Blog
Geplaatst op donderdag 23 januari 2025 @ 00:34 door Travelboy , 56 keer bekeken
President Nangolo Mbumba heeft een nieuwe huwelijkswet ondertekend, die onder andere het homohuwelijk in Namibië verbiedt.
De nieuwe wetgeving verbiedt ook de erkenning van homohuwelijken, inclusief die welke legaal in andere landen zijn gesloten. De wetgeving definieert het huwelijk strikt als een verbintenis tussen een man en een vrouw, waarbij homokoppels worden uitgesloten van wettelijke erkenning onder zowel burgerlijk als gewoonterecht. De kwestie van homohuwelijken is actueel in het land en binnen de wetgevende kamers.
In juli 2023 diende Jerry Ekandjo, parlementslid voor Swapo, wetsvoorstellen in bij de Nationale Assemblee om onder meer de verspreiding, promotie en voltrekking van homohuwelijken strafbaar te stellen en de term 'echtgenoot' opnieuw te definiëren.
Vorig jaar heeft het Hooggerechtshof de koloniale wetten van het land over ‘sodomie’ en ‘onnatuurlijke vergrijpen’ vernietigd. Deze wetten strafbaar stelden seksueel contact tussen volwassenen van hetzelfde geslacht.
Tegenstanders van de uitspraak baseren hun argumenten vooral op morele overwegingen, terwijl voorstanders de mensenrechtenkaart als toegangspoort gebruiken.
De wetsvoorstellen werden vervolgens door zowel de Nationale Assemblee als de Nationale Raad aangenomen met een meerderheid van meer dan tweederde, zonder ook maar één bezwaar of onthouding.
Reacties
Mensenrechtenadvocaten en activisten reageerden op de nieuwe wetgeving en noemden deze een tegenslag. Ze eisten dat de wetgeving zou worden ingetrokken.
"Door LGBTQI+-personen het recht te ontzeggen om te trouwen, institutionaliseert de wet discriminatie, ondermijnt hun gezinsrechten en houdt stigmatisering en uitsluiting in stand", aldus activiste Linda Baumann.
Ze zei dat de wet in strijd is met de wereldwijde vooruitgang en de principes van gelijkheid die zijn vastgelegd in de grondwet van Namibië.
“Zulke maatregelen schaden niet alleen individuen, maar belemmeren ook de vooruitgang van een inclusieve samenleving”, aldus Baumann, waarna hij het maatschappelijk middenveld aanspoorde om te reageren met krachtige pleidooien, strategische rechtszaken en publieke educatie.
Ondertussen zei mensenrechtenadvocaat en sociaal rechtvaardigheidsdeskundige John Nakuta dat de Marriage Act moet worden aangevochten.
“We moeten niet vergeten dat artikel 14 van de Namibische grondwet, de hoogste wet van ons land, mannen en vrouwen van de volwassen leeftijd, met andere woorden volwassen mannen en vrouwen, het recht geeft om te trouwen en het recht om een ​​gezin te stichten.
De nieuwe huwelijkswet beperkt het recht om te trouwen en het recht om een ​​gezin te stichten nu officieel tot heteroseksuele stellen,' beweerde hij.
Nakuta vervolgde: "In feite gingen de parlementariërs en de wet in deze zaak zelfs zo ver om te zeggen dat zelfs als een homohuwelijk rechtmatig werd gesloten in een ander land, dat homohuwelijk nu ook niet zal worden erkend in Namibië in termen van de nieuwe Marriage Act. Zeer verontrustend is dat die bepaling de uitspraak van het Hooggerechtshof van vorig jaar overschrijft met betrekking tot de koppels die in Zuid-Afrika en in Duitsland zijn getrouwd, waarvan het homohuwelijk wettelijk wordt erkend."
Hij is van mening dat iedereen recht heeft op privacy en het recht om te trouwen met de persoon van zijn of haar keuze.
“Ik kan omgaan met wie ik maar wil. [Of] iemand van hetzelfde geslacht; het is mijn recht om te kiezen, en niemand kan beslissen.
“De vrijheid van keuze, enzovoort, en zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar het allerbelangrijkste is dat het de kern van de menselijke waardigheid raakt, en niet toestaat dat mensen zijn wie ze zijn en willen zijn,” benadrukte hij.
Toni Hancox, directeur van het Centrum voor Rechtsbijstand, dacht er hetzelfde over
“Deze wet is een directe schending van de mensenrechten in alle sectoren. Absoluut, de rechten op gelijkheid, waardigheid en familie worden allemaal beïnvloed”.
dit is een google translate vertaling
bron: https://neweralive.na/
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.