Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 04 december 2021 @ 00:54 door Travelboy , 395 keer bekeken

Hoe hetero, homo of bi ben jij? En hoe zeker weet je dat? Waarom ontdekken sommige mensen pas op hun veertigste dat ze ook op iemand van hetzelfde geslacht kunnen vallen? Seksuele identiteit is zo simpel nog niet.

 

twee voeten met lijntjes naar de symbolen voor hetero, homo en biseksueel

 

Voor je seksuele geaardheid bestaan leuke zwart-witte hokjes. De meeste mensen kennen er in elk geval drie. Val je op mensen van het andere geslacht, dan ben je hetero. Ga je voor relaties en seks met mensen van je eigen geslacht, dan ben je homo. En vind je zowel mannen als vrouwen interessant, dan ben je bi. Simpel en overzichtelijk. En zit je eenmaal in je eigen hokje, dan kun je daar mooi de rest van je leven in blijven zitten. Toch?
Er is meer dan de hokjes homo, bi en hetero

 

In het echte leven ligt het vaak toch iets ingewikkelder. Want je geaardheid staat niet per se voor de rest van je leven vast. Zo denken sommige mensen hun halve leven dat ze hetero zijn. En dan ineens worden ze verliefd op iemand van hetzelfde geslacht (vooral vrouwen overkomt dat). Hoe kan dat?

 

Om te beginnen zijn er meer hokjes dan hetero, homo en bi. De LHBT-monitor 2018 van Movisie, een ‘kennisinstituut voor sociale vraagstukken’, combineerde cijfers uit verschillende onderzoeken om de geaardheid van Nederland in kaart te brengen. Daaruit kwam dat 1,8 tot 2,3 procent van de Nederlanders homo is en zich uitsluitend tot seksegenoten aangetrokken voelt.

 

Tussen de 1,4 en 2,7 procent valt op beide seksen en is daarmee bi. Maakt dat de rest dan hetero? Niet echt. Tussen de 78 en 90 procent van de mensen zegt uitsluitend op de andere sekse te vallen. Het resterende deel van de ondervraagden wil geen antwoord geven, of geeft aan het niet te weten. Het kan ook zijn dat ze zich in geen van de genoemde hokjes thuisvoelen.


Seksuele geaardheid is een schaal

 

Dat laatste is niet zo gek. De meeste wetenschappers zien geaardheid als een schaal, met aan het ene uiteinde heteroseksueel en aan het andere homoseksueel. Daartussenin zit elke mate van biseksualiteit. In veel studies waarin mensen naar hun seksuele voorkeur gevraagd wordt, gebruiken wetenschappers daarom een schaal met zeven of negen punten.

 

Je kunt dan behalve voor exclusief hetero, homo of biseksueel, ook kiezen uit bijvoorbeeld ‘voornamelijk hetero’ of ‘hetero neigend naar biseksueel’. En met meer keuze komen ook andere cijfers naar voren, blijkt uit onderzoek.

 

Het aantal mensen dat zegt exclusief hetero te zijn, neemt af. Hoe dat komt, en waarom het bij vrouwen vaak langer duurt om achter hun seksuele geaardheid te komen, lees je in Quest Psychologie 6, 2021



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.