Een internationaal gezelschap wil binnenkort een Pride Museum in Brussel openen. Daar zouden tentoonstellingen moeten plaatsvinden over de mondiale queer community. Het pas gesloten MIMA in Molenbeek is een van de mogelijke locaties. “Dat is onze toplocatie, maar we kijken ook naar het centrum van Brussel en de Europese wijk.”
Een collectief van activisten uit de Pride-beweging wil in Brussel een museum openen over queer art. Het Pride Museum wil niet alleen kunst tentoonstellen, maar wilt ook dat de kunst wordt ervaren en kritisch wordt onderzocht door middel van tentoonstellingen, optredens en evenementen. “Het museum moet een levendige ontmoetingsplek voor kunstenaars, curatoren, activisten, wetenschappers en het grote publiek worden”, vertelt Giorgi Tabagari, een van de stichters van het concept.

Het MIMA in Molenbeek is een van de locaties die het collectief op het oog heeft. — © IF
“Ook het Belgische en het Brusselse verhaal komen aan bod, maar de focus zal uiteindelijk toch liggen op het mondiale verhaal. Met de wereldwijde opkomst van autoritaire politici en de anti-genderbewegingen vinden we het belangrijk om de ruimtes in het museum te wijden aan collectieve reacties op de groeiende bedreigingen van fundamentele mensenrechten.”
MIMA
Een van de mogelijke locaties is het MIMA, dat begin deze maand de deuren sloot. “We zijn al in gesprek gegaan met de mensen van het MIMA, maar we zijn niet de enigen die geïnteresseerd zijn om het gebouw te betrekken. We weten dat de locatie in Molenbeek een uitdaging zal worden, maar tegelijkertijd is de kanaalzone een plek die in volle ontwikkeling is en net daarom is de locatie interessant. Het is onze topprioriteit, maar we zijn ook al in gesprek gegaan voor andere locaties. Zo zien we het ook zitten om in het centrum van Brussel of in de Europese wijk te zitten. Dat zijn plekken waar er ook heel wat andere musea zijn.”
Sociale media
Dinsdag zal het collectief zich op sociale media bevinden. “Op die manier zullen we veel zichtbaarder zijn en kan onze zoektocht naar een locatie in een stroomversnelling geraken”, vertelt Tabagari. “Hoewel we een internationaal gezelschap zijn, is onze keuze op Brussel gevallen. Het is de hoofdstad van Europa en bovendien een heel diverse stad. België behoort daarnaast tot de toplanden voor LGBTQI-mensenrechten. Het was het tweede land ter wereld dat meer dan 20 jaar geleden het homohuwelijk invoerde en heeft meer dan 45 jaar Brussels Pride gevierd, dat nu wordt erkend als immaterieel cultureel erfgoed.”
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.