Blogposts

Blog

Geplaatst op maandag 20 december 2021 @ 00:03 door Travelboy , 371 keer bekeken

Het Haagse gerechtshof gaat de omstreden dominee Anthonie Kort in februari horen over zijn ‘discriminerende’ uitspraken rond homoseksualiteit. Daarna moet blijken of de Krimpenaar vervolgd wordt.

 

Leon Houtzager, getrouwd met een man, deed vorig jaar aangifte tegen de dominee omdat hij zich gediscrimineerd voelde na het lezen van een uitgelekte brief. In die brief schreef de dominee over het uitbannen van zonden als ‘hoererij’, oftewel alles wat ‘tegen de scheppingsorde indruist’.

 

Eind vorig jaar besloot het Openbaar Ministerie de dominee niet te vervolgen, omdat zijn uitspraken zogezegd onder de vrijheid van godsdienst vallen. Daarop begon Houtzager een artikel 12-procedure bij het Haagse gerechtshof.

 

Houtzager, bijgestaan door advocaat Gerard Spong, deed daar afgelopen augustus zijn zegje. Niet veel later maakte het hof bekend ook met de dominee te willen praten. Daarna bleef het maandenlang stil.

 

‘Tweede aangifte’


Nu blijkt dat de dominee zich in februari bij het hof moet melden. Dan praten de rechters, stelt Houtzager, ook met een tweede persoon die aangifte tegen Kort heeft gedaan.

 

Als alle partijen gehoord zijn, beslist de zogeheten beklagkamer hoe het met de zaak verder moet. De klacht van Houtzager kan worden afgewezen, maar de rechters kunnen justitie óók de opdracht geven de dominee te vervolgen. Die beslissing valt binnen vier tot zes weken na het horen.

 

‘Strijd tegen God’


Het feit dat Kort gehoord wordt, geeft Houtzager hoop. ,,Ik heb alle vertrouwen in een goede afloop en ga ervan uit dat het tot een rechtszaak komt.”

 

De dominee zelf reageerde afgelopen zomer gelaten op de juridische stappen. Hij sprak van een ‘strijd tegen God’. ,,En die kan hij (Houtzager, red.) nooit winnen. Hij kan zich beter met God verzoenen dan tegen Hem vechten.

 

bron: www.pzc.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.