Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 20 november 2021 @ 01:08 door Travelboy , 360 keer bekeken

Het Formule 1-circus heeft voor het eerst voet gezet op Qatarese bodem. Een omstreden land, in verband met de mensenrechtensituatie. "Ik vind dat sporters die hier naartoe gaan, verplicht zijn bewustwording te creëren", aldus Lewis Hamilton donderdag.

 

Wereldkampioen Lewis Hamilton met zijn regenbooghelm

 

Een dag later zette hij zijn woorden kracht bij door tijdens de eerste vrije training met een helm in regenboogkleuren te verschijnen om daarmee de gelijkheid van alle mensen te onderstrepen.

 

Qatar, waar volgend jaar ook het WK voetbal wordt gehouden, ligt internationaal behoorlijk onder vuur vanwege de behandeling van arbeidsmigranten bij de bouw van de WK-stadions. Onder meer mensenrechtenorganisatie Amnesty International liet zich zeer kritisch uit.

 

Een van de slechtste

 

Ook Hamilton, die in het recente verleden overtuigend stelling nam voor de Black Lives Matter-beweging en tegen racisme, spaart het land niet. "We weten dat er problemen zijn in de landen die we aandoen, maar Qatar lijkt natuurlijk te worden beschouwd als één van de slechtste in dit deel van de wereld."

 

"Deze plaatsen hebben controle nodig. Gelijke rechten zijn een serieuze zaak, hoewel wij als coureurs natuurlijk niet degenen zijn die bepalen waar we racen", aldus Hamilton.

Wij gaan naar de landen op de Formule 1-kalender om WK-punten te verdienen.

Max Verstappen

 

"Ik vind dat andere coureurs, mensen in de Formule 1 en andere sporters zich te weinig laten gelden", ging de 36-jarige Brit verder. "Ze zouden meer kunnen doen. Verdiep je in de materie en spreek je uit. Samen heb je meer impact."

 

"Anderzijds weet ik dat hier veranderingen gaande zijn. Natuurlijk is er nog een lange weg te gaan en als we hier zijn, moeten we ons licht op de situatie schijnen. En dat geldt ook voor de verhalen over de positie van arbeidsmigranten bij de bouw van voetbalstadions voor het WK."

 

Verstappen blijft op de vlakte

 

Max Verstappen wilde er niet veel woorden aan vuilmaken. "Ik bepaal en plan niet waar we racen. Daar gaat de Formule 1-organisatie over en het is dus meer een vraag voor hen. Wij gaan naar de landen op de Formule 1-kalender om WK-punten te verdienen."

 

Ook Sebastian Vettel formuleerde geen uitgebreid antwoord op de vraag over de mensenrechtensituatie in Qatar. "We houden van racen en dat doen we overal", aldus de viervoudig wereldkampioen, die zich eerder kritischer uitliet door zich hardop af te vragen of de Formule 1 tegen elke miljoenendeal 'ja' moest zeggen als dat ertoe leidde dat er races in plekken als Qatar zouden plaatsvinden.

 

Nu uitte zich hij diplomatieker: "Dit is niet het eerste grote evenement dat hier is georganiseerd. Het is moeilijk te meten of sport een goede invloed heeft op de situatie in een land."

 

bron: www.nos.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.