Geplaatst op dinsdag 01 april 2025 @ 01:21 door Travelboy , 19 keer bekeken
Op 31 maart, de Internationale Dag van Transgendervisibiliteit, wordt aandacht gevraagd voor de discriminatie waar transgenderpersonen wereldwijd mee te maken krijgen. In het Arnhemse queer-café De Kurk kwamen zondag al mensen samen om stil te staan bij deze dag. Zoals Christiaan. "Mensen denken dat het tegenwoordig allemaal wel meevalt, transfobie en homofobie. 'Het is niet meer zo erg tegenwoordig.' Maar dat valt vies tegen. Daarom is deze dag ook zo belangrijk."
Transpersoon Christiaan
"Ik ga niet supervaak mijn huis uit", vertelt Christiaan. "Er was een periode dat ik dagelijks doodsbedreigingen via sociale media kreeg. In totaal wel honderden. En ook ben ik fysiek mishandeld. Daarna werd ik ook nog gediscrimineerd door de politie en 'vrouw' genoemd door Slachtofferhulp. Mijn bestaan als transpersoon trekt voor heel veel mensen hun visie in twijfel over wat gender is.
"
Al sinds 2021 wordt er structureel onderzoek gedaan naar het welzijn van de lhbtiqa+-mensen in de provincies Gelderland en Overijssel. Daaruit rolt de zogeheten 'lhbti+-monitor'. Dat gebeurt elke twee jaar en wordt uitgevoerd door antidiscriminatievoorziening Vizier en de Nijmeegse Radboud Universiteit.
Onderzoeker Marleen Hasselt: "We monitoren de ervaringen van lhbti-personen om de twee jaar, waardoor we heel goed trends kunnen zien. Zo zien we bijvoorbeeld dat de zelfacceptatie onder transgenders heel hoog ligt."
Wat ook een goede ontwikkeling is, volgens Hasselt, is dat er meer aandacht komt voor transjoy: De positieve ervaringen van transpersonen. "Je krijgt zo een beter beeld van hun identiteit. Uit onderzoek blijkt dat zodra transmensen uit de kast komen, hun levenskwaliteit aanzienlijk wordt verhoogd. Ze hebben meer zelfvertrouwen en een positiever lichaamsbeeld. Dat zorgt voor geluk en innerlijke rust."
De helft voelt zich onveilig op straat
Maar de acceptatie en veiligheid van transgenders van buitenaf, gaat juist de andere kant op. "Sinds 2021 zien we dat de acceptatie van transgenders afneemt en ze zich ook steeds onveiliger voelen. Toen was dat 43 procent, nu voelt 50 procent zich soms tot vaak onveilig op straat."
Dat komt volgens Hasselt deels doordat transgenders vaker te maken hebben met ongewenst gedrag in de publieke ruimte: uitschelden, uitlachen of pesten. Daarnaast helpen politieke discussies, die vaak herhaald worden in de media, ook niet. Hasselt: "Het ter discussie stellen van transgenderrechten door politici zorgt ervoor dat mensen zich niet geaccepteerd, gehoord en gezien voelen."
Het zou fijn als we met z'n allen transfobie kunnen zien als wat het is: leugens en afleiding
Transpersoon Christiaan
Dat vooral de acceptatie voor transgenders afneemt, komt volgens Hasselt doordat het plaatje te veel afwijkt van 'de norm'. "We zien uit onderzoek dat hoe verder je afwijkt van het typische man- of vrouwplaatje, dus een cisgender heteroseksuele man of vrouw, hoe minder acceptatie je ervaart. Omdat de mensen die dat plaatje zo in hun hoofd hebben, zich meer moeten aanpassen."
En dat is moeilijk, weet ook Christiaan. "Het zou fijn als we met z'n allen transfobie kunnen zien als wat het is: leugens en afleiding. 'Maak je geen zorgen om boodschappen die duurder worden, nee, transvrouwen in wc's, zij zijn het probleem'."
Welzijnsmonitor 2025
Dit jaar verschijnt er een nieuwe lhbti+-monitor. De enquête - die inmiddels al ruim 3000 keer is ingevuld - staat tot en met maandag 31 maart open. De resultaten worden in het najaar verwacht.
Hasselt verwacht dat de acceptatie van transgender mensen nog lager zal liggen dan in 2023.
bron: www.gld.nl
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.