Blogposts

Blog

Geplaatst op dinsdag 13 mei 2025 @ 00:56 door Travelboy , 10 keer bekeken

Zes jaar na de geboorte van hun kind, dat door een draagmoeder in Canada op de wereld werd gezet, zijn twee Haagse mannen nu ook eindelijk wettelijk de ouders van dit kind. Na een lang juridisch traject, heeft de rechter het stel het gezag over hun kind toegezegd.
 
Dat betekent dat het stel na jaren nu zelf praktische zaken kan regelen voor het kind, zoals een paspoort aanvragen en medische beslissingen over het kind nemen. „Op de lange termijn lopen wensouders tegen zulke praktische en emotionele muren aan. Je kan het land niet uit, geen identiteitsbewijs aanvragen en geen medische beslissingen nemen.”
  • „Officieel ben je niet bevoegd om iets voor je kind te regelen, en dat vinden veel stellen natuurlijk enorm frustrerend. Wanhoop is de ouders soms echt nabij. Maar je gaat voor je kind door totdat alles geregeld is”, vertelt counselor Simone Hogeveen, die gespecialiseerd is in draagmoederschap.

Volgens Hogeveen is de juridische strijd ook financieel zwaar: „Het is oneerlijk dat het zoveel geld kost om het ouderschap goed te regelen. Je hebt kosten in het buitenland voor het draagmoederschap en soms ook juridische kosten in Nederland. Veel ouders hebben een bepaald bedrag in hun hoofd, maar als het proces langer duurt en duurder wordt, is dat heel zuur.”
 

Geen Nederlandse wetgeving

Het Haagse stel, dat sinds 2018 getrouwd is, reisde naar Canada waar ze met hulp van een eiceldonor en een draagmoeder een kind kregen. De bevruchting gebeurde met het zaad van één van de wensouders. In 2019 beviel de draagmoeder van hun eerste kind.
Een Canadese rechtbank erkende beide mannen als juridische ouders. Hun namen staan op de geboorteakte.

Zonder erkenning worden wensouders in Nederland niet automa­tisch als juridische ouders gezien
-Thomas Kouwenhoven, Familierechtadvocaat
 
Eenmaal terug in Nederland vroegen de mannen de Haagse rechtbank om die akte en de rechterlijke beslissing over het ouderschap te erkennen. „Zonder die erkenning worden wensouders in Nederland niet automatisch als juridische ouders gezien”, legt familierechtadvocaat Thomas Kouwenhoven uit.
Nederland kent nog geen specifieke wetgeving voor draagmoederschap. „Tot die er is, gelden algemene regels over erkenning en adoptie. De vrouw die bevalt, is hier juridisch moeder”, zegt Kouwenhoven.

Canadese wetgeving

In Canada is draagmoederschap wel wettelijk geregeld.Veel Nederlandse stellen zoeken daarom een draagmoeder in Canada. Een kind dat daar wordt geboren door middel van een draagmoeder, is naar Canadees recht meestal direct het juridisch kind van de wensouder. De wensouders moeten na terugkeer naar Nederland langs de rechtbank om het Canadese ouderschap ook in Nederland geldig te laten verklaren”, vertelt Kouwenhoven.
Daarbij beslist de Nederlandse rechter of de buitenlandse akte ‘netjes’ tot stand is gekomen en wordt geaccepteerd. „ Als dat slaagt, hebben de wensouders ook het gezag”, legt Kouwenhoven uit.

Belang van het kind

De Haagse rechter vond het traject zorgvuldig. Er was geen strijd met de Nederlandse openbare orde en het belang van het kind stond voorop. Met deze beslissing zijn beide mannen nu ook in Nederland volledig erkend als ouders. Zij delen het ouderlijk gezag, en hun kind is zowel in Canada als hier juridisch beschermd.
„Daardoor hoeven de ouders niet met een Canadees wetboek ‘onder de arm’ aan te tonen dat ze bevoegd zijn. Dat voorkomt praktische discussies over school, zorg of paspoortaanvragen. Omdat ze dan eenvoudiger kunnen aantonen dat ze beide het gezag hebben”, zegt Kouwenhoven.
Volgens advocaat Kouwenhoven komen zaken waarin wensouders erkenning van ouderschap vragen na een buitenlands draagmoederschapstraject regelmatig voor. Zoals bij Patrick en Thomas uit Delft, die in 2023 via een draagmoeder in Canada een dochter kregen. „We wisten dat het lastig zou worden, maar in Nederland gaat alles zó traag. Om gek van te worden”, zei Thomas destijds.
 
bron: www.ad.nl



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.