Drie bewoners van een beschermde lhbti-unit van asielzoekerscentrum Ter Apel zijn begin deze week bedreigd, gediscrimineerd en mishandeld. Dat meldt LGBT Asylum Support. Er is aangifte gedaan
In de vroege morgen van maandag 13 op dinsdag 14 december drong de pleger - naar verluidt een ‘vrijwel naakte’ jonge man - met geweld de beschermde unit binnen, stelt LGBT Asylum Support. Hij verlangde onder bedreiging seks met drie zeer kwetsbare lhbti-asielzoekers die zich op dat moment in de gemeenschappelijke keuken bevonden. De man werd door beveiligers uit de ruimte gezet, maar keerde terug met een vriend en mishandelde de bewoners nogmaals, ondanks interventie door beveiliging.
De beveiliging wilde volgens de steungroep pas de volgende ochtend de politie informeren en het COA, dat het asielzoekerscentrum beheert. ,,Ze zijn allemaal diep geraakt omdat ze dachten dat ze veilig waren in hun lhbti-unit”, vertelt Sandro Kortekaas, voorzitter van LGBT Asylum Support, die met de slachtoffers sprak. Twee van hen identificeren zich als non-binair. ,,We hebben na overleg met de slachtoffers, van wie twee nog maar net in Nederland, de burgemeester van Ter Apel als eindverantwoordelijke voor de politie, op de hoogte gebracht. Burgemeester Jaap Velema bood direct aan de slachtoffers in hun lhbti-unit te willen spreken. Die zichtbare ondersteuning waarbij de burgemeester erkende dat deze asielzoekers zich bevinden tussen twee werelden van cultuur, heeft hun echt geholpen.”
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bevestigt het voorval en zegt dat er aangifte is gedaan. ,,De politie is een dag later ter plaatse geweest”, zegt een woordvoerder.
Regenboogstickers verwijderen
Na het incident verzocht het COA om alle uitingen van hun identiteit zoals regenboogstickers, lhbti-magazines en afbeeldingen daaruit, te verwijderen in hun beschermde unit, om zo erger te voorkomen. Dat verbaast de slachtoffers, zegt Kortekaas. ,,Dit gaat in tegen de vrijheid van meningsuiting gezien het om je identiteit gaat. Ze ontmoeten nogmaals de cultuur die ze ontvlucht zijn, maar moeten zich alsnog volgens die cultuur ook in hun azc gedragen. Dat staat haaks op de Nederlandse grondwet.”
Volgens het COA gaat het om uitingen in gezamenlijke ruimtes, niet in de privéruimtes van de personen. ,,Dat verzoeken we vaker als het gaat om zaken die mogelijk aanstootgevend zijn voor andere bewoners.”
bron: www.ad.nl
Persbericht LGBT Asylum
In de vroege morgen van maandag 13 op dinsdag 14 december zijn drie bewoners van een beschermde lhbti-unit van azc Ter Apel bedreigd, gediscrimineerd en mishandeld waarbij poging tot aanranding. De pleger, een jonge man van Tunesische afkomst, drong met geweld de beschermde lhbti-unit binnen. Hij verlangde onder bedreiging seks met drie extra kwetsbare lhbti-asielzoekers die zich op dat moment in de gemeenschappelijke keuken bevonden. De vrijwel naakte man werd door beveiligers uit de unit gezet maar kwam terug waarna de bewoners nogmaals mishandeld werden. Van deze mishandeling als ook de poging tot aanranding zijn opnames gemaakt. Echter de pleger bleef terugkomen vergezeld door een vriend ondanks interventie door beveiliging. Bij het incident vond geen directe separatie van slachtoffers en pleger plaats. Ook gaf de beveiliging aan pas na 8.00 uur in de morgen de politie te willen infomeren, het COA zelfs na 9.00 uur. Daarover heeft LGBT Asylum Support het COA als ook de burgemeester van Ter Apel bericht.
“Ze zijn allemaal diep geraakt omdat ze dachten dat ze veilig waren in hun lhbti-unit”, vertelt
Sandro Kortekaas , voorzitter
LGBT Asylum Support die dezelfde middag op locatie met slachtoffers als ook met andere lhbti-asielzoekers in Ter Apel sprak. “We hebben na overleg met de slachtoffers, waarvan twee nog maar net in Nederland, de burgemeester van Ter Apel als eindverantwoordelijke voor de politie, op de hoogte gebracht. Burgemeester Jaap Velema bood direct aan de slachtoffers in hun lhbti-unit te willen spreken. Die zichtbare ondersteuning waarbij de burgemeester erkende dat lhbti-asielzoekers zich bevinden tussen twee werelden van cultuur, heeft hun echt geholpen.”
Na het incident verzocht het COA om erger te voorkomen, maar tot verbazing van de slachtoffers, alle uitingen van hun identiteit zoals regenboogstickers, lhbti-magazines en afbeeldingen daaruit, te verwijderen in hun beschermde lhbt-unit. Kortekaas: “Ook hier hebben we het COA op aangesproken. Dit gaat in tegen de vrijheid van meningsuiting gezien het om je identiteit gaat. Twee van de personen zijn aan te merken als non-binair. Zij vragen zich af of zij zich moeten gedragen naar de algemene mores in een opvanglocatie waar zij als zichtbare lhbti-asielzoekers dagelijkse discriminatie al moeten doorstaan. Ze ontmoeten nogmaals de cultuur die ze ontvlucht zijn maar moeten zich alsnog volgens die cultuur ook in hun azc gedragen. Dat staat haaks op de Nederlandse grondwet.”
Sinds de nieuwbouw in Ter Apel, zijn sommige units in zowel de CoL als Pol locatie van azc Ter Apel ingericht voor extra kwetsbare lhbti-asielzoekers. Ondanks dat de staatssecretaris
Ankie Broekers-Knol deze vorm van ‘aparte opvang’ niet erkend en als beleid wil invoeren. De staatssecretaris heeft onlangs nog in debat aangegeven: “Maar een apart gebouw voor de opvang van bijvoorbeeld lhbti'ers is ook strijdig met de waarden van onze Nederlandse samenleving. Dat willen we niet.” Zowel de burgemeester als LGBT Asylum Support gaat het COA verzoeken de veiligheid in opvanglocaties naar extra kwetsbare lhbti-asielzoekers die verblijven in lhbti-units, te vergroten. Als ook dat bij alle incidenten de politie ingelicht behoort te worden. LGBT Asylum Support zal opnieuw de staatssecretaris aanschrijven omdat bescherming geven op basis van discriminatie juist in lijn is met de waarden van onze Nederlandse samenleving.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.