Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 03 januari 2025 @ 00:03 door Travelboy , 19 keer bekeken

Heb je geld nodig voor het weekend? 'Arresteer vrijdag een leuke homo.'


In een rapport van Canadian Press vertellen homoseksuele gevangenen hoe de politie LGBTQ-Kameroeners arresteert om hun inkomen aan te vullen met steekpenningen. Het is een grimmig aspect van de alomtegenwoordige homofobie en de wrede antihomoseksualiteitswetten van het land.

 

Mensenrechtenadvocaat Alice Nkom, oprichter van de Association for the Defence of Homosexual Rights (ADEFHO), is te zien in haar kantoor in Douala, Kameroen. (Foto: Zacharie Ngnogue met dank aan The Canadian Press)

Mensenrechtenadvocaat Alice Nkom, oprichter van de Association for the Defence of Homosexual Rights (ADEFHO), is te zien in haar kantoor in Douala, Kameroen. (Foto: Zacharie Ngnogue met dank aan The Canadian Press)

 

 

Pierre wordt elke ochtend wakker achter een geïmproviseerde houten tafel in een openluchtbinnenplaats van de New Bell-gevangenis in Douala, de dichtstbevolkte stad van Kameroen.

 

Hij maakt toiletten, schoenen en wasgoed schoon om het voorrecht te hebben om onder de hemel te slapen. Hij wordt daar blootgesteld aan regen en muggen, maar het biedt enige afstand tot de bedwantsen die op de zeilen op de grond kruipen waar andere mannen slapen.

 

Pierre, die om veiligheidsredenen heeft verzocht zijn echte naam niet te publiceren, zit een gevangenisstraf uit vanwege zijn homoseksualiteit.

 

“God zal beslissen wanneer ik vrijkom,” zei hij. “Als ik wegga, begin ik mijn leven weer bij nul.”

 

Pierre en zijn vriend Jean, wiens echte naam niet gepubliceerd mag worden omdat hij 17 was toen hij werd gearresteerd, zeggen allebei dat ze slachtoffer zijn van een maatschappij waarin homofobie diepgeworteld is. Het zorgt ervoor dat LGBTQ2S+-mensen worden uitgebuit door corrupte politie. Kameroen is een van de 30 Afrikaanse landen die mensen opsluiten voor homoseksuele handelingen.

 

The Canadian Press reisde naar Kameroen als onderdeel van een onderzoeksreeks over de wereldwijde achteruitgang op het gebied van LGBTQ2S+-rechten en de gevolgen daarvan voor Canada, waaronder de impact van wetten die homoseksuele activiteiten verbieden.

 

Het Kameroense wetboek van strafrecht stelt ‘seksuele relaties met een persoon van hetzelfde geslacht’ strafbaar, met een maximale gevangenisstraf van vijf jaar en een boete van 450 dollar.

 

Pierre, 25, en Jean, die nu 18 is, spraken in juni met The Canadian Press in de bezoekruimte van de gevangenis, een voormalige gemeenschappelijke douche met provisorische houten krukjes, waar douchegordijnen slechts minimale privacy bieden.

 

De twee werden in juni 2023 samen met twee andere mannelijke jongeren gearresteerd, na een inval in Pierres huis. Een meisje werd ook opgepakt, maar zonder aanklacht vrijgelaten

 

Alle vier de mannen zijn inmiddels veroordeeld voor homoseksualiteit. Pierre werd ook veroordeeld voor “immorele verdiensten”, een term voor pooierschap, terwijl Jean ook werd veroordeeld voor prostitutie.

 

De derde jongere kreeg tuberculose in de gevangenis en kon geen interview doen. Hij en Pierre en Jean worden naar verwachting volgende zomer vrijgelaten. De vierde jongere heeft een boete betaald en is uit de gevangenis vertrokken.

 

De politie arresteerde hen nadat ze zeiden dat ze op zoek waren naar een gestolen telefoon.

 

In plaats daarvan vonden en dumpten ze een zak condooms en glijmiddel die Pierre wilde uitdelen aan sekswerkers, als onderdeel van zijn werk bij een HIV-preventieorganisatie. Pierre zei dat de politie een homofobe belediging gebruikte om de inhoud te beschrijven.

 

Na hun arrestatie, zeggen Jean en Pierre dat ze te maken kregen met homofobe beledigingen in het voorarrest en opnieuw op het kantoor van de officier van justitie. Een ambtenaar eiste dat Pierre een steekpenning van ongeveer $ 1.150 zou betalen. Hij zei dat toen hij het niet kon betalen, hij werd beschuldigd van het regelen van de verkrachting van een kind.

 

"Ze sloegen ons zo erg dat ik er een litteken aan overhield," zei Jean, wijzend naar een litteken op zijn onderarm, waarvan hij zei dat het kwam doordat hij een kapmes probeerde te blokkeren.

 

“Ze martelden me tot ik het niet meer kon verdragen en ik begon dingen te vertellen die ik niet had gedaan.”

 

Alice Nkom, een Kameroense advocate die zich al tientallen jaren inzet voor het beëindigen van de criminalisering van homoseksualiteit, zegt dat de zaak past in een patroon van onderbetaalde politieagenten die minderheden omkopen en daarbij de druk van strafrechtelijke aanklachten gebruiken om LGBTQ2S+-mensen te stigmatiseren.

 

Ze zei dat de gevangenisstraf vaak afhankelijk is van de vraag of iemand in staat is om het equivalent van 700 Canadese dollar in lokale franken bij elkaar te krijgen.

 

"Wat doet de politie? Als je 300.000 dollar nodig hebt voor het weekend om naar je dorp te gaan dat je niet kunt vinden — dat de staat je niet betaalt — nou, dan arresteer je op vrijdag een aardige homoseksueel," zei ze.

 

Hoe langer iemand vastzit, hoe meer hij of zij vaak moet betalen om op borgtocht vrij te komen of om de zaak te annuleren. Hierbij willen rechters, aanklagers, politieagenten, gevangenisdirecteuren en zelfs andere gevangenen graag een deel van de straf.

 

“Alles is gekocht en betaald”, aldus Nkom, deels vanwege de maatschappelijke overtuiging dat mensen homoseksualiteit bedrijven om hun machtsbanden te versterken, naast ideeën over het occulte.

 

De centrale gevangenis New Bell in Douala, Kameroen. (Foto: Dylan Robertson met dank aan The Canadian Press)

De centrale gevangenis New Bell in Douala, Kameroen. (Foto: Dylan Robertson met dank aan The Canadian Press)

 

Alcondoms Cameroun, een vooraanstaande hiv-preventiegroep en -kliniek, zegt dat het vaak geld uit de eigen schatkist haalt om mensen te helpen borgtocht te betalen, of zelfs om steekpenningen aan de politie te betalen om gevangenisstraf te voorkomen.

 

Volgens Patrick Fotso, het hoofd van de groep, is het een grote boekhoudkundige uitdaging, aangezien vrijwel alle westerse regeringen verbieden dat hun donaties worden gebruikt om agenten te betalen.

 

“Als je geen geld hebt, wordt het ingewikkeld,” zei hij. “Helaas is dat de realiteit die we dagelijks ervaren.”

 

In het jaarlijkse mensenrechtenrapport over Kameroen van april vorig jaar zei het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat de politie “LGBTQ2S+-personen vaak enkel en alleen op basis van hun vermeende seksuele geaardheid, genderidentiteit of genderexpressie arresteert, inclusief personen die de politie om hulp hebben gevraagd nadat ze het slachtoffer waren geworden van geweldsmisdrijven.”

 

Kameroen heeft niet gereageerd op het rapport. Ook werd er in het rapport melding gemaakt van de slechte omstandigheden in de gevangenissen van het land, met voedseltekorten, overbevolking en onhygiënische leefomstandigheden.

 

De Hoge Commissaris van het land in Ottawa heeft vóór publicatie niet gereageerd op een verzoek om commentaar.

 

Jean en Pierre krijgen twee maaltijden per dag, maar Pierre vertelt dat het maïs-rijstmengsel dat ze krijgen vaak vol zit met kiezelstenen.

 

"Als je niet oppast, breek je je tanden", zei hij.

 

Degenen die het zich kunnen veroorloven, kunnen betalen voor beter eten of een betere leefruimte, zoals Pierre doet om buiten te slapen. Sommigen betalen voor een cel met airconditioning.

 

Buiten de bezoekruimte liep een verkoper rond op de binnenplaats van de gevangenis met een pot Ndolé-stoofpot, gemaakt van bitterblad en noten. Een man in de buurt huilde en stampte heen en weer op een gang van aarde die bedekt was met een centimeter regen van die ochtend.

 

Pierres moeder komt twee keer per maand langs met wat muntjes om bonen of gekookte uien te kopen. Ambtenaren van de jeugdafdeling betalen Jean af en toe in melkpoeder voor het helpen van andere tieners om te leren schrijven.

 

Jean zei dat de beschuldiging van homoseksualiteit waarschijnlijk bevestigde wat zijn familie al wist. Alleen zijn moeder is hem in de gevangenis komen opzoeken en ze heeft geen geld om te delen.

 

Jean vindt het ironisch dat de politie hem van prostitutie beschuldigt, maar hem vervolgens naar een plek stuurt waar hij seks heeft in ruil voor eten.

 

"Ze sodomiseren je en dan geven ze je een klein hapje. Zo is het leven hier," zei hij.

 

Volgens Gaëlle Alima, een jeugdwerker, zijn de omstandigheden die het duo beschrijft heel gewoon in de gevangenissen van Kameroen, vooral voor mensen uit gestigmatiseerde groepen.

 

Haar organisatie komt op voor jongeren in de gevangenis en ze zegt dat het geweld tegen mensen uit gemarginaliseerde groepen de afgelopen tien jaar alleen maar is toegenomen.

 

dit is een google translate vertaling

 

bron: https://76crimes.com



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.