Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 11 april 2025 @ 00:41 door Travelboy , 24 keer bekeken

Andry José Hernández Romero is afkomstig uit Capacho, Venezuela. Vorig jaar vroeg hij asiel aan in de Verenigde Staten. Maar door het radicale anti-immigratiebeleid van de Amerikaanse regering is hij gedeporteerd naar El Salvador. Daar zit de homoseksuele stylist nu in een zwaarbeveiligde gevangenis waarvan de minister van Justitie van El Salvador beweert dat niemand die er lopend binnenkomt er ooit nog lopend uit vandaan zal komen. 

 

Op de foto staat Andry José Hernández Romero, de homoseksuele stylist die werd gedeporteerd, voor een ballonnenboog in regenboogkleuren.

 

 

Als journalist Philip Holsinger van Time-magazine de aankomst van Romero in die gevangenis niet had vastgelegd, dan waren zijn advocaat en zijn moeder er waarschijnlijk niet eens achter gekomen dat hij gedeporteerd is. Op de foto die Holsinger maakte is te zien hoe Romero knielt en bidt terwijl zijn hoofd werd geschoren tijdens de intake in het Terrorism Confinement Center (CECOT) in El Salvador. Zijn advocaat herkende hem op basis van zijn tatoeages. Het indringende verslag van Philip Holsinger over de aankomst van de gedeporteerden lees je hier.

 

sterke asielzaak

 

Aan CBS vertelt Holsinger dat hij Romero “Ik ben onschuldig” en “Ik ben homo, ik ben stylist!” hoorde roepen terwijl bewakers hem mishandelden. “Hij begon te bidden en te roepen, hij huilde letterlijk om zijn moeder,” aldus de journalist. De zaak van Romero heeft veel losgemaakt, mede door het schrijnende beeld dat er van zijn uitzetting is ontstaan. De 31-jarige Romero vroeg asiel aan in de VS omdat zijn leven in zijn thuisland niet zeker was: zijn politieke opvattingen en zijn seksuele geaardheid waren daar de hoofdoorzaak van. “Het is hartverscheurend om iemand die we kenden als een lieve, creatieve en grappige artiest terug te zien in zulke verschrikkelijke omstandigheden,” laat zijn advocaat, Lindsay Toczylowski, desgevraagd weten.

 

Volgens zijn advocaat had homoseksuele stylist juist een sterke asielzaak en mocht hij onder deze wetgeving niet gedeporteerd worden. De Amerikaanse overheid had namelijk al vastgesteld dat de bedreigingen tegen hem geloofwaardig waren. Zodoende had Romero volgens zijn advocaat een reële kans op een positieve beoordeling van zijn asielaanvraag. Tot hij plotseling van de radar verdween: “Onze cliënt, die bezig was asiel aan te vragen, verdween gewoon. De ene dag was hij daar, en de volgende dag zouden we een rechtszaak hebben, en hij werd niet naar de rechtbank gebracht,” aldus de advocaat.

 

alien enemies act

 

Romero is één van de 238 Venezolaanse migranten die op 15 maart door de VS zijn gedeporteerd, aldus CBS News. De deportatie maakt deel uit van het beleid van de Trump-regering dat zogenaamde bedoeld is om leden van Venezolaanse bendes het land uit te zetten. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een zelden toegepaste wet, de Alien Enemies Act uit 1798 – een wet die voor het laatst werd ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

De deportatie volgt op een afspraak tussen de Amerikaanse regering en de Salvadoraanse president Nayib Bukele. Die laatste noemt zichzelf de “coolste dictator ter wereld”. Sinds hij aan de macht is riep hij in 2022 de noodtoestand uit en regeert hij per decreet. Die noodtoestand is nog altijd van kracht is en heeft ondertussen geleid tot de arrestatie van meer dan 84.000 mensen.

 

Reinette Klever, de Nederlandse minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, heeft vorig jaar een soortgelijke asieldeal voorgesteld. Volgens haar konden uitgeprocedeerde asielzoekers namelijk worden opgevangen in Oeganda. Met dat land verbrak Nederland tijdens het vorige kabinet echter bijna alle banden op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Dat gebeurde onder andere vanwege Oegandese wetgeving die de doodstraf plaatst op bepaalde homoseksuele handelingen.

 

 

cecot

 

Volgens de deal met El Salvador mag de VS gedeporteerden onderbrengen in CECOT, een zwaarbeveiligde gevangenis in Tecoluca die normaal gesproken is voorbehouden aan zware criminelen en terroristen. De Minister van Justitie en Openbare Veiligheid van El Salvador, Gustavo Villatoro, heeft over het complex gezegd dat gevangenen in CECOT nooit meer terugkeren naar de gemeenschap. Volgens hem zullen de bewakers “ervoor zorgen dat niemand die de CECOT binnenkomt ooit nog lopend weer vertrekt.”

 

In februari 2023 opende El Salvador het complex, dat naar eigen zeggen de grootste gevangenis van Latijns-Amerika is. Het complex heeft een capaciteit voor 40.000 gevangenen. De 23 hectare grote gevangenis ligt geïsoleerd in een landelijke regio, 70 kilometer ten oosten van de hoofdstad San Salvador. Gevangenen in CECOT krijgen geen familiebezoek en mogen niet naar buiten. De gevangenis biedt ook geen enkele vorm van dagbesteding of educatieve programma’s om gevangenen voor te bereiden op hun terugkeer in de maatschappij na hun straf. De Amerikaanse overheid betaalt El Salvador ongeveer 6 miljoen dollar om de gedeporteerden op te vangen, aldus het Witte Huis.

 

flinterdun bewijs

 

Niet alleen de opsluiting, maar ook de uitzettingen zelf gaan bepaald niet zachtzinnig of subtiel. Op sociale media gaan verhalen rond van mensen die klem worden gereden, uit de auto worden getrokken en zonder verdere uitleg in vreemdelingenbewaring belanden. Ook zijn er mensen van wie het staatsburgerschap in twijfel wordt getrokken omdat ze een Zuid-Amerikaans uiterlijk hebben, of een niet vaak voorkomende achternaam.

 

De Trump-regering beweert dat de groep gedeporteerden waar Romero deel van uitmaakt, lid zijn van een Venezolaanse bende Maar advocaten en familieleden van meerdere gedeporteerde mannen bestrijden deze beschuldigingen. Uit onderzoek van CBS News blijkt dat er voor maar liefst 75 procent van de gedeporteerden geen enkele aanwijzing is voor een strafblad of crimineel gedrag.

 

In reactie op de bevindingen liet een woordvoerster van het Department of Homeland Security weten dat veel van de gedeporteerden zonder strafblad “eigenlijk terroristen, mensenrechtenschenders, gangsters en nog veel meer zijn”. Maar na enig aandringen moest ze erkennen: “Ze hebben geen strafblad in de VS”. Dit wordt ondersteund door een gerechtelijk dossier. Daarin schrijft een Amerikaanse ambtenaar dat “velen” van de gedeporteerden geen veroordelingen in de VS op hun naam hebben staan. Volgens datzelfde dossier vormen zij desondanks toch ‘een ernstige bedreiging’. Maar waar die dreiging dan op gebaseerd is, blijft vooralsnog onduidelijk.

 

Op de foto staat Andry José Hernández Romero, de homoseksuele stylist die naar El Salvador werd gedeporteerd. Hij poseert met een kroon met rode stenen die hij op zijn hoofd zet. Hij draagt een blauw colbert met daaronder een lichtblauw overhemd.

 

onschuldig

 

Ook in de zaak van de homoseksuele stylist die gedeporteerd werd is de bewijslast flinterdun. De enige ‘bewijsvoering’ tegen Romero bestaat volgens zijn advocaat uit zijn tatoeages. Twee kroontjes, met de namen van zijn ouders eronder. Amerikaanse immigratieambtenaren zien die als bewijs van een band met de beruchte Venezolaanse bende Tren de Aragua. De Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU noemt deze bewijslast echter onbetrouwbaar: “Deskundige na deskundige vertelt ons dat tatoeages geen betrouwbare indicator zijn om te bepalen of je deel uitmaakt van deze specifieke bende,” aldus een advocaat van de ACLU.

 

De plaats waar Romero opgroeide staat bekend om de viering van het feest van de Drie Koningen. Volgens zijn advocaat hebben de tatoeages van Romero dan ook een onschuldige betekenis: “Deze kronen staan boven de namen van zijn ouders. Het is veel waarschijnlijker dat hij ze heeft laten zetten omdat zijn vader en moeder zijn koning en koningin zijn. Hij is geen bendelid, hij werkte nota bene in de wereld van schoonheidswedstrijden.” Ook Romero’s moeder weerspreekt elke link met criminele activiteiten. In een gesprek met The Guardian zegt ze: “Iedereen kan deze tatoeages hebben. Dat betekent niet dat ze lid zijn van een bende. Mijn zoon heeft nooit problemen gehad met de wet. Bekijk zijn dossier. Laat mijn zoon gaan. Hij is geen bendelid.”

 

bron: www.gaykrant.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.