Blogposts

Blog

Geplaatst op woensdag 23 juni 2021 @ 04:48 door Travelboy , 475 keer bekeken

Alle scholen in Nederland worden verplicht om te zorgen voor veiligheid en acceptatie van LHBTI-jongeren in de klas. De Eerste Kamer stemde op dinsdag 22 juni voor een wetsvoorstel met die opdracht; alleen PVV, Forum en SGP waren tegen.  COC had de wetswijziging samen met Rutgers voorgesteld en is gelukkig met de uitkomst. 

 

‘Dit is een prachtige stap op weg naar scholen waar iedereen zich veilig en geaccepteerd voelt, wat ook je seksuele oriëntatie, genderidentiteit, gender expressie of geslachtskenmerken zijn,’ reageert COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. ‘Hoewel steeds meer scholen op de goede weg zijn, is er nog een wereld te winnen als het gaat om acceptatie van onze jongeren.’

 

‘Homo’ is op school nog altijd het meest gebruikte scheldwoord. LHBTI-jongeren worden tot vier keer vaker dan gemiddeld gepest. Bijna de helft (43%)  van de openlijke transgender scholieren is slachtoffer van verbaal geweld.



Het COC drong ook aan op de wetswijziging aan omdat er nog steeds scholen zijn die LHBTI’s actief afwijzen: met anti-LHBTI verklaringen, door te stellen dat LHBTI’s een ‘gruwel’ in de ogen van God zouden zijn, of dat Allah LHBTI’s zou verafschuwen.



In een brief aan de Tweede Kamer stelde het COC daarom afgelopen najaar samen met Rutgers voor om de wet op de burgerschapsopdracht voor scholen aan te scherpen. Dat leidde tot een voorstel van voormalig PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul (PvdA) en van Peter Kwint (SP) en Lisa Westerveld (GroenLinks). Het voorstel werd in november 2020 overgenomen door de Tweede Kamer.



Het gaat om een aanscherping van de burgerschapswet van minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs). Daarin staat welke normen scholen aan hun leerlingen moeten bijbrengen om volwaardige deelnemers aan de democratische rechtsstaat te worden. De nieuwe wet werd in november 2020 aangenomen door de Tweede Kamer en gaat gelden voor alle scholen, zowel het basis- als voortgezet onderwijs als bijvoorbeeld scholen op de BES-eilanden. 



Via de zogenaamde kerndoelenregeling zijn scholen sinds 2012 al verplicht om leerlingen bij te brengen respectvol om te gaan met seksuele diversiteit in de samenleving. Dat gebeurde na een jarenlange campagne van het COC.  

 



Reacties

  • Travelboy
    woensdag 23 juni 2021, 22:39

    Volgens mij stemmen deze partijen consequent homofobe! Ik begrijp dus ook niet waarom zoveel homo's op Forum stemmen

  • Casper1972
    woensdag 23 juni 2021, 22:27

    De genoemde partijen kun je dus ook opzij schuiven, al had ik er zelf toch al nooit op gestemd. Van de SGP kan ik het nog beetje begrijpen waar de grondslag voor hun keuze vandaan komt, maar bij Baudet (Forum) en Wilders (PVV) absoluut niet. Al roept Baudet wel meer rare dingen, die is al tijdje de weg kwijt...

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.