Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 03 oktober 2021 @ 00:20 door Travelboy , 394 keer bekeken

Het bestrijden van desinformatie over LHBT+-kwesties op grote technologieplatforms is een fundamentele mensenrechtenkwestie geworden. De Europese Commissie moet een sterke Digital Service Act aannemen om de transparantie te vergroten en de contentmoderatie te verbeteren.

 

Online haatzaaiende uitlatingen, intimidatie en surveillance - vooral van mensenrechtenactoren - hebben de afgelopen jaren ongekende proporties aangenomen.

 

De verspreiding van haat en desinformatie tegen LHBT+ en andere kwetsbare gemeenschappen is online steeds meer wijdverbreid en veroorzaakt over de hele wereld grote schade aan de fundamentele mensenrechten. 

 

Ondertussen faciliteren Big Tech zoals Facebook, TikTok, Twitter, Instagram en anderen deze ontwikkelingen, terwijl ze grotendeels ongecontroleerd blijven door nationale regeringen en internationale instanties

 

Tegenwoordig gebruiken haatgroepen het gebrek aan verantwoording en transparantie van dergelijke platforms om individuele activisten, organisaties en mensenrechtenverdedigers te saboteren en aan te vallen:

 

Aan de ene kant worden meldingen tegen illegale inhoud of bedreigingen tegen individuele activisten meestal met oorverdovend stilzwijgen ontvangen door Facebook en Co. 

 

Aan de andere kant organiseren vijanden van mensenrechten routinematig duizenden mensen om gewone persoonlijke profielen van activisten te rapporteren, waardoor het automatische blokkeeralgoritme van Facebook wordt geactiveerd, waardoor ze effectief het zwijgen worden opgelegd met een klik op een knop.

 

En dit is niet alles! Om de winst te vergroten, blijven grote technologieplatforms desinformatie en haatinhoud stimuleren, waardoor winst op wereldschaal boven de rechten van mensen gaat.

 

Dit moet stoppen!

 

De European Digital Services Act (DSA) zal platforms die een bijzonder risico vormen op het verspreiden van illegale inhoud en het schenden van mensenrechten aansprakelijk stellen door hen strikte regels en belangrijke verplichtingen op te leggen. 

 

De DSA stelt maatregelen voor om de transparantie te vergroten en big tech te verplichten verplichte risicobeoordelingen uit te voeren met betrekking tot illegale inhoud, negatieve effecten op grondrechten en opzettelijke manipulatie. 

De Volksverklaring

 

Let op: Dit is een machine-vertaling!

Originele tekst en petitie kan je hier vinden



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.