Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 16 februari 2025 @ 12:47 door Travelboy , 39 keer bekeken

In Zuid-Afrika is zaterdag Muhsin Hendricks (57) doodgeschoten. Hendricks was de eerste imam die er geen geheim van maakte dat hij homo was.

 

Het gebeurde zaterdag in Bethelsdorp, vlakbij de Zuid-Afrikaanse stad Gqeberha - het vroegere Elisabeth Port. Muhsin Hendricks, die bekend werd als de eerste openlijk homoseksuele imam, zat samen met iemand in de auto toen een wagen voor hen stopte, twee gemaskerde mannen uitstapten en het vuur openden. Volgens een mededeling van de politie van de provincie Oost-Kaap zat Hendricks achteraan in de auto en overleefde hij de schietpartij niet. De chauffeur wel. De daders vluchtten weg. Over het motief van de moord is officieel niets geweten.

 

Hendrickx outte zich in 1996 als homo. Hij richtte de inclusieve moskee Masjidul Ghurbaah op en was pioneer van de wereldwijde Queer Moslim beweging. Twee jaar geleden werd over hem nog een docufilm gemaakt, The Radical. De film schetste niet alleen zijn werk, maar ook zijn coming of age en zijn worsteling met zichzelf, zijn geaardheid en zijn religie.

 

 
Hij groeide op in een traditioneel moslimgezin in Zuid-Afrika. In een gesprek met The Guardian omschreef hij zijn afkomst als een eindproduct van Indonesische en Indiase slaven die door de Nederlandse kolonialisten naar Kaapstad gebracht werden.
 

 

 

Hij voelde al heel jong, vanaf zijn vijfde, dat hij anders was, vertelt hij in een Youtube-video voor het USC Center for Religion and Civic Culture. Het beeld van een meelevende god die hem tegelijk veroordeelde voor een geaardheid waar hij zelf niets kon aan doen, verwarde hem. Dat wou hij uitzoeken. Hij ging religie en arabistiek studeren in Pakistan.

 

Hij geraakte er niet uit en trouwde in 1991 met een vrouw. Het stel kreeg drie kinderen. Maar, zo vertelt hij in hetzelfde filmpje, na een tijd voelde hij zich schuldig omdat hij verloochende wie hij echt was. Het stel scheidde en Hendrickx ging opnieuw door een crisis. Hij leefde drie maanden in een schuur om tachtig dagen te vasten, te mediteren en te praten met God. Op die manier wou hij uitzoeken wat God van hem wou, vertelt hij. Na die tachtig dagen voelde hij zich comfortabel als gay en outte hij zich.

 

Geen lijfwachten

 

Op dat moment werkte hij ook al als imam. En als modeontwerper. Twee jaar later, rond 1998, begon hij in zijn stad LGBTQ-meetings te organiseren: “Ik opende mijn garage, rolde een tapijt uit en nodigde mensen uit voor thee en een gesprek”, zei hij aan The Guardian. Twee jaar later werd de rol die hij informeel had aangenomen een stuk formeler: hij begon zijn eigen moskee. Hierover zei hij aan dezelfde krant: “Ik zei: misschien is het tijd dat we onze eigen ruimte creëren, zodat mensen kunnen bidden zonder veroordeeld te worden.”

 

Een van zijn bekendere quotes luidt: “Is er door een foute interpretatie van de islam geen plaats voor jou, dan verander je gewoon die lezing en niet je geloof.” Volgens hem staat er niets in de koran dat homoseksualiteit verbiedt, wel verkrachting. Dus zette hij zich in voor iedereen die uitgesloten wordt omwille van geaardheid. In zijn Tiktok en Instagramfilmpjes probeerde hij een community uit te bouwen van mensen die zich door hun homoseksualiteit verstoten voelen door hun familie en omgeving.

 

Zijn strijd voor LGBTQ-rechten binnen de moslimgemeenschap leverde hem vanzelfsprekend niet alleen respect op, maar ook veel haat en kritiek. Toen zijn werk in 2007 breder bekend geraakte met een eerste film over hem - Jihad for love - veroordeelde de Zuid-Afrikaanse Moslimraad hem officieel. Hij had al meermaals de raad gekregen om lijfwachten in te huren, maar dat wou hij nooit.

 

bron: www.standaard.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.