Blogposts
Blog
Geplaatst op woensdag 21 mei 2025 @ 00:01 door Travelboy , 21 keer bekeken
Een nieuw wetsvoorstel in het parlement zou de bevoegdheden van de Indonesische Omroepcommissie vergroten en haar mogelijkheden om content op digitale platforms, waaronder sociale media, te censureren vergroten. Het wetsvoorstel, dat in maart 2024 uitlekte en in november weer op de prioriteitenlijst van de wetgevers werd gezet, verbiedt expliciet de online publicatie van content die lesbisch, homoseksueel, biseksueel en transgender "gedrag" vertoont.
Kanzha Vinaa, hoofd van Sanggar Swara, een transgenderrechtenorganisatie, komt al sinds 2016 op voor digitale rechten voor transgenders, toen een golf van censuur veel leden van de LGBT-gemeenschap offline dreef. Ze zegt dat ze zich nu niet meer het zwijgen wil laten opleggen, ondanks de toenemende risico's die de voorgestelde censuurwetgeving met zich meebrengt.
Dave Laksono, een parlementslid dat aan het wetsvoorstel voor de omroepwet werkt, zegt dat het belangrijk is dat Indonesië de wereldwijde trends op het gebied van regulering van digitale platforms volgt.
“Het is onze verantwoordelijkheid om controle uit te oefenen en een filter in te stellen op sociale media voor de informatie die kinderen ontvangen”, zegt hij.
Censuur van content op digitale platforms is een simpele uitbreiding van wat al gebeurt in films, televisie en radio, voegt hij toe.
Tegelijkertijd wordt een ander nieuw wetsvoorstel besproken dat de bevoegdheden van de politie om te surveilleren en internettoegang te blokkeren, zou uitbreiden. Dit komt bovenop de nieuwe Militaire Wet, die in maart werd aangenomen en de bevoegdheden van het leger in de digitale wereld vergroot.
LHBT-activisten stellen dat de Omroepwet, in combinatie met de Militaire Wet en de voorgestelde Politiewet, een nieuwe risicofactor voor seksuele minderheden toevoegt. Het zal leiden tot verdere discriminatie van de toch al kwetsbare LHBT-gemeenschap – door hen te controleren in plaats van te beschermen, aldus Richa Shofyana, beter bekend als Chacha, werkzaam bij het Crisis Response Mechanism, een organisatie die zich richt op het voorkomen en aanpakken van crises waarbij seksuele en genderminderheden betrokken zijn.
De huidige sfeer in Indonesië is een digitale herhaling van 2016 - een jaar waarin transgenders massaal hun baan in de entertainmentindustrie verloren vanwege een censuurwet die zich richtte op televisie en radio, zegt Kanzha Vinaa, een transgender vrouw die leiding geeft aan Sanggar Swara, een niet-gouvernementele organisatie die zich richt op transgenderrechten in Indonesië.
Dat jaar markeerde de opkomst van een anti-LHBT-beweging. Zelfs toen begonnen veel LHBT'ers hun socialemedia-accounts te sluiten, zegt Vinaa. Er stonden reacties op haar accounts die haar identiteit aanvielen en zelfs haar leven bedreigden, voegt ze eraan toe, en die werden niet door het platform verwijderd.
“Het werd niet als geweld beschouwd”, zegt ze.
dit is een google translate vertaling
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.