Blogposts

Blog

Geplaatst op vrijdag 05 april 2024 @ 00:26 door Travelboy , 68 keer bekeken

"Ik wil moedig zijn, net als ik Jezus - mijn grote voorbeeld - dat zie doen", schrijft documentairemaker Wilke Stuij (28) op Instagram. Haar liefde voor God steekt ze niet onder stoelen of banken, haar liefde voor haar vriendin lange tijd wel. Toch weet inmiddels ook christelijk Nederland van Christel, want Wilke is er nu mee naar buiten gekomen. Ze maakte er een documentaire over.

 

Regelmatig preekt Wilke in de kerk over 'jezelf zijn' en 'God die van je houdt om wie je bent'. "Ik geloof dat allemaal, maar tegelijkertijd begon ik me zo hypocriet te voelen. Het voelde bijna als een dubbelleven."


Ze doelt op het zwijgen over haar geaardheid in haar werk bij EO Beam en als spreker in de kerk. "Dat heeft de afgelopen jaren gesudderd en de documentaire is het resultaat."

 

EO-gezicht Wilke (28) verzweeg haar geaardheid: 'Dubbelleven'

EO-gezicht Wilke (28) verzweeg haar geaardheid: 'Dubbelleven'© Aangeboden door RTL Nieuws

 

In de documentaire 'Wanneer ga ik het ze vertellen?' wil Wilke, naar eigen zeggen, moedig zijn en open zijn over haar geaardheid. "Online gaat het gesprek hierover niet goed en in sommige kerken ook niet", legt ze uit. "Je hebt felle tegenstanders en je hebt activisten die zeggen dat je juichend alles moet accepteren, maar beide groepen sluiten elkaar uit. Ik wil in het midden staan, net als Jezus."

 

Volgens Wilke verlaten veel mensen de kerk als ze vertellen dat ze niet hetero zijn. "Helaas is de christelijke wereld vaak onveilig. Ik voel me ook onveilig, maar ik wil toch laten zien wie ik ben." Haar geloof steunt haar juist hierin, zegt ze. "Ik heb aan alles getwijfeld, mijn geaardheid, deze documentaire, het hele proces, maar niet aan Gods liefde voor mij."


Collega's en haar werkgever wisten al voor de documentaire van haar relatie met een vrouw. Sinds de documentaire online staat, wordt Wilke naar eigen zeggen ook door onbekenden overspoeld met bemoedigende reacties. "Dan merk je eigenlijk pas hoeveel mensen zonder oordeel zijn. Ze zeggen tegen mij: wat goed dat je dit doet. Daardoor voel ik me minder alleen."

 

Maar er zijn natuurlijk mensen die anders reageren. "Het is anders dan de norm en mensen vinden dat raar of spannend. Dat mag, maar denk drie seconden na, voordat je reageert."


'Beter ons best doen'


Wilke vindt dat christenen rondom dit onderwerp beter hun best moeten doen om met elkaar in gesprek te gaan. "We moeten hier echt normaler over gaan praten, ook als we het niet met elkaar eens zijn. Laat dat ook aan de buitenwereld zien."


Respect vindt ze in die gesprekken het belangrijkst. "Het is soms pijnlijk om te horen dat ik het verkeerde doe, helemaal van iemand die ik niet eens ken. Maar als iemand mij vanuit zijn of haar overtuiging op een respectvolle manier aanspreekt, mogen we het best oneens zijn."


 

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.