Blogposts

Blog

Geplaatst op zondag 23 maart 2025 @ 00:11 door Travelboy , 31 keer bekeken

Na Duitsland eerder deze maand hebben nu ook Denemarken en Finland hun reisadvies voor de Verenigde Staten aangepast voor transgender en non-binaire personen. Personen van wie het geslacht op hun paspoort niet 'man' of 'vrouw' is, kunnen mogelijk problemen verwachten aan de grens. Hen wordt aangeraden op voorhand contact op te nemen met de Amerikaanse ambassade.

 
 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een prioriteit gemaakt van het terugrollen van rechten van transgender en non-binaire personen. Hij heeft op dag één van zijn presidentschap een decreet ondertekend waarmee de VS officieel nog 2 genders erkent: man en vrouw.

 

Transgender personen worden verder ook geweerd uit het leger (al houdt een rechter dat nu voorlopig tegen), hun toegang tot sportcompetities is ingeperkt en de leeftijd voor genderbevestigende operaties is opgetrokken.

 

Trump tekent een decreet waarmee hij transatleten wil weren.
Trump tekent een decreet waarmee hij transatleten wil weren. Foto: AP
 

Aangepast reisadvies

 

Verschillende Europese landen hebben nu hun reisadvies voor de Verenigde Staten aangescherpt voor transgender en non-binaire personen. Wie van plan is naar de Verenigde Staten te reizen met een paspoort met 'X' in plaats van 'man' of 'vrouw' kan moeilijkheden ondervinden aan de grens, meldt onder meer Denemarken.

 

"Als u de geslachtsaanduiding X in uw paspoort hebt staan ​​of als u van geslacht bent veranderd, raden wij u aan om vóór uw reis contact op te nemen met de Amerikaanse ambassade voor advies over de te volgen procedure", klinkt het nu in het reisadvies van het Deense ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

 

We zijn bezorgd dat er iets ongepasts of oncomfortabels zou kunnen gebeuren aan de grens

Susanne Branner Jespersen van LGBT Denmark

 

De update komt er op vraag van LGBTQ-organisaties in Denemarken. Er zouden nog geen Deense transgender of non-binaire personen aan de grens in de problemen zijn gekomen.

 

 

"We zijn bezorgd dat ze op de luchthaven zouden kunnen worden tegengehouden, geweigerd kunnen worden of dat iets ongepasts of oncomfortabels zou kunnen gebeuren aan de grens", zegt Susanne Branner Jespersen van LGBT Denmark in de Deense media.

 

Ook in Finland en eerder al in Duitsland

 

Na de aanvulling van het reisadvies van Denemarken, heeft ook Finland een soortgelijke waarschuwing geplaatst. "Als het huidige geslacht van de aanvrager, zoals vermeld in het paspoort, afwijkt van het geslacht dat bij de geboorte is vastgesteld, kunnen de Amerikaanse autoriteiten de toegang weigeren", klinkt het bij de Finnen.  

 

Eerder heeft ook Duitsland al zo’n aanpassing doorgevoerd. "Reizigers naar de VS moeten op hun ESTA- of visumaanvraag het geslacht 'mannelijk' of 'vrouwelijk' opgeven. Hierbij is het van belang welk geslacht de aanvrager had op het moment van zijn geboorte", klinkt het.

 

"Reizigers met het geslacht 'X' of met een ander geslacht dan bij hun geboorte, dienen vóór aankomst in het land contact op te nemen met de Amerikaanse ambassade in Duitsland om te informeren naar de geldende toelatingseisen."

 

Ons land heeft het reisadvies voor de Verenigde Staten (nog) niet aangepast. De meest recente aanpassing dateert van januari.

 

Hele reeks incidenten

 

Ook los van genderidentiteit zijn er de laatste tijd heel wat incidenten geweest van mensen met een wettige inreis- of verblijfsvergunning voor de Verenigde Staten die desondanks werden geweigerd, zijn uitgewezen of lang zijn vastgehouden door de Amerikaanse migratiediensten.

 

Zo is er een Franse wetenschapper het land uitgezet, omdat bij het doorzoeken van zijn smartphone kritische berichten over het wetenschapsbeleid van Trump zijn teruggevonden.

 

Een Duitser, met nochtans een permanente verblijfsvergunning in de VS, zou een tijdlang "gewelddadig ondervraagd" zijn en zou nog steeds vast zitten.

 

Een Britse toerist is 19 dagen vastgehouden en uiteindelijk gedeporteerd, omdat ze de voorwaarden van haar toeristenvisum zou hebben geschonden.

 

En dan is er nog de zaak van Mahmoud Khalil, een activist met een permanente verblijfsvergunning die de regering wil afnemen en die de regering wil uitwijzen wegens zijn rol bij pro-Palestijnse betogingen. Al is die deportatie door een rechter voorlopig on hold geplaatst.

 

bron: www.vrt.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.