Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 06 september 2021 @ 06:37 door Travelboy , 400 keer bekeken

Het COC Limburg richt een online zorgloket voor LHBTI+'ers op genaamd Queercare. Bedoeling van het loket is om specifieke klachten die binnen deze groep vaak voorkomen, gerichter te behandelen.

 

"Verschillende studies hebben uitgewezen dat LHBTI+'ers vaker kampen met lichamelijk, geestelijke, sociale of financiële problemen", vertelt initiatiefnemer Yvo Kesler, die zelf huisarts is. "Wij bieden hen een luisterend oor en advies."

 

queercareLeden van het Queercare-team aan het werk bij een training

 

Gebrek aan aandacht


Kesler merkte dat er tijdens zijn opleiding tot huisarts geen aandacht was voor aandoeningen die veel voorkomen binnen de LHBTI+-gemeenschap. "Nederland pretendeert voorop te lopen op het gebied van LHBTI+-acceptatie, maar binnen de gezondheidszorg is hiervoor weinig aandacht. Dat leidt er bijvoorbeeld toe dat mensen die worstelen met hun geaardheid of genderidentiteit worden doorverwezen naar een psycholoog vanwege depressieve gevoelens. Terwijl zij daar helemaal niet thuishoren. Eigenlijk zitten ze vaak verlegen om een luisterend oor van iemand die ooit hetzelfde heeft ervaren."

 

Uit huis na coming-out


De verwachte toestroom zal een divers spectrum aan klachten gaan kennen volgens Kesler. De coronaperiode geldt daarbij als voorbode: "We krijgen de afgelopen tijd relatief veel vragen, de inhoud varieert van iemand die uit huis werd gezet nadat hij uit de kast was gekomen tot vragen welke medische instantie het best advies kan geven op het gebied van een gendertransformatie." De factor taboe speelt ook vaak een rol: "Sommige mensen gaan niet graag naar de huisarts die ze al 35 jaar kennen nadat ze onveilige seks hebben gehad en vrezen voor een soa. Wij kijken dan hoe hun zorgvraag het beste beantwoord kan worden."

 

Netwerk


Een team van getrainde vrijwilligers dat onder supervisie staat van twee huisartsen, een psycholoog en een financieel adviseur bepaalt vervolgens hoe die zorgvraag beantwoord wordt. Dat antwoord kan overigens ook buiten het zorgloket liggen: "In het geval van iemand die het totaal niet meer ziet zitten nemen we contact op met zorginstellingen binnen ons netwerk." COC Limburg heeft daar afspraken voor gemaakt met lokale GGZ-aanbieders en huisartsen in de regio Maastricht-Heuvelland.

 

Fysieke ambitie


Het digitale zorgloket is vanaf zes september te raadplegen. De ambitie is om op termijn ook een fysiek loket te verwezenlijken.

 

bron: www.1limburg.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.