Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 17 juli 2021 @ 21:46 door Travelboy , 388 keer bekeken

Priester Jan Veldt uit Limmen blaast zondag 88 kaarsjes uit. Dit viert hij op een speciale manier: hij zal die dag homostellen zegenen bij het Homomonument naast de Amsterdamse Westerkerk. Met deze manifestatie verzet hij zich tegen het officiële standpunt van de rooms-katholieke kerk. "Deze visie is achterhaald."

 

Eigen beeld

Eigen beeld

 

"Ik ga homorelaties zegenen, net als dat ik heterorelaties zegen", zegt de gepensioneerde priester Jan Veldt. "Die twee staan niet tegenover elkaar, maar naast elkaar. We denken inclusief."

 

De viering gaat zondag om 11.30 van start. Voordat Veldt zegent, zullen mensen zingen en kaarsjes in regenboogkleuren aansteken. Daarnaast vertelt auteur Geert van Diepen een verhaal dat hij speciaal voor deze gelegenheid schreef en vindt er een kranslegging plaats om mensen te herdenken die slachtoffer zijn geworden van homohaat en -vervolging, vroeger en nu.

 

Na de kranslegging worden de aanwezigen uitgenodigd om brood en druivensap te nemen. "Brood staat niet alleen voor ons dagelijks brood, maar ook voor gerechtigdheid. Dat iedereen mag zijn wie hij is. En voor genade. Met het druivensap brengen we een toost uit op welbevinden en voorspoed", aldus gepensioneerde priester Veldt.

 

"Zolang de visie van het Vaticaan gehandhaafd wordt, voedt dat de homofobie, homovervolging en homohaat"

PRIESTER JAN VELDT

 

Veldt, die onder meer verbonden was aan de Corneliuskerk in Limmen, kwam op het idee van de manifestatie nadat in maart van dit jaar het nieuws vanuit Rome kwam dat homorelaties niet gezegend mogen worden. Na de 'indrukwekkende' toespraak van André van Duin tijdens de Dodenherdenking en zijn verwijzing daarbij naar het homomonument, besloot Veldt al snel dat dit de locatie zou worden voor de manifestatie. "Een goede vriend van mij zei: 'Jan, dat is de plek, daar gaan we het organiseren'."

 

Veldt - zelf homoseksueel - vindt het belangrijk zich uit te spreken tegen het officiële standpunt van de katholieke kerk dat homoseksualiteit 'intrinsiek ongeordend' en 'de beleving ervan zondig is'. "Deze visie is achterhaald, daarom verzet ik mij ertegen. Want, zolang deze visie gehandhaafd wordt, voedt dat de homofobie, de homovervolging en de homohaat."

 

"Als mensen zijn geraakt, ben ik tevreden"

PRIESTER JAN VELDT

 

Voordat hij met pensioen ging, zegende Veldt al de relatie van één homostel in 2010, namelijk van pastoraal werker Kees Scheffers en kapper en fotograaf Pieter-Theo Zuurbier. Hier merkte hij geen negatieve gevolgen van. Veldt: "Het was een besloten familiefeest zonder verdere publiciteit. Wanneer er nu een homopaar naar mij toe zou komen met de vraag hen officieel te zegenen in een viering, zou ik dat van harte doen. Ook wanneer vanuit de leiding van de kerk gezegd zou worden dat het niet mag. Je moet je tegen onrecht verzetten."

 

Voor de bijna jarige Veldt is de manifestatie 'best spannend'. De dag is geslaagd wanneer de mensen geluisterd hebben. "Misschien is er wel een enkeling die zegt: 'Ik was ontroerd.' Als dat gebeurt, ben ik tevreden. Dan zijn mensen geraakt."

 

bron: nh nieuws



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.