Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 10 juli 2021 @ 02:56 door Travelboy , 485 keer bekeken

Raadslid Hassan Saidi is door D66 uit de Veenendaalse raadsfractie gezet. Hij stemde de afgelopen weken tot twee keer toe tegen een raadsvoorstel om de lhbti+-gemeenschap met een regenboogvlag en een zebrapad te steunen. Hij noemde het symboolpolitiek en raakte vervolgens verstrikt in de kernwaarden van D66.

 

Eind juni stemde Saidi tegen een voorstel van GroenLinks en Lokaal Veenendaal om de regenboogvlag op het gemeentehuis te hijsen. Eerder deze week was het weer raak, toen de raad van Veenendaal over de aanleg van een regenboogzebrapad moest stemmen. Weer was Saidi tegen, terwijl D66 juist voor is.

 

In de ogen van partijvoorzitter Coby van den Heuvel was die tweede tegenstem er één te veel. ,,In de politiek kunnen er meningsverschillen ontstaan en dat is ook niet erg. Maar het mag niet structureel worden. Na een tweede keer wordt het lastig en daarom hebben we afscheid van hem genomen als fractielid.”

 

Overigens komt het zebrapad er niet. Een meerderheid van de Veenendaalse raad, inclusief Saidi, stemde het voorstel weg.

 

Discriminatie

 

Saidi wil niet te diep ingaan op de zaak. Voor meer commentaar verwijst hij naar het persbericht van de partij en zijn stemverklaring in de raad van 24 juni. ,,Discriminatie op welke grond dan ook is verboden, maar de praktijk is helaas anders. Uit allerlei rapporten blijkt dat discriminatie op grond van herkomst en etnische achtergrond het vaakst voorkomt. Ik zal tegen de motie stemmen om twee redenen: als eerste vraagt discriminatie onze volle aandacht en niet slechts een discriminatie van een bepaalde groep burgers. Wat doen we met al die andere groepen in de samenleving die zichzelf ook achtergesteld voelen. Het hijsen van de vlag is wat mij betreft symboolpolitiek.”

 

an den Heuvel benadrukt dat Saidi een goed fractielid was en ook de lhbti+-gemeenschap een warm hart toedraagt. ,,Het besluit is in goed overleg genomen en dat is echt zo. Dit is pijnlijk voor onze fractie en voor onze afdeling. Wij zullen als D66 Veenendaal blijven staan voor vrijheid en gelijkheid. Het moreel steunen van de lhbti’ers met symbolen als een regenboogvlag hoort daar zeker bij.”

 

D66-fractievoorzitter Youssef Boutachekourt betreurt het vertrek van Saidi. ,,Hij zet zich absoluut niet af tegen deze gemeenschap, want daar zitten we allebei hetzelfde in. Hij noemde het symboolpolitiek.”


Recht om zichtbaar jezelf te zijn

 

Een woordvoerder van de landelijke partij kent de zaak niet en wil zich er liever ook niet aan branden.,,Dat is echt aan de lokale partij en daar moet het ook blijven.” Het verkiezingsprogramma van D66 is in ieder geval glashelder over steun voor de lhbti+-gemeenschap: ,,In Nederland heeft iedereen het recht om zichtbaar zichzelf te zijn. We zijn een divers land. Wat je geslacht, geaardheid, overtuiging of huidskleur ook is; niemand heeft het recht de ander op basis van deze kenmerken in de vrijheid te beperken.

 

Het COC Midden-Nederland kijkt op van het vertrek en voorzitter Laura van Nieuwenhuijze noemt de stap jammer.  ,,Ik ken de zaak niet, maar we betreuren het wel. We willen dit gezamenlijk oplossen. In de politiek is dat vaak moeilijk, maar we vinden dat heel vervelend. In iedere politieke partij zit een afspiegeling van de maatschappij, ook bij D66.”

 

Het is nog niet duidelijk of Saidi alleen verder gaat in de raad of dat hij zijn raadszetel teruggeeft aan D66. Hij zat sinds 2014 in de raad voor de partij. Voor zover Van den Heuvel weet is Saidi nog wel lid van D66. ,,Hij zal het reces gebruiken om over zijn toekomst te praten. En dat is ook zijn goed recht. Het is allemaal heel recent gebeurd.”

 

Onlangs kwam Veenendaal ook in het nieuws vanwege een lhbti-incident. Een inwoner werd gepest vanwege zijn geaardheid. Hij durfde niet meer alleen thuis te slapen en sliep bij vrienden in Utrecht en Amsterdam.

 

bron: www.ad.nl
 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.