Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 22 september 2021 @ 00:08 door Travelboy , 397 keer bekeken

Groepen neonazi's demonstreerden zaterdag in de wijk Chueca in Madrid en schreeuwden leuzen als 'homo's onze buurt uit'. De mars werd bijeengeroepen door de extreemrechtse groep Madrid Seguro uit protest tegen de '2030/2050' agenda van de regering.

 

De mars waaraan ongeveer 300 mensen deelnamen, heeft geleid tot homofobe en racistische proclamaties, wat tot grote verontwaardiging leidde op sociale media. Naast Madrid Seguro namen ook andere neofascistische groeperingen deel, zoals Plataforma Cultural-ñ, Spanje 2000 en El Pueblo por la Verdad.

 

De demonstratie vond plaats temidden van een escalatie van agressie tegen het LGTBI-collectief.

 

Spanje 2000 riep op om 'ter verdediging van onze cultuur en identiteit' de straat op te gaan, zo verkondigde de groep op zijn website. Ook Plataforma Cultural-ñ promootte de demonstratie op haar sociale netwerken.

 

Chueca, ontmoetingspunt van het LGTBI-collectief

 

De wijk Chueca in Madrid is juist het ontmoetingspunt in Madrid van het LGTBI-collectief. HIer vinden ook grote vieringen zoals Pride plaats, naast dat er veel uitgaansgelegenheden zijn die zich richten op deze doelgroep.

 

Ondanks het voorwendsel van de Agenda's 2030 en 2050, vindt de demonstratie plaats in het midden van de escalatie van agressie tegen het LGTBI-collectief. Daarnaast komt het naar aanleiding van de klacht van de wijk Malasaña, die door partijen als VOX is gebruikt om de groep te criminaliseren.

 

De Gemeenschap van Madrid registreert dit jaar tot nu toe meer dan honderd aanvallen op het LGTBI-collectief. In heel Spanje gaat het om 700 geregistreerde aanvallen.

 

Regering schakelt OM in

 

De minister van Gelijkheid, Irene Montero, heeft verzekerd dat de regering het parket zal informeren over de neonazi-demonstratie:


"We zullen het openbaar ministerie informeren over de LGTBI-fobe en racistische haat van de neonazi-demonstratie van vandaag in Chueca. We zijn ook hard bezig met de Trans Law en LGTBI-rechten, om de rechten van de LGTBI-groepen in ons land bij te staan. Op Twitter riep Montero op tot "institutionele eenheid" om LGTBI-mensen en hun rechten te beschermen. "Je bent niet de enige. Nazi's nooit meer".

 

Minister Ione Belarra van Sociale Rechten en de Agenda 2030 sloot zich aan bij de uitspraken van collega Montero en benadrukte dat "ze zullen worden geconfronteerd" met alle mensen die een vrij land verdedigen. "Er zijn veel meer van ons die een land verdedigen waarin alle mensen het recht hebben om te zijn wie ze zijn, in de regering, in alle instellingen en ook op straat. Ze zullen ons tegenover zich hebben", schreef zij.

 

bron: www.inspanje.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.