Blog
Geplaatst op woensdag 09 april 2025 @ 01:18 door Travelboy , 28 keer bekeken
Een Kamermeerderheid eist dat het kabinet definitief een streep zet door een mogelijke versoepeling van de transgenderwet. Linkse partijen spreken van ‘onbehoorlijk bestuur’.
Een wetsontwerp dat zou regelen dat transgender personen zelf beslissen hoe zij in hun paspoort worden aangeduid, moet binnen een maand definitief worden ingetrokken. Dat is de eis van een meerderheid in de Tweede Kamer, na een motie die is ingediend door SGP, Forum voor Democratie, BBB en JA21.
Het is al de tweede keer dat een Kamermeerderheid het kabinet vraagt om in actie te komen zodat een wetsvoorstel van het vorige kabinet niet meer behandeld kan worden. Het voorstel dateert uit 2021 en was in een la beland. Het huidige kabinet heeft zelf geen plannen ermee verder te gaan.
Conservatieve meerderheid geeft signaal
De SGP is fel tegen een versoepeling van de transgenderwet en wilde dinsdag een signaal afgeven aan staatssecretaris Struycken (Rechtsbescherming). Hij moet zorgen dat de wet in de toekomst niet alsnog ingediend kan worden. “Ik verwacht binnen een maand een intrekkingsbericht”, zei SGP-Kamerlid Diederik van Dijk. Ook de fractie van NSC wil dat de transgenderwet wordt ingetrokken.
De linkse partijen betichten de indieners van de motie van ondemocratisch gedrag. PvdD, D66, GroenLinks-PvdA, SP en Volt spreken van ‘onbehoorlijk bestuur’ omdat een wetsvoorstel al voor de parlementaire behandeling wordt weggestemd. Volgens Ines Kostic van de Partij voor de Dieren blokkeren de indieners het debat. “De angst onder trans personen en hun naasten voor verdere verharding is groot”, zegt Kostic.
Beladen geschiedenis
De transgenderwet kent een beladen geschiedenis. Tussen 1985 en 2014 waren transgenders om de geslachtsregistratie aan te passen verplicht zich te laten steriliseren. In 2021 bood de Nederlandse regering hier excuses voor aan.
In de huidige situatie moeten transgenders eerst langs een deskundige voor ze hun paspoort kunnen veranderen. Die deskundige moet vaststellen dat er sprake is van een ‘duurzame overtuiging om tot het andere geslacht te behoren’. Transgenderorganisaties noemen dat in strijd met het zelfbeschikkingsrecht. Daarnaast zorgen de kosten (250 euro) van een consult voor een verhoogde drempel.
Het vorige kabinet stelde voor om de beslissing aan transgenders zelf te laten en ook de leeftijdgrens te schrappen, die nu nog op 16 jaar ligt.
Staatssecretaris Struycken moet nu beslissen wat hij gaat doen. Hij zei onlangs in de Tweede Kamer dat het kabinet het nog liggende wetsvoorstel beschouwt als een onderwerp waarin de Tweede Kamer aan zet is en “zelf geen stappen zet”.
bron: www.trouw.nl
Transgenders raken meer en meer in het verdomhoekje, signaleren Vera Bergkamp, Kirsten van den Hul en Nevin Özütok. Hun oproep aan iedereen: sta op, spreek je uit.
Wij, de initiatiefnemers van de Wet tegen discriminatie van transgender en intersekse personen, voelen ons geroepen om ons uit te spreken tegen een verontrustende trend in Nederland en wereldwijd: de toenemende discriminatie en ontmenselijking van transgender en intersekse personen. Van een negatief reisadvies naar de VS tot en met het aanpassen van de richtlijn door Meta, de eigenaar van Facebook, Instagram en WhatsApp, zodat beledigen van transgenders op sociale media mogelijk wordt gemaakt.
Dit terwijl de online haat tegen lhbti+-personen de afgelopen jaren juist toenam. Bijna dagelijks zijn de rechten van transgender en intersekse personen in het nieuws. Dat zijn bepaald geen hoopvol stemmende berichten.
In de Kamer verhardt het debat als het om transgender en intersekse personen gaat. Zo was er een tenenkrommend debat om de nieuwe transgenderwet, die het makkelijker maakt om de geslachtsvermelding te wijzigen in de geboorteakte, in te trekken. Opvallend, want nog niet zo lang geleden leek er brede steun voor te zijn. Ook passeren met enige regelmaat termen als ‘genderideologie’ of ‘genderwaanzin’ of ‘genderterreur’ de revue, in of als onderdeel van het politieke debat.
Meer kans op depressie en suïcide
Die framing is niet zonder risico. Steeds vaker wordt immers gesteld dat sekse en gender vastomlijnde biologische categorieën zijn – je bent óf man, óf vrouw, en daarbuiten bestaat niets. Dit idee negeert niet alleen wetenschappelijke inzichten, maar ook de dagelijkse realiteit van velen. Het is een versimpeling die schadelijk is en mensen in een keurslijf dwingt dat niet bij iedereen past. Niet voor niets laten verschillende onderzoeken zien dat transgender personen vaker dan gemiddeld risico lopen op depressie, angst en zelfs suïcidaliteit.
Wereldwijd worden transgender en intersekse personen geconfronteerd met discriminatie, uitsluiting en geweld, niet om wat ze doen, maar om wie ze zijn. Waarom deze obsessie om transgender en intersekse personen hun rechten ontzeggen?
De Spaanse politica Carla Antonelli, de eerste openlijke transgender persoon in het nationale parlement van Spanje, verwoordde het treffend in haar vurige pleidooi: “Laat ons gewoon met rust. Je maakt ons het leven onmogelijk. Je drijft ons tot het uiterste.”
Framing vindt weerklank
Waarom wordt een groep mensen die niemand kwaad doet, keer op keer het doelwit van haat, uitsluiting en politieke spelletjes? Het is een gevaarlijke trend. Want discriminatie stopt nooit bij één groep. Wanneer een minderheid wordt gedehumaniseerd, is dat vaak het begin van bredere onderdrukking. Dit is geen abstracte theorie, maar een patroon dat de geschiedenis keer op keer heeft laten zien. Vandaag zijn het transgender en intersekse personen die hun bestaansrecht moeten verdedigen, morgen kan het een andere groep zijn.
In 2019 werd ons initiatiefwetsvoorstel Wet verduidelijking rechtspositie transgender personen en intersekse personen aangenomen. Een belangrijke stap in de strijd tegen transgender en intersekse discriminatie. Maar, zoals de recente ontwikkelingen laten zien, zijn we er daarmee niet. Uit onderzoek van Movisie bleek vorig jaar dat de acceptatie van transgender personen blijft steken. Ruim een derde van de ondervraagden ziet transgender en non-binair als ‘modeverschijnsel’. De framing vindt dus weerklank.
Dehumanisering eindigt vaak in geweld
Bewustwording blijft daarom cruciaal. ‘Onbekend maakt onbemind’, luidt het gezegde, en het is deze onwetendheid die wordt uitgebuit om angst en haat te zaaien. Woorden vormen de basis van beleid, en beleid beïnvloedt levens. Dehumanisering begint met woorden, maar eindigt vaak in geweld.
Laten we ons uitspreken, samen die trend doorbreken en bouwen aan een wereld waarin iedereen zichtbaar zichzelf mag zijn, zonder angst, zonder haat, maar in alle kleuren van het spectrum. Want mensenrechten zijn geen mening.
Vera Bergkamp (D66), Kirsten van den Hul (PvdA) en Nevin Özütok (GroenLinks) zijn voormalig Tweede Kamerlid
bron: www.trouw.nl
Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst.