht was bedoeld. ,,Dit verzin je niet. Ik ben als homo het slachtoffer van geweld en intimidatie en dan word ik zo behandeld door Slachtofferhulp. Eigenlijk zegt Slachtofferhulp dat het mijn eigen schuld is dat ik word mishandeld en bedreigd", zegt een woedende Wolbrink.

 

De Arnhemmer zegt al anderhalf jaar lastig gevallen te worden door enkele mannen die het op hem en zijn echtgenoot hebben voorzien. Aanleiding was een drugsdeal waar Wolbrink getuige van was. ,,Toen zij mij zagen riepen ze: ‘flikker op, kankerhomo!’ Sindsdien word ik lastig gevallen. Ik ben een keer in elkaar geslagen, ze kalken leuzen op onze voordeur en op de schutting achter het huis. ‘Homo's doodschieten. Vertrek uit de wijk’ stond er met viltstift.”

 

Pride Walk

 

Aangiftes en meldingen bij de politie hebben nog niet het gewenste resultaat gehad. Wel werd Wolbrink afgelopen maandag uitgenodigd voor een telefonisch onderhoud met Slachtofferhulp Nederland. Twee dagen eerder liep de Arnhemmer vol trots namens de Dusty Foundation mee met de Pride Walk in Amsterdam, de jaarlijkse protestmars voor gelijke rechten voor de wereldwijde regenbooggemeenschap. De Dusty Foundation zet zich in voor slachtoffers van geweld tegen de regenbooggemeenschap. ,,Ik heb afgelopen zaterdag vol trots met de regenboogvlag gelopen. Eindelijk voelde ik me gehoord. Euforisch was ik.”

 

De volgende dag zette de Arnhemmer de foto's die van hem waren genomen vol trots op facebook. Weer etmaal later volgde de domper. ,,Of ik niet wist dat ik provoceerde, zei de medewerker van Slachtofferhulp. Ik begreep er niets van? Moet ik nu met de gordijnen dicht in mijn huis blijven omdat ik homo ben? Maar dat niet alleen. Hij voegde eraan toe dat ik op deze manier de politie tegen me in het harnas zou jagen. Hoe dan? Na een half uurtje heb ik het gesprek beëindigd.”


Ziedend

 

Oprichter Bas Kortekaas van de Dusty Foundation is ziedend. ,,Echt beschamend. Eerlijk gezegd kan ik er nog steeds niet bij dat Slachtofferhulp zo reageert. Je mag dus in het tolerante Nederland niet uitkomen voor wie je bent. We hebben Henrie en zijn man uitgenodigd voor de Pride Walk om een fijne middag te hebben. Om zich trots te voelen op wie zij zijn en dan krijg je dit gezeik. Ik sta werkelijk perplex. Hier is het laatste woord nog niet over gesproken. Wij gaan met onze advocaat kijken welke juridische stappen we kunnen nemen", zegt Kortekaas.

 

Rot geschrokken

 

Slachtofferhulp Nederland is zich rot geschrokken. ,,We nemen dit voorval ernstig op. Ik ben geschokt. Slachtofferhulp Nederland weet hoe belastend homohaat is en hoe belangrijk het is dat mensen zich hier tegen blijven uiten. Daarom schrik ik ook dat iemand zich belemmerd voelt in zijn uitingen door een opmerking van een van onze medewerkers", zegt woordvoerder Roy Heerkens.

 

Hij voegt eraan toe dat Slachtofferhulp Nederland de medewerkers juist traint om slachtoffers van heftige incidenten niet het slachtoffer te laten worden van de omgeving, zoals gebeurd is in gesprek dat Wolbrink heeft gevoerd.


Maatregelen tegen medewerkers

 

Ook de behandeling van Wolbrink’s klacht veroordeelt Slachtofferhulp. Heerkens: ,,Dit alles had nooit mogen gebeuren. We verlangen van onze medewerkers onder alle omstandigheden professionaliteit, ook intern.”

 

Slachtofferhulp Nederland gaat gesprekken voeren met de betreffende medewerkers. ,,Er zullen maatregelen volgen. Welke dat zijn kan ik nu niet zeggen. Belangrijk is dat we direct contact opnemen met de cliënt, maar ook met de Dusty Foundation. Want ik vind het heel naar dat zij zich nu gekwetst voelen.”


bron: www.gelderlander.nl

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.