Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 15 april 2025 @ 00:02 door Travelboy , 11 keer bekeken

Vooruit en minister van Gelijke Kansen Rob Beenders willen het homohuwelijk in de grondwet verankeren. “Nu de rechten van de LGBTQIA+-gemeenschap wereldwijd onder druk staan, willen we een extra grendel inbouwen”, zegt de socialistische minister.

 

 

Een lijst opstellen met grondwetsartikelen die in een volgende regeerperiode kunnen worden gewijzigd: het is altijd een van de laatste wapenfeiten van de regering en Kamer en Senaat. Maar premier Bart De Wever (N-VA) vroeg zijn coalitiepartners om nu al voorstellen over te maken. Nadien kan de discussie dan losbarsten.

 

Voortrekkersrol

 

Alvast de Vlaamse socialisten hebben al een deel van hun huiswerk klaar. Zij zullen de eerste minister laten weten dat ze het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht in de grondwet willen laten betonneren. In artikel 22, dat over het privé- en gezinsleven gaat, zou er een passage over moeten komen.

 

België was het tweede land ter wereld dat het homohuwelijk invoerde — dat gebeurde in 2003 door de regering-Verhofstadt — en speelde ook op het vlak van andere holebirechten en ethische dossiers een voortrekkersrol. “Nu moeten we ook een voortrekkersrol spelen door het in de grondwet in te schrijven”, zegt Vooruit-minister Rob Beenders.

 

Minister van Gelijke Kansen Rob Beenders ziet naar eigen zeggen met lede ogen aan dat LGBTQ-rechten overal worden teruggeschroefd.

 

Voor Beenders is het ook een persoonlijk verhaal. Hij is zelf getrouwd met een man en is minister van Gelijke Kansen. En stelt naar eigen zeggen vast dat het daarmee de foute richting uitgaat. “De verworven rechten staan vandaag onder druk en niet alleen aan de andere kant van de wereld. Ook dichtbij ons. We mogen daar echt niet blind voor zijn”, zegt de minister

 

Limburg Pride

 

Minder tolerant

 

Hij verwijst naar de VS, waar nog maar twee geslachten worden erkend en president Donald Trump zelfs in wetenschappelijke publicaties de woorden gender, LGBTQ of discriminatie laat schrappen. Of naar het verbod in Hongarije op het organiseren van gay prides en de maatregel die de Italiaanse premier Georgia Meloni invoerde, waardoor kinderen van homokoppels alleen nog maar kunnen worden erkend door de biologische ouder.

 

Beenders maakt zich echter ook zorgen over de situatie bij ons. Begin deze maand doken cijfers op van het Jeugdonderzoeksplatform waaruit blijkt dat jongeren minder tolerant zijn geworden tegenover holebi’s. Eén op de vijf jongeren vindt geweld tegen homo’s aanvaardbaar en wil geen homoseksuele leraar voor de klas.

 
 

Een coalitie van extreemrechtse en conservatieve krachten heeft de aanval ingezet op de vooruitgang die de afgelopen jaren is geboekt

Rob Beenders
Minister van Gelijke Kansen (Vooruit)
 

 

“Ik heb de cijfers verschillende keren moeten lezen om ze te geloven. Iedereen kent vandaag de dag wel iemand in zijn familie, vrienden- of kennissenkring die holebi is. We hebben de voorbije dertig jaar een hele weg afgelegd. Je kan je niet voorstellen dat we op een dag terug in de tijd zouden gaan, maar een coalitie van extreemrechtse en conservatieve krachten heeft de aanval ingezet op de vooruitgang die de afgelopen jaren is geboekt, en wil de klok terugdraaien”, zegt Beenders.

 

De regering-De Wever is nu al begonnen met het oplijsten van de grondwetsartikelen die ze voor herziening vatbaar kunnen worden verklaard.
De regering-De Wever is nu al begonnen met het oplijsten van de grondwetsartikelen die ze voor herziening vatbaar kunnen worden verklaard. © BELGA
 

Vandaar het voorstel om het homohuwelijk te vergrendelen in de grondwet. Dat is nu in een gewone wet gegoten en kan door een gewone meerderheid ook weer worden afgeschaft. Eén regering kan de grondwet niet wijzigen, en er is ook een tweederdemeerderheid voor nodig. Indien Arizona het voorstel van Vooruit volgt en artikel 22 voor herziening vatbaar verklaart, zou de volgende regering het dan in de grondwet kunnen verankeren, hoopt Beenders.

 

De minister wil overigens ook in Europa het debat op gang trekken. Te beginnen dinsdag op de EU-top voor Gelijke Kansen.

 

bron: www.hbvl.be



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.