Persbericht: Uit onderzoek, gedaan door LGBT Asylum Support, blijkt dat de staatssecretaris en de IND zich niet houden aan afspraken met de Tweede Kamer. De stichting is daarom opnieuw een petitie gestart voor een eerlijke beoordeling van LHBTI-asielzoekers door de IND. Uit het onderzoek komt naar voren dat in de beoordeling van de geloofwaardigheid van LHBTI-asielzoekers de IND nog steeds toetst op, sinds juli 2018, geschrapte termen als ‘bewustwordingsproces’ en ‘zelfacceptatie’ en nog te vaak zien wij dat rechters hier ook in meegaan. LGBT Asylum Support verzoekt daarom niet enkel om herziening van de werkinstructie van de IND als ook herbeoordeling van alle sinds 2018 afgewezen asielzaken op basis van LHBTI.
De eerste petitie #NietGayGenoeg leidde in 2017 tot een motie in de Tweede Kamer waarin de staatssecretaris de opdracht kreeg om de werkinstructie, die de IND hanteert in LHBTI-asielaanvragen, te herzien. Echter werd het geen nieuwe werkinstructie maar slechts een verbetering waardoor fouten in het beleid door de IND niet erkend werden. Sinds de invoering van de verbeterde werkinstructie in juli 2018 heeft LGBT Asylum Support aanhoudend kritische brieven aan de staatssecretaris en Tweede Kamer gestuurd over het niet opvolgen van deze afspraken. Ook schreef de stichting talloze rapporten voor onjuist afgewezen LHBTI-asielzoekers om dit punt ook in de rechtbank te kunnen bewijzen en bespreekbaar te maken. Echter opmerkelijk daarbij is dat in de rechtbank de IND zelfs ruiterlijk erkent dat geschrapte termen nog steeds gehanteerd worden, zoals meegenomen in de brandbrief.
“Het is ongekend, vergelijkbaar met andere parlementaire enquêtes, hoe LHBTI-asielzoekers in Nederland aantoonbaar onjuist door de overheid beoordeeld worden en zelfs rechters hierin meegaan”, geeft Sandro Kortekaas, voorzitter LGBT Asylum Support aan, die met de stichting vele afgewezen LHBTI-asielzoekers bijstaat. “Sinds 2017 hebben we na breed onderzoek en met onze eerste petitie #NietGayGenoeg met succes kunnen bewijzen dat termen als ‘bewustwordingsproces’ en ‘zelfacceptatie’ die de IND gebruikt, bepaald zijn vanuit een westerse visie op homoseksualiteit. LHBTI-asielzoekers, die uit landen komen waar homoseksualiteit bij wet verboden is en waar soms zelfs de doodstraf op staat, hebben zichzelf namelijk nooit kunnen accepteren, althans niet op een manier zoals we dat hier in Nederland meemaken. Dat is niet te vergelijken en zijn daarom deze termen volledig geschrapt. Althans dat dachten we.”
The Body Shop als trotse partner in petitie #NietGayGenoeg 3.0
De stichting is daarom nogmaals – nu voor een derde keer – een petitie gestart onder de naam #NietGayGenoeg 3.0. Bijzonder daarin is dat deze petitie ondersteund wordt door alle vestigingen van The Body Shop, die hierin partner is en een sociaal maatschappelijk probleem zichtbaar wil ondersteunen in alle filialen door heel Nederland. “We zijn supertrots met The Body Shop als partner”, geeft Kortekaas aan. “Want nogmaals een petitie onder de aandacht brengen waarin de overheid zichtbaar fouten maakt in het onjuist afwijzen van zeer kwetsbare LHBTI-asielzoekers, daarin zelfs een eigen visie op homoseksualiteit heeft die afwijkt van de norm in Nederland zoals het hebben van een partner van gelijk geslacht of fysiek contact, is niet eenvoudig. Alle steun om voldoende handtekeningen te krijgen en een brede discussie te kunnen voeren, is daarom heel hard nodig.”
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.