Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 14 juni 2021 @ 01:31 door Travelboy , 422 keer bekeken

Lgbt’ers met een moslimachtergrond beleven hun seksualiteit op een andere manier dan hun deelgenoten zonder moslimachtergrond. In “Habibi” laat auteur Wim Peumans tien van hen uitgebreid aan het woord. Met queeractiviste Hind Eljadid, die het boek ook las, gaat hij in gesprek over homoseksualiteit, religie en migratie. ‘Als lgbt-moslims al aan bod komen is dat vaak in een slachtofferrol. Dat is jammer.’

 

Als je me vraagt wat de mensen die ik voor mijn boek sprak nodig hebben om out & proud hun leven te kunnen leiden, dan vertrek je van de aanname dat mensen uit de kast willen en moeten komen’, zegt antropoloog en schrijver Wim Peumans halverwege het gesprek.

 

‘Terwijl er helemaal geen geijkte formule bestaat voor een coming-out. Iedereen moet zoiets voor zichzelf uitmaken. En daarbij speelt je persoonlijkheid een rol, de relatie met je familie en hoe je familie in het leven staat. Witte mensen hebben daar vaak een nogal eenzijdig beeld van.’

 

Peumans raakt met deze uitspraak aan de kern van zijn recent verschenen boek Habibi. Tien lgbt-moslims uit Vlaanderen en Nederland vertellen daarin in alle openheid over hoe zij hun seksualiteit ervaren en vormgeven. Het is een soort vervolg op zijn doctoraatsonderzoek, waarvoor hij tussen 2010 en 2015 meer dan zestig diepte-interviews afnam met lgbt-moslims en hun vroeg een dagboek bij te houden. Sommigen van hen zocht hij opnieuw op.

 

Kruispunt van minderheden

 

De getuigenissen in het boek zetten vastgeroeste ideeën op de helling, zowel over homoseksualiteit als over de islam. Als lezer kun je niet anders dan te concluderen dat dergelijke verhalen nog steeds broodnodig zijn. Dat zegt ook Hind Eljadid — schrijver, performer en openlijk lesbisch — wanneer ze in de Bibliotheek Hasselt Limburg in gesprek gaat met de auteur.

 

Eljadid: Ben je queer én moslim, dan ben je nog steeds een uitzondering. Op persoonlijk vlak was het boek voor mij een verrijking. Ik heb mezelf in vraag gesteld, want ook ik heb mijn eigen kijk op religie en hoe ik ze beleef. Het was interessant om te zien hoe andere mensen met een moslimachtergrond hiermee omgaan.

 

Lees verder op: De hokjes waarin lgbt-moslims geduwd worden kloppen niet zomaar’ - MO*



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.