Blogposts

Blog

Geplaatst op donderdag 22 juli 2021 @ 00:37 door Travelboy , 415 keer bekeken

Mag je als dominee zeggen dat homoseksualiteit moet worden uitgebannen? Rotterdammer Leon Houtzager, getrouwd met een man, eist dat een rechter zich over de ‘discriminerende’ opmerkingen van een Krimpense dominee uitspreekt. Topadvocaat Gerard Spong staat hem bij. ,,Vrijheid van godsdienst is geen vrijbrief om homo’s te beledigen.”

 

Houtzager deed vorig jaar aangifte tegen de Krimpense dominee Anthonie Kort, omdat hij zich gediscrimineerd voelde na het lezen van een uitgelekte brief. In die brief - Kort adresseerde hem aan lokale politici - schreef de dominee over het uitbannen van zonden als ‘hoererij

 

Onder hoererij valt, zo lichtte Kort eerder tegenover het AD toe, ‘alles wat tegen de scheppingsorde indruist’. Oók homoseksualiteit, dus. De coronacrisis, betoogde de dominee verder, zou je als straf voor de menselijke zonden kunnen uitleggen.

 

De aangifte van Houtzager, tot vorig jaar woonachtig in Krimpen aan den IJssel, heeft vooralsnog niet tot een rechtszaak geleid: eind vorig jaar besloot het Openbaar Ministerie de dominee niet te vervolgen omdat zijn uitspraken zogezegd onder de vrijheid van godsdienst vallen.

 

‘Beledigen is strafbaar’

 

Daarop begon Houtzager een artikel 12-procedure bij het Haagse gerechtshof. Die loopt al maanden, maar komt volgende week tot een climax: dan bespreekt de Rotterdammer zijn aangifte met de raadkamer van het hof. Topadvocaat Gerard Spong staat hem bij. De twee hopen het OM tot vervolging te dwingen. Zij zien de uitspraken als groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie.

 

Spong helpt de Rotterdammer voor een 'vriendenprijs’ van 5000 euro, zegt Houtzager. Dat geld probeert COC Nederland, de belangenvereniging die opkomt voor de lhbti-gemeenschap, via een inzamelingsactie bij elkaar te krijgen. Houtzager heeft het voorgeschoten, zodat de raadsman sowieso aan de slag kan.

 

De bekende advocaat kijkt met vertrouwen naar de zaak. ,,Ik denk dat Houtzager het grootste gelijk van de wereld aan zijn zijde heeft. Vrijheid van godsdienst hééft beperkingen. Religie is geen vrijbrief om homo’s te beledigen. Het is strafbaar.”

 

Imam moest al eens 675 euro betalen

 

Houtzager spreekt van een principekwestie. ,,Ik heb niks tegen christenen, maar wil wél dat ze gelijk behandeld worden. Het lijkt nu alsof dominees meer mogen zeggen dan anderen.” Hij refereert daarbij aan een Haagse imam die eerder dit jaar een boete van 675 euro moest betalen, omdat hij andere geloofsgroepen ‘varkens’ had genoemd.

 

Houtzager denkt dat hij met de dominee zelf ‘nog wel kan praten’. ,,Volgende week gaat het echt over de beslissing van het OM. Nogmaals: ik vind dat iedereen gelijk behandeld moet worden.” Het besluit van het hof volgt naar verwachting over enkele weken.

 

De Rotterdammer hoopt op een historische uitkomst. ,,Als ik in het gelijk gesteld wordt, zou dat een enorme verandering voor Nederland betekenen. Dan kunnen we het haatzaaien vanuit dominees richting de lhbti-gemeenschap écht stopzetten.”

 

Vuurwerkbom

 

Kort, die nog niet op de ontwikkelingen heeft kunnen reageren, is voorganger in de Oud Gereformeerde Gemeente, een zeer orthodoxe protestantse stroming die landelijk 18.000 leden telt. Zijn uitspraken brachten begin maart nog 400 demonstranten met regenboogvlaggen, onder wie huidig D66-Kamervoorzitter Vera Bergkamp, op de been. Ze protesteerden tegen homohaat.

 

Enkele weken later kwam de Mieraskerk, waar de dominee aan verbonden is, negatief in het nieuws omdat het in coronatijd weer grote, fysieke diensten organiseerde. Alle spanningen kwamen eind maart tot een kookpunt toen een journalist door een gelovige werd getrapt. Twee dagen na dat incident ging voor de deur van het kerkgebouw een vuurwerkbom af.

 

bron pzc



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.