Blogposts
Blog
Geplaatst op donderdag 29 juli 2021 @ 00:14 door Travelboy , 439 keer bekeken
Regionale COC verenigingen en COC Nederland doen suggesties aan politieke partijen voor de gemeenteraadsverkiezingen. Partijen kunnen die gebruiken voor hun verkiezingsprogramma.
Een algemene brief met suggesties voor de gemeentelijke verkiezingsprogramma’s kun je HIER downloaden. Voor specifieke suggesties per gemeente kunnen partijen contact opnemen met de COC vereniging in hun regio; een overzicht van contactgegevens vind je onderaan deze pagina.
Op 16 maart 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Veel lokale politieke partijen werken op dit moment hard aan hun verkiezingsprogramma. De ‘LHBTI-stem’ is een factor van betekenis bij de gemeentelijke verkiezingen, want vier tot zeven procent van de bevolking is LHBTI en veel LHBTI personen vinden regenboogkwesties belangrijk bij hun keuze in het stemhokje.
Het COC roept lokale politieke partijen op om een passage over LHBTI-emancipatie op te nemen in hun verkiezingsprogramma. De belangenorganisatie stelt voor dat partijen bijvoorbeeld in hun programma schrijven dat de gemeente in samenspraak met lokale LHBTI-organisaties gaat zorgen voor een inclusief gemeentelijk beleid met aandacht voor LHBTI-personen. Daarbij ligt het accent wat het COC betreft op het bevorderen van veiligheid, ondersteunen van jongeren, steun voor LHBTI-personen in een potentieel kwetsbare positie en zichtbaarheid van de LHBTI-gemeenschap.
Elke gemeente kent eigen mogelijkheden en uitdagingen. Daarom hebben veel regionale COC’s specifieke adviezen voor gemeentelijke verkiezingsprogramma’s. Ook de algemene brief van het COC biedt verschillende opties: er is een voorbeeldpassage, er zijn vijf uitgewerkte prioriteiten en er is een uitgebreide checklist waardoor partijen zelf kunnen kiezen wat er bij hun gemeente, hun partij en hun programma past.
In de algemene brief benadrukt het COC dat er in gemeenten een wereld te winnen is als het gaat om LHBTI-emancipatie. Want enerzijds is de acceptatie van LHBTI personen de afgelopen decennia sterk toegenomen en was Nederland het eerste land dat het huwelijk openstelde voor paren van gelijk geslacht. Tegelijkertijd krijgen LHBTI personen nog altijd te maken met geweld om wie ze zijn en is ‘homo’ op school een van de meest gebruikte scheldwoorden. Mensen ondervinden vaak meer problemen als ze te maken hebben met een combinatie van non-discriminatiegronden (intersectionaliteit), bijvoorbeeld omdat ze zwart en transgender zijn, of lesbisch en moslima.
Gelukkig kunnen individuen, maatschappelijke organisaties, het COC en gemeenten samen veel doen om er voor te zorgen dat iederéén zich prettig, veilig en geaccepteerd voelt, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken. Op straat, op het werk, in de zorg, thuis, in de sport en in je sociale kring. Die gemeentelijke inzet is goed voor LHBTI personen én voor de gemeente. Met de suggesties voor gemeentelijke partijen wil het COC hieraan bijdragen.
De brief kwam tot stand door samenwerking van COC verenigingen en COC Nederland. Er is dankbaar gebruik gemaakt van de kennis van Transgender Netwerk Nederland (TNN), de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit (NNID) en kenniscentrum Movisie.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.