Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 28 februari 2025 @ 00:09 door Travelboy , 47 keer bekeken

Queer Amsterdam moet 150.000 euro subsidie terugbetalen aan de gemeente. Dat zei wethouder Touria Meliani donderdag in een debat over de activistische, maar amateuristische club.

 

© Queer Amsterdam wilde de Israëlische vlag verbannen.ANP

Queer Amsterdam wilde de Israëlische vlag verbannen.

 

In 2023 en 2024 mocht het activistische Queer Amsterdam een eigen Pride-week organiseren om het beroemde evenement diverser en inclusiever te maken. Dat leverde slecht bezochte activiteiten en een hoop gedoe op. Queer Amsterdam vertoonde amateurisme en onbeschoft gedrag. Toch kreeg de club meerdere uitzonderingen op subsidieregels van Meliani.

 

Het opvallendste wapenfeit in die twee jaar was dat Queer Amsterdam de Israëlische vlag wilde verbannen bij de ’Pride Walk’ en zich na de daaropvolgende kritiek terugtrok als organisator van het enige programmaonderdeel dat daadwerkelijk populair was.

 

Ambtenaren vernietigend over Queer Amsterdam

 

In interne documenten waren ambtenaren vernietigend over onder meer moeizame samenwerking en ontbrekende stukken, bleek vorig jaar uit onderzoek van De Telegraaf. Toch mocht Queer Amsterdam het jaar erop opnieuw een week organiseren.

 

 

„Wij hebben als gemeente een enorme smak geld aan deze club gegeven”, zei Wout Deterink (VVD). „Wat heeft het ons gebracht?”, vroeg hij aan de wethouder. Deterink wilde weten hoe het kon dat Meliani naar buiten toe een rooskleuriger plaatje schetste over de eerste editie, dan uit de stukken blijkt. „Is er een moment geweest dat de wethouder dacht: ik ga hier de stekker uit trekken?”

 

„Wat we zien is een wethouder die stelselmatig haar eigen subsidieregels negeert om tonnen aan deze organisatie over te maken”, stelde Cas van Berkel (JA21). „Een schandelijke vertoning. (…) Geen andere organisatie krijgt zoiets voor elkaar, maar het antikapitalistische Queer Amsterdam wel. Waarom?”

 

Volt: ’Waar trekken we een grens?’

 

Ook Itay Garmy (Volt) wilde weten hoe deze club ’ondanks organisatorische problemen en gebrekkige verantwoording’ zoveel hulp kreeg. „Waar trekken we een grens?”, wilde hij weten met oog of precedentswerking. Garmy wilde dat de gemeente kritisch zal kijken naar de financiële verantwoording, die Queer Amsterdam nog moet indienen.

 

 

„Als we nooit meer met een onervaren club in zee durven te gaan, verandert er nooit wat in de stad”, zei Elise Moeskops (D66). Een evaluatie noemde ze ’zonde van het belastinggeld’. Toch zag zij ook ’rommelige samenwerking’ en was zij benieuwd of er consequenties zijn voor Queer Amsterdam.

 

Wethouder Meliani vond experiment Queer Amsterdam geslaagd

 

In totaal ging er 915.000 euro naar Queer Amsterdam. Omdat niet in beide jaren alle activiteiten plaatsvonden, moet de organisatie nu 150.000 euro terugbetalen.

 

„Alles wat wij doen is rechtmatig”, zei Meliani over de keuze om uitzonderingen te maken voor Queer Amsterdam. „Uitzonderingen doen we alleen als iets van groot maatschappelijk belang is.” En dat vond ze een week voor gemarginaliseerde groepen.

 

„Ik vind dat je je hart moet openstellen”, zei de wethouder op de vraag of ze het met de kennis van nu weer zo zou doen. „In het traject is niks misgegaan.” Al met al vond ze het experiment (dat dit jaar geen navolging krijgt) geslaagd.

 

bron: www.telegraaf.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.