Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 10 augustus 2021 @ 00:04 door Travelboy , 486 keer bekeken

De VRT zet de sportjournalist Eddy Demarez op non-actief nadat hij enkele homofobe uitspraken had gedaan over de Belgian Cats. Dat heeft de VRT laten weten aan haar personeel in een interne mail, schrijft Belga.

 

Demarez is in een storm terechtgekomen. De aanleiding is een filmpje dat op sociale media verspreid wordt waarbij enkele mensen, onder wie VRT-sportjournalist Eddy Demarez, zich achter de schermen ongepast uitlaten over de geaardheid van de Belgian Cats. Het gebeurde in de nasleep van een Facebook live. Het kanaal stond nog open zonder dat Demarez en co. dat wisten.

 

Verschillende speelsters van de Belgische nationale basketploeg reageerde via sociale media verontwaardigd. Onder anderen Emma Meesseman, de ster van het elftal, deed dat.

 

De VRT heeft Demarez intussen op non-actief gezet. Dat blijkt uit een interne mail aan het personeel van de VRT, schrijft Belga. De hoofdredactie van VRT Nieuws zal in gesprek gaan met Demarez. Een termijn is niet bepaald.

 

Frederik Delaplace, CEO van de VRT, noemt het volgens Belga 'bijzonder laakbaar' dat het werk dat Sporza de afgelopen weken verzette tijdens de Olympische Spelen 'nu in vraag wordt gesteld door een reeks onaanvaardbare uitspraken van één medewerker'.

 

De vraag is evenwel of de kous daarmee af is. De Belgische basketbalbond en de Belgian Cats eisen het ontslag van Demarez. 'Bij Basketball Belgium en The Belgian Cats leeft de vraag of iemand met dergelijke meningen nog op een geloofwaardige manier als presentator en boegbeeld van onze openbare omroep kan fungeren. Wij zijn ervan overtuigd dat het antwoord hierop 'neen' luidt, en vragen daarom met aandrang dat de heer Demarez ontslag zou nemen als journalist, en bij weigering, dat de VRT een punt zou zetten achter zijn arbeidsovereenkomst', klinkt het in een mededeling.

 

Ook de Vlaamse minister van Media, Benjamin Dalle (CD&V), veroordeelt de uitspraken. Wat gebeurd is, kan volgens hem niet door de beugel en Dalle is tevreden dat de VRT meteen actie ondernomen heeft. Het is nu aan de VRT om te bekijken hoe de openbare omroep hier intern verder gevolg aan gaat geven.

 

Demarez werkt sinds 1993 bij de openbare omroep. Hij is gespecialiseerd in voetbal en hockey.

 

Bron: www.tijd.be

 

Lees ook: Reacties (ook politieke) op Vrt sportjournalist - Update | holebi.info



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.