Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 30 juni 2021 @ 00:03 door Travelboy , 409 keer bekeken

Premier Sánchez van Spanje bevestigde aan de Spaanse nieuwszender Cadena SER dat de Ministerraad de ‘Ley Trans’ op 29 juni zal goedkeuren. Dit wordt de eerste nationale wetgeving in Spanje voor gelijke rechten en vrijheden voor de LGBTI+-gemeenschap.

 

ley trans

 

Pedro Sánchez vertelde tijdens het interview dat deze mensen in Spanje maximale rechtszekerheid nodig hebben die gepaard moet gaan met wetten die gelijkheid onderschrijven. De komst van de LGBTI+-wetgeving werd vorige week al aangekondigd in Brussel toen dit het onderwerp van gesprek was tijdens een EU-top.

 

Spanje heel bezorgd over gelijke rechten LGBTI in Europa

 

Pedro Sánchez vertelde aan zijn EU-collega’s zeer bezorgd te zijn over de ondermijning van de vrijheden van deze mensen. Dit onderwerp werd onlangs een ‘hot topic’ na de invoering van de anti-homowet in Hongarije. Spanje is een van de zeventien EU-lidstaten dat een brief ondertekende waarin de regering belooft zich maximaal in te zetten voor diversiteit, integratie, verdraagzaamheid en het eerbiedigen van de rechten van mensen uit alle gemeenschappen.

 

Nieuwe wet omvat ook zelfbeschikking geslachtswijziging

 

Vorige maand was er nog controverse in het Spaanse parlement vanwege het zelfbeschikkingselement binnen de wet. Het voorstel dat toen leidde tot discussie ging over de mogelijkheid van geslacht te veranderen in het register van de burgerlijke stand met alleen een verklaring van de persoon in kwestie.

 

Bronnen vanuit het Ministerie van Gelijkheid laten weten dat dit onderdeel wel wordt opgenomen in de wetgeving voor LGBTI+-mensen. Binnen het huidige wetsvoorstel staat dat ieder individu van 14 jaar en ouder, die officieel van geslacht wil wijzigen, kan aankloppen bij de burgerlijke stand waar hij of zij staat ingeschreven. Middels een formulier dat hier wordt uitgegeven kan de persoon in kwestie kiezen om zijn geslacht te wijzigen zonder bewijs of medisch rapport te hoeven tonen.

 

Vanuit de burgerlijke stand wordt de persoon in kwestie bijgestaan met informatie over de (juridische) gevolgen van deze keuze en over het bestaan van steunmaatregelen en organisaties die hem of haar kunnen helpen in het geval van bijvoorbeeld discriminatie.

 

Feministische bewegingen keuren Ley Trans af

 

Hoewel gelijke rechten voor iedereen in eerste instantie positief nieuws lijkt, gingen afgelopen weekend tientallen feministische verenigingen de straat op. Door de komst van de Ley Trans is er een tweedeling gekomen binnen feministische bewegingen.

 

Enkele van deze organisaties keuren de komst van de Ley Trans namelijk af. De demonstrerende vrouwen eisen het aftreden van Irene Montero als minister van Gelijkheid omdat de komst van deze wet vrouwen achterstelt omdat de term ‘sekse’ wordt verandert in ‘geslacht’. Vrouw zijn is volgens hen geen gevoel maar een materiële realiteit.

 

De demonstranten zijn bang dat als de Ley Trans wordt aangenomen hun veiligheid in gevaar kan komen. Mannen met verkeerde bedoelingen kunnen zich als vrouw registreren waardoor ze toegang krijgen tot bijvoorbeeld het damestoilet. Ook zijn ze bang voor oneerlijke situaties wanneer mannen zich als vrouw laten registreren en meedoen aan damessportwedstrijden.

 

bron: https://inspanje.nl



Reacties

  • Travelboy
    woensdag 30 juni 2021, 18:00

    En toch probeer ik juist ook positief nieuws te vinden.

  • Casper1972
    woensdag 30 juni 2021, 00:05

    Even een positief bericht ten opzichte van ontwikkelingen in Polen, Hongarije, Rusland en Turkije...

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.