Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 22 april 2025 @ 00:30 door Travelboy , 25 keer bekeken

Het schrappen van het diversiteits- en inclusiebeleid in de VS raakt nu ook de Nederlandse werkvloer. Bij het Amsterdamse advocatenkantoor A&O Shearman is protest uitgebroken onder medewerkers wegens een deal met de Amerikaanse overheid. ‘Dit is een duivels dilemma.’

 
Standbeelden bij de ingang van A&O Shearman in Amsterdam-Zuid zijn als stil protest gehuld in regenboogkleuren.
 

‘Dat ziet er lekker uit hè?’ Drie schilders zitten een sjekkie te roken op een muurtje naast het advocatenkantoor van A&O Shearman in het chique Amsterdam-Zuid. Een van hen wijst op de manshoge standbeelden bij de ingang. De bronzen hoeders van de rechtsstaat dragen vandaag regenboogtoga’s. ‘Het is zeker binnenkort weer gayparade’, mijmert hij.

 

Maar met het Amsterdamse diversiteitsfestijn hebben die toga’s dit keer niets te maken. De kleuren zijn een stil protest van het Amsterdamse advocatenkantoor tegen de deal die de Amerikaanse tak van het bedrijf met de regering-Trump sloot. Vrijdag zegde het advocatenkantoor toe voor 125 miljoen dollar aan gratis diensten te leveren aan doelen die met Trump worden afgestemd. Ook ging er een streep door het diversiteits- en inclusieprogramma.

 

Dat nieuws is bij de Amsterdamse vestiging hard aangekomen. Want inclusie was voor A&O Shearman ‘niet zomaar een waarde’, schrijft het bedrijf op de eigen website, ‘het is een strategische prioriteit’. Afgelopen zomer nog, tijdens de Pride, was er een high tea met cupcakes in alle kleuren van de regenboog en een Rocycle Pride Ride. En wat betekent het voor de onafhankelijkheid van de advocaten als de Amerikaanse president kan besluiten wie ze bijstaan en wie niet?

 

‘Spijt, schaamte en machteloosheid’

 

Het is een vraag waarover de emoties in het statige kantoorpand hoog zijn opgelopen. In interne berichten, waarover het FD dinsdag schreef, wordt gesproken van ‘spijt, schaamte en machteloosheid’. Op LinkedIn veroordelen oud-medewerkers de deal in felle bewoordingen. ‘Ik ben altijd trots geweest mezelf een A&O-alumnus te noemen’, schrijft een advocaat. ‘Die trots is omgeslagen in teleurstelling.’

 

Voor de deur bij A&O zijn die emoties af te lezen van het gezicht van een medewerker die zich net na het middaguur richting de ingang haast. Ze zou er heel graag woorden aan geven, maar moet doorverwijzen naar de woordvoerder. Marsorders. Ook het vijftal dat net terugkomt van een lunchwandeling kan ‘echt helemaal niets zeggen’. ‘Pijnlijk’, is het enige woord dat een roker zich laat ontvallen.

 

Volgens de woordvoerder van A&O ‘leven we in verontrustende tijden, ook voor de advocatuur’. Ze schetst aan de telefoon een ‘duivels dilemma’. Nadat Trump vorige maand de aanval opende op de rechtsstaat, ontving de Amerikaanse tak van A&O Shearman − een trans-Atlantische fusie van het Britse Allen & Overy en Amerikaanse Shearman & Sterling − een brief van de Equal Employment Opportunity Commission. Volgens die ‘discriminatiewaakhond’ zou hun diversiteits- en inclusiebeleid mogelijk ‘illegaal’ zijn.

 

Capitulatie

 

Daarop kon A&O Shearman pakweg twee dingen doen: riskeren dat er een zaak zou komen waarbij informatie over cliënten en medewerkers openbaar zou worden of capituleren. Dat laatste gebeurde. Hoewel de woordvoerder verzekert dat het diversiteitsbeleid in Nederland onverminderd doorgaat, is dat tot dusver onvoldoende gebleken om de boel te sussen. Donderdag werd zelfs de managing director ingevlogen om het besluit te verdedigen.

 

De Amsterdamse deken Barbara Rumora-Scheltema vindt het ‘zeer zorgwekkend’ dat de Amerikaanse overheid deze druk op advocatenkantoren legt. ‘Ik begrijp dat het een enorme worsteling voor hen is. Aan de ene kant wil je weerstand bieden, omdat dit op gespannen voet staat met de onafhankelijkheid waar wij als advocatuur voor staan’, zegt zij. ‘Aan de andere kant snap ik dat die brief heel intimiderend was.’

 

A&O Shearman is zeker niet het enige bedrijf dat capituleerde sinds Trump twee decreten uitvaardigde die een einde moeten maken aan alle diversiteits- en inclusieprogramma’s. Ook concurrenten als Kirkland & Ellis en Latham & Watkins sloten vrijdag een deal met het Witte Huis. Eerder namen bedrijven als Google, McDonald’s en Meta al afscheid van het beleid dat (dixit Mark Zuckerberg) het Amerikaanse bedrijfsleven ‘cultureel heeft gecastreerd’.

 

‘Snelle ommezwaai’

 

Het geeft te denken hoe serieus deze bedrijven überhaupt ooit waren in hun streven naar meer diversiteit. ‘Er was al wel discussie of bedrijven niet deden aan rainbowwashing’, zegt hoogleraar leiderschap en organisatieverandering Janka Stoker van de Rijksuniversiteit Groningen. ‘Dus of ze diversiteit niet vooral met de mond beleden. Dat idee wordt wel gesterkt doordat sommige bedrijven zo’n snelle ommezwaai hebben gemaakt.’

 

Toch snapt de hoogleraar de druk waaronder werkgevers staan: naast omzetverlies riskeren ze ook de overheid als klant kwijt te raken. Aan de andere kant kan zwichten, net als bij A&O, leiden tot boze medewerkers. ‘En op deze krappe arbeidsmarkt kunnen die stemmen met hun voeten.’ Stoker kan zich voorstellen dat bedrijven nu het tegenovergestelde gaan doen van rainbowwashing: wel aan diversiteit doen, maar dat niet meer hardop zeggen.

 

Bij A&O Shearman in Amsterdam-Zuid is daar vooralsnog geen sprake van. Ook na het bezoek van de managing partner donderdagmiddag wapperen de regenboogtoga’s nog altijd trots in de voorjaarswind. En ook dit jaar zal het bedrijf de botenparade tijdens de Pride weer sponsoren, bezweert de woordvoerder. De rokende schilders zullen daarvoor nog wel even geduld moeten oefenen: die is pas in augustus.

 

bron: www.volkskrant.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.