Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 19 augustus 2021 @ 00:16 door Travelboy , 432 keer bekeken

Genderneutrale toiletten, antihomowetgeving, regenboogvlaggen, een X in het paspoort… de LHBTIQ-gemeenschap staat, gewild maar ook ongewild, de laatste tijd in het middelpunt van de belangstelling. Het Eindhovens Dagblad peilt hoe het ervoor staat in Zuidoost-Brabant. Vandaag: hoe zit het met daten?

 

PallaZ, Le Pécheur, De Buurvrouw, Toedeloe, De Danssalon en Bar Tolerant: van de rijkdom aan homobars en -disco's die Eindhoven te bieden had, is niet veel meer over. Er zijn datingapps voor in de plaats gekomen.

 
 

‘Wat neemt een lesbienne mee op haar tweede date? Een verhuiswagen. En wat neemt een homo mee op een tweede date? Hoezo, tweede date?’ De grap moet een klassieker zijn in LHBT+-kringen, want wordt meerdere keren spontaan opgelepeld als het onderwerp daten wordt aangesneden.

 

„Homo's en lesbiennes waren altijd water en vuur”, zegt Ivar Voets van COC Eindhoven van achter de bar van Pand54, het ontmoetingscafé van de homobelangenvereniging in de regio. „Tegenwoordig gaat het iets beter, zijn ze meer water en olie, maar het mixt nog steeds niet heel erg lekker. In homobars kom je amper lesbiennes tegen.” 

 

 

Liefde en lust scheiden

 

Die zoeken minder snel een kroeg op, stelt Voets. „Ze gaan eerder met een groepje vriendinnen iets doen en zijn heel beschermend naar elkaar toe”, menen ook Frank Verkerk en Bing Wiersma, die aan een tafeltje bij een biertje en een tequila aan het bijpraten zijn.

 

Bij je coming out leer je van jezelf houden. Ik denk dat daar die humor, zelfspot en losbandig­heid vandaan komen

Nicole Bruining
 

Homoseksuele mannen weten liefde en lust heel goed te scheiden, beschrijft Voets. „Homo's komen eerlijker uit voor een open relatie dan hetero's: het is liefde op het eerste gezicht voor zolang als het duurt.” Hetero's zijn afstandelijker en preutser, in gaykroegen gaat het er naar verluidt veel fysieker, warmer en opener aan toe. 

 

„Bij je coming out ga je zo diep in de zoektocht naar jezelf dat je tot de kern komt”, zegt transgender Nicole Bruining (36) uit Eindhoven. Tot een paar jaar geleden ging ze als Marco door het leven. „Je leert van jezelf houden. Ik denk dat daar die humor, zelfspot en losbandigheid vandaan komen. En het is echt ‘ons kent ons’, een dorp in een dorp.”

 

Op seks gerichte decadentie

 

Van de op seks gerichte decadentie die in films de homoscene vaak kenmerkt, is bij Pand54 aan de Prins Hendrikstraat vanavond weinig te merken. Aan enkele tafeltjes zitten tweetallen te praten. Alleen de lampjes in regenboogkleuren boven de bar verraden de doelgroep. „Dit is echt mijn huiskamer”, zegt Bruining. 

 

Pand54 is een van de weinige specifiek op de LHBT+-gemeenschap gerichte uitgaansgelegenheden die er in Eindhoven nog over zijn. Wel zijn er veel kroegen ‘gay friendly’. „De Regenboog op het Stratumseind is meer een après-skibar”, klinkt het enigszins misnoegd bij de bezoekers. 

Ga ik die film op tv kijken? Wacht even, ik heb Grindr nog niet uitge­speeld

Ivar Voets
 

„In de jaren 70, 80 en 90 kon je nog echt hysterisch uitgaan”, zegt Wiersma (57). „Le Pécheur, PallaZ, Nephews, je kon altijd ergens heen. Ook veel darkrooms zijn verdwenen.” Soms gaat hij naar homo-ontmoetingsplekkenparkeerplaatsen voor seks met mannen. „Niet vaak, maar het gebeurt wel eens. Daar weet je dat je kunt scoren, als je de lat niet te hoog legt.”

 

Kleine vijver

 

Van datingapps moet hij niets hebben. Voor veel anderen voorzien die apps wel in de behoefte om gelijkgestemden te ontmoeten, nu veel kroegen en disco's verdwenen zijn. Voets en Verkerk hebben er zo een stuk of acht op hun telefoon staan. „Vroeger moest je naar een gay bar”, schetst Voets. „Nu zit ik op de bank en denk: ga ik die film op tv kijken? Wacht even, ik heb Grindr nog niet uitgespeeld.”

 

Op Grindr kun je selecteren op ‘tribe’, je kunt aangeven of je op zoek bent naar een beer (groot en harig), otter (dunner en harig), poz (openlijk seropositief) of jock (atletisch type), om enkele subgroepen te noemen. En Grindr is maar één voorbeeld. Er is een grote verscheidenheid aan datingapps voor LHBT+-ers, zoals GayRomeo, Dudesnude, SCRUFF, FEM, HER. Voor elk wat wils.

 

Op datingapps doen veel vrouwen zich voor als lesbiennes. Die willen het een beetje uitprobe­ren

Nicole Bruining
 

Bruining valt op vrouwen. Ze is dus lesbisch en transgender. „Ik vertegenwoordig zo'n beetje de helft van al die letters”, verwijst ze gekscherend naar de LHBTIQ-opsomming. „Maar dat maakt het nog lastiger om een vrouw te vinden.” 

 

Niet alleen vist ze in een kleine vijver, maar die vijver is ook nog verrekte lastig te vinden. „Lesbiennes zijn meer van de thuisfeestjes dan van de gaykroegen. En op datingapps doen veel vrouwen zich voor als lesbiennes. Die willen het maar een beetje uitproberen.” Maar het wordt beter. „Hier in Pand54 komen nu ook al meer vrouwen.”

 

bron: www.ed.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.