Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 15 juli 2025 @ 00:02 door Travelboy , 31 keer bekeken

Een groep queer Amsterdammers zou graag zien dat er meer straten in de stad naar historische queer personen worden vernoemd. In aanloop naar Pride organiseert de groep daarom een verkiezing. ‘Ik denk dat Jos Brink kanshebber is.’

 

Jos Brink is een bekende naam en zou daarom een grote kanshebber zijn.

 

Van de 2400 Amsterdamse straten die naar personen zijn vernoemd, dragen er slechts 24 de naam van een queer persoon. Danny Houtkooper vindt dat flink uit verhouding: “Dat is maar 1 procent, terwijl 16 procent van de stad queer is.”

 

Om daar verandering in te brengen, is Houtkooper met een groep vrienden de actie Love Y/our History gestart. Sinds vrijdag kan online gestemd worden op acht bekende namen uit de Nederlandse queer geschiedenis. De winnende naam wordt op 3 augustus, de dag na de Canal Parade, bekendgemaakt en bij de gemeente aangeboden als suggestie voor een nieuwe straatnaam.

 

“Een straatnaam van queer personen,” zegt Houtkooper. “Als je nu met je kind over straat loopt, kun je misschien iets vertellen over figuren als Michiel de Ruyter, maar er zijn veel meer verhalen.”

 

De namen zijn gekozen in samenwerking met IHLIA, de erfgoedorganisatie die de geschiedenis van de lhbtq-gemeenschap in Nederland archiveert en documenteert.

 

“Ik denk dat Jos Brink een grote kanshebber is, omdat hij bekend is,” zegt Houtkooper. “Maar ik vind Aaïcha Bergamin ook een heel goede kandidaat.” Zij stapte als eerste trans vrouw in het huwelijksbootje. “Ze heeft een indrukwekkende tocht gemaakt om te kunnen zijn wie ze is.”

 

Andere namen waarop gestemd kan worden: zanger René Kleijn, die in 1992 op televisie openhartig vertelde over aids, schrijfster Andreas Burnier, kunstenaar Edgar Cairo en wetenschapper Jim Holmes.

 

René Kleijn vertelde in 1992 op televisie openhartig over zijn aidsdiagnose.

René Kleijn vertelde in 1992 op televisie openhartig over zijn aidsdiagnose.Bron ANP

 

‘We vinden het een heel mooi initiatief,’ zegt een woordvoerder van de gemeente in een schriftelijke reactie. ‘We vinden het belangrijk dat Amsterdammers zich kunnen herkennen in hun straatnamen. We zijn met de initiatiefnemers van Love Y/our History in gesprek en kijken uit naar hun uiteindelijke voorstel.’

 

De gemeente Amsterdam heeft vier jaar geleden de Adviesraad naamgeving openbare ruimten (Anor) in het leven geroepen. De vijf leden van deze raad moeten bij het vernoemen van Amsterdamse straten meer oog hebben voor inclusie en diversiteit.

 

Wel zitten er vanuit de gemeente bepaalde voorwaarden verbonden aan het vernoemen van straatnamen. Zo moet de betreffende persoon minstens vijf jaar geleden zijn overleden, moeten de nabestaanden erachter staan en past de vernoeming bij voorkeur thematisch binnen de wijk.

 

Ook op schrijfster en criminologe Andreas Burnier kan worden gestemd.

Ook op schrijfster en criminologe Andreas Burnier kan worden gestemd.Bron ANP

 

Houtkooper snapt dat bestaande straten niet zomaar een nieuwe naam kunnen krijgen, en ziet dat de gemeente met de Anor probeert om met inclusievere straatnamen te komen. Dat dit vooral in nieuwe wijken lukt, vindt Houtkooper jammer. “Het zou mooi zijn als elke Amsterdamse wijk weerspiegelt dat wij er zijn, ook het historische centrum.”

 

Toch zou hij met een queer straatnaam in een nieuwe wijk ook meer dan tevreden zijn. “Deze mensen hebben de weg vrijgemaakt voor ons om vrijer te leven. Door ze met straatnamen te herdenken, dragen ze misschien ook bij aan een vrijere toekomst.”

 

Houtkooper vaart met Love Y/our History mee op de Canal Parade op 2 augustus. Op deze boot zijn grote QR-codes afgebeeld, zodat toeschouwers kunnen stemmen op hun favoriete naam.

 

bron: www.parool.nl

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.