Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 05 april 2025 @ 00:12 door Travelboy , 5 keer bekeken

In het belang van het kind zouden meer dan twee ouders officieel mogelijk moeten zijn. Tot ongenoegen van VVD-Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen maakt ook het kabinet-Schoof geen aanstalten meerouderschap te regelen. Zij komt daarom met een initiatiefwetsvoorstel.

 

‘Meerouderschap is een maatschappelijke werkelijkheid’, zegt Michon. ‘Kinderen groeien op in andere gezinnen dan vijftig jaar geleden. Dat moeten we netjes regelen.’ Hiervoor zijn aanpassingen nodig in ten minste drie boeken van het Burgerlijk Wetboek. ‘Dat is taai werk, maar mij is gebleken dat het niet onmogelijk is’, aldus Michon.

 

Om de politieke kans van slagen zo groot mogelijk te maken, kiest Michon voor een heel gerichte aanpassing. Kinderen kunnen maximaal vier ouders hebben, als voor de conceptie bij de rechter afspraken zijn gemaakt tussen de betrokken volwassenen. ‘Dat geeft duidelijkheid aan het kind.’ Met terugwerkende kracht meerouderschap regelen – voor samengestelde gezinnen die in de loop van het leven van een kind ontstaan – laat zij buiten haar wetsvoorstel.

 

Staatscommissie

 

Het wettelijk regelen van meerouderschap kent een lange voorgeschiedenis. In december 2016 bracht de staatscommissie Herijking Ouderschap, onder voorzitterschap van Aleid Wolfsen, het lijvige rapport Kind en ouders in de 21ste eeuw uit, dat de aanbeveling deed aan de wetgever (regering en parlement) de belangen van kinderen in meerouder- of samengestelde gezinnen beter te regelen.

 

De wet kent tot nu toe slechts twee ouders. Dat leidt vaak tot juridische en praktische problemen. De derde of vierde ouder heeft standaard het nakijken in erf- en schenkingskwesties, of in het uitoefenen van het gezag als een van de eerste twee ouders overlijdt. In de bijlage van het rapport stonden al concrete wetsuggesties.

 

De staatscommissie adviseerde dat een meeroudergezin bij voorkeur ‘voor de conceptie van het kind’ aan de rechter een overeenkomst overlegt ‘waarin afspraken zijn gemaakt over onder meer zorg- en opvoedingstaken, de hoofdverblijfplaats van het kind, de verdeling van de financiële lasten en de geslachtsnaam’. Een kind zou maximaal vier juridische ouders kunnen hebben, die maximaal twee huishoudens vormen.

 

Bij het in ontvangst nemen van het rapport zei Ard van der Steur (VVD, toenmalig minister van Justitie en Veiligheid): ‘Dit zal in Europa discussie opleveren, maar wij mogen hierin best gidsland zijn.’ Michon stelt nuchter vast: ‘Dat is nog niet gelukt.’ Negen jaar na dato is in juridische zin niets gedaan met de aanbevelingen van de staatscommissie.

 

Moeras

 

‘De Kamer heeft meermaals verzocht om juridisch meerouderschap in te voeren’, zegt Michon, ‘maar dat is ondanks voorwerk op het departement verzand in een bestuurlijk moeras’. De brief die huidig staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming, partijloos, aangezocht door NSC) op 10 maart naar de Kamer stuurde, noemt zij daarvan het jongste voorbeeld.

 

Voorafgaand aan een debat over personen- en familierecht, dat donderdagavond wordt voortgezet, gaf Struycken een uitgebreid overzicht van het aantal onderzoeken dat naar meerouderschap is gedaan. De staatssecretaris concludeerde: ‘Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat in het geval van meerouderschapssituaties een wettelijke regeling voor meerouderschap en meerpersoonsgezag in het belang is van kinderen die vanaf de geboorte in een meeroudersituatie opgroeien.’

 

Maar vervolgens stelde hij vast dat aanpassingen zowel forse incidentele kosten (minimaal 11 tot 50 miljoen euro) als structurele kosten (minimaal 5 tot 6 miljoen euro) zouden meebrengen. Daarvoor waren geen middelen gereserveerd, en bovendien zou dit voor de uitvoeringsinstanties ‘een flinke opgave’ betekenen, zo liet Struycken weten. ‘Om deze redenen ga ik nu niet over tot het voorbereiden van een wettelijke regeling.’

 

Michon zegt: ‘Deze brief zag ik natuurlijk aankomen, want ook in de onderhandelingen over het hoofdlijnenakkoord had dit voor de andere partijen geen prioriteit. Overigens net als in voorgaande coalities. Daarom ben ik na de zomer begonnen aan dit initiatiefwetsvoorstel.’ Ze wijst erop dat ook de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming heeft vastgesteld dat ‘het huidige juridische systeem niet aansluit bij de realiteit’.

 

Zoals gebruikelijk heeft Michon ambtelijke ondersteuning bij haar initiatiefwetsvoorstel, dat nu voor internetconsultatie gereed wordt gemaakt. Vervolgens moet het voor advies naar de Raad van State, waarna het in het parlement kan worden behandeld. Op basis van eerder ondertekende regenboog-stembusakkoorden denkt Michon te kunnen rekenen op steun van GL-PvdA, D66, CDA, SP, PvdD en Volt.

 

bron: www.volkskrant.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.