Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 13 september 2021 @ 00:04 door Travelboy , 424 keer bekeken

Een 60-jarige predikant uit de regio Dordrecht is volgens het Openbaar Ministerie (OM) jarenlang afgeperst door de 45-jarige verdachte uit Schiedam, nadat hij naaktfoto’s van zichzelf had gestuurd naar chatcontacten op de gay datingsite Bullchat.

 

De man zou van half 2018 tot maart 2021 telkens grote sommen geld hebben overgemaakt naar de 45-jarige H.R. uit Schiedam om daarmee ontmaskering te voorkomen. In die periode ging het volgens het OM bij elkaar om 141.404 euro, zo maakte de officier van justitie vrijdag bekend tijdens een voorbereidende zitting bij de rechtbank in Dordrecht.

 

In de ogen van het OM dreigde verdachte R. keer op keer om gevoerde chatgesprekken van het slachtoffer op Bullchat samen met de naaktafbeeldingen te openbaren, tenzij de 60-jarige gelovige snel betaalde. Anders zouden alle gegevens worden verzonden aan ‘kerkelijke contacten’, zijn vrouw en kinderen, zijn werk, Hart van Nederland of worden geplaatst op sociale media.

 

‘Morgen wordt alles openbaar’

 

‘Reageer voor 14.00 uur. Ik mail alles naar die man, die kent jou goed. Zondagochtend die dienst op 16 augustus hoef jij niet meer te doen als hij alle screenshots heeft gelezen en de foto’s heeft gezien’, was een bericht dat de politie tijdens het onderzoek vond op de mobiele telefoon en laptop van de verdachte.

 

Volgens de aanklacht van het OM was het maar een van de vele verzonden mails en appjes door R. richting de predikant in opleiding. ‘Keer op keer heb je X aan het lijntje gehouden. Is nu klaar. Morgen wordt alles openbaar. Wil trouwens niet zeggen dat de schuld dan is betaald. Vanaf maandag kun je regelmatig een huisbezoek verwachten van mij of vrienden van mij. Ik moet zeggen dat zijn geen blaffende honden’, was een ander voorbeeld dat de aanklager vrijdag voorhield aan de rechtbank, die zich moest buigen over het voorarrest van R.

 

Uit het onderzoek van de politie zou duidelijk zijn geworden dat de chantage begon toen de 60-jarige getrouwde man zich begaf op de datingsite Bullchat, speciaal bedoeld voor homoseksuele mannen. De predikant in opleiding dacht daar contact te leggen met diverse (jonge)mannen met Turkse roots en stuurde hen tijdens de chats foto’s waarop hij geheel of deels naakt te zien was.

 

Vraagtekens

 

In werkelijkheid zat achter al die contacten de 45-jarige Schiedammer, die de identiteit van het slachtoffer zou hebben achterhaald en hem daarna - al dan niet met hulp van anderen - voor bedragen van telkens vele duizenden euro’s had afgeperst.


De advocaat van R. liet in de rechtbank weten ‘dat er nogal wat vraagtekens zijn te plaatsen’ bij het verhaal dat het slachtoffer ophing bij de politie. Volgens de raadsman had zijn cliënt vorig jaar aangifte gedaan tegen de predikant, vanwege ‘zedendelicten’. Om welke gedragingen het ging, wilde de jurist niet nader toelichten.

 

,,Maar na die aangifte wegens zedendelicten was het oorverdovend stil’’, zei de raadsman, die aanvankelijk via Humanitas voor R. was ingeschakeld als letselschadeadvocaat, omdat de Schiedammer toen werd gezien als slachtoffer. Tot verbazing van de jurist werd R. plots verdachte.

 

‘Alles beter dan opgesloten’

 

Hevig bibberend en snikkend verscheen de zwaar gedrogeerde R. voor de driekoppige rechtbank in de hoop dat hij het verdere onderzoek in vrijheid mocht afwachten. ,,Alles beter dan dat ik opgesloten zit’’, zei de geboren Brabander die bereid was een enkelband te dragen

.

De officier van justitie verzette zich daar tegen door de ernst van de zaak. ,,En zijn ontkennende houding. Hij geeft weinig inzicht in zijn motieven’’, zei de aanklager.

 

De rechters oordeelden dat R. niet vrijkomt en tot die tijd in het Penitentiair Psychiatrisch Centrum in Scheveningen blijft zitten. De voorlopige datum voor het inhoudelijke strafproces is 1 december.

 


bron: www.ad.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.