Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 11 juli 2025 @ 05:43 door Travelboy , 40 keer bekeken

Een functionaris van het Vaticaan heeft het standpunt van paus Leo XIV over het homohuwelijk bevestigd.

 

De nieuwgekozen paus Leo XIV, Robert Prevost, arriveert voor het eerst op het centrale balkon van de loggia van de Sint-Pietersbasiliek, nadat de kardinalen het conclaaf in het Vaticaan op 8 mei 2025 hadden beëindigd. Robert Francis Prevost is donderdag verkozen tot de eerste paus uit de Verenigde Staten, zo maakte het Vaticaan bekend. Als gematigde paus die dicht bij paus Franciscus stond en jarenlang als missionaris in Peru heeft gewerkt, wordt hij de 267e paus van de Katholieke Kerk en neemt hij de pauselijke naam Leo XIV aan. (Foto: Alberto PIZZOLI / AFP)

 

Volgens de National Catholic Reporter vertelde kardinaal Victor Manuel Fernández, hoofd van het departement voor de geloofsleer, vorige week aan een Italiaanse verslaggever dat de zegeningen voor mensen van hetzelfde geslacht zouden worden voortgezet. Gevraagd of de paus zou terugkrabbelen, antwoordde hij: "Ik denk het echt niet, de verklaring blijft."

 

De verklaring, goedgekeurd door Leo's voorganger, maakte duidelijk dat dergelijke zegeningen niet met het huwelijk vergeleken konden worden.

 

Leo heeft eerder gezegd dat het gezin “gebaseerd is op de stabiele verbintenis tussen een man en een vrouw”, maar voegde daaraan toe: “Niemand is vrijgesteld van de plicht om te streven naar respect voor de waardigheid van ieder mens, vooral de meest kwetsbaren en zwaksten, van ongeborenen tot ouderen, van zieken tot werklozen, van burgers tot immigranten.”

 

Hoewel paus Leo XIV zich in het verleden wel heeft uitgelaten over een aantal maatschappelijke kwesties – waaronder het immigratiebeleid van de regering-Trump en het betuigen van medeleven na de dood van George Floyd – heeft hij zich  over de queergemeenschap veel minder positief uitgelaten .

 

In 2012, toenmalig hoofd van de Augustijnenorde, bekritiseerde hij de entertainmentmedia die ‘sympathie toonden voor overtuigingen en gebruiken die haaks staan ​​op het evangelie’, waaronder de ‘homoseksuele levensstijl’ en ‘alternatieve gezinnen bestaande uit partners van hetzelfde geslacht en hun geadopteerde kinderen’.

 

Leo werd hoofd van de Katholieke Kerk na een tweedaags  conclaaf na de dood van paus Franciscus in april.

 

Franciscus kreeg kritiek van de meer conservatieve bisschoppen omdat hij de inzegening van kinderen van hetzelfde geslacht steunde.

 

Sommigen beweerden dat de beslissing in strijd was met het standpunt van de kerk over het homohuwelijk en homoseksualiteit. Franciscus verduidelijkte later dat hij wel voorstander was van het inzegenen van LGBTQ+-personen, maar niet van hun verbintenissen.

 

Hij vertelde het Italiaanse tijdschrift Credere : "Ik zegen geen homohuwelijk. Ik zegen twee mensen die om elkaar geven, en ik vraag hen ook om voor mij te bidden. De zegen mag niemand worden onthouden. Iedereen, iedereen. Let wel, ik heb het over degenen die in staat zijn om de doop te ontvangen." 

 

dit is een google translate vertaling

 

bron: www.thepinknews.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.